• Hogyan vészeljük át a következő 100 napot és az azt követő időszakot?

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Eltelt 100 nap, és még lehet, hogy ugyanannyi van előttünk. Nehéz megmondani. Tehát mit tehetünk úgymond az időszak kellős közepén? Néhány ezek közül elég nyilvánvaló, én mégis, felsorolok 10 olyan dolgot, amelyekről bebizonyosodott, hogy állandó érvényűek - mondja Dr. Poland, infektológus szakorvos, a Mayo Clinic vakcinákkal foglalkozó kutatócsoportjának vezetője.

    Távolodjunk el a médiától

    Ezalatt azt értem, hogy nem hiszem, hogy jó dolog, és az adatok is azt támasztják alá, hogy nem egészséges egész nap a tv előtt ülni. Otthon vagyunk, távmunkában dolgozunk, online oktatáson veszünk részt. Ha akarjuk, hallgassuk a híreket mondjuk 30 percig reggel és 30 percig este, de ezt követően foglalkozzunk valami mással.

    Táplálkozzunk egészségesen

    A tendencia az, hogy nyúlkálunk a nassolni valóért, és az egyszerűen, gyorsan elkészíthető ételeket, készételeket fogyasztjuk. Pedig ez egy kedvező alkalom, hogy szánjunk időt az ételkészítésre. A feleségem és én együtt főzünk. Valahogy úgy, hogy ő főz és én eszek.

    Ez is érdekelheti! Táplálkozási tanácsok kijárási korlátozás idejére

    Aludjunk

    Ne feledkezzünk meg az alvásról. Ez az időszak mindenki számára stresszes és az egészséges táplálkozás, az alvás és a következő pontban megemlítésre kerülő testmozgás mind-mind olyan dolgok, amelyek köztudottan erősítik az immunrendszert. Olyan egészségesek szeretnénk lenni, amennyire csak lehetséges.

    Hirdetés

    Sportoljunk

    A rendszeres aerob testmozgás fontos az egészséges szervezet, immunrendszer és mentális egészség szempontjából.

    Tartsuk egymással a kapcsolatot

    Társas lények vagyunk. Kapcsolatban kell állnunk egymással. Ehhez adott esetben a technológiát kell segítségül hívni. Ez lehet egy telefonhívás, lehet a Google Hangouts alkalmazás, vagy akár a Facebook. De tartsunk minőségi kapcsolatokat másokkal.

    Legyünk hálásak és gondolkodjunk pozitívan

    Ezt könnyű mondani, de egy kicsit nehezebb a gyakorlatban is alkalmazni. Mindamellett a hála, valamint a pozitív gondolkozás az, ami még ezen nehézségek közepette is sokat segít. A lányom tulajdonképpen „hálanaplót” vezet, és megpróbálja megőrizni az egészséges szemléletét.

    Legyen hitünk

    Akármilyen is legyen a vallási beállítottságunk, a hit a jó közérzet fő hajtóerejének bizonyul, amikor a bizonytalanság miatt stresszesek vagyunk és tele vagyunk félelemmel. A hit valami nálunk nagyobb dologban fontos a jó közérzetünk szempontjából.

    Alakítsunk ki egy napi rutint

    A rutin nagyon fontos az emberi viselkedésben. Alakítsunk ki egy napirendet, és csempésszünk bele szórakoztató dolgokat is.

    Segítsünk másoknak

    Ha másokon segítünk, az nagyon pozitív lépés minden érintett számára. Talán azzal is segíthetünk, ha a szomszédunknak is bevásárlunk, ha vásárolni megyünk, így nem kell két embernek kimozdulnia, csak egynek.

    Ezt olvasta már? Koronavírus - Elindul a 1357-es adományvonal

    Tanuljunk valami újat

    Vágjunk bele, és tanuljunk valamilyen új dolgot. Nagyon sok ember kényszerült otthon maradni. Ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy azt mondjuk, különösen, ha egy családról van szó, hogy: „Tanuljunk valami fontosat együtt. Tanuljunk meg valamit, amit életünk hátralevő részében is használni fogunk.” Ez az időszak kitűnő lehetőség erre. Ne pazaroljuk el az ajándékba kapott időt.

    Olvasson tovább!

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; 100 days of COVID-19: Mayo Clinic expert discusses how far we’ve come and what lies ahead (newsnetwork.mayoclinic.org)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.05.08 09:36, Megjelenés: 2020.05.08 09:36
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Jók a vérplazmakezelés tapasztalatai

    A súlyos betegeknél jók a vérplazmakezelés tapasztalatai - jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.

    Országos tisztifőorvos: hatékonyak az idősek érdekében hozott intézkedések

    Hatékony az idősek érdekében hozott látogatási és intézményelhagyási tilalom az idős- és szociális otthonokban - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.