Hisztamin téma

Óvatosan fogyasszon alkoholt, ha érzékeny a hisztaminra!

Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész - 2022-12-31 06:30
Az ünnepi időszakban az is elfogyaszt néhány pohárral, aki év közben csak ritkán iszik alkoholt. A kulináris élvezeteken túl, egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen italt választunk majd a karácsonyi menü mellé, vagy az újévi koccintáshoz. Néhány alkohol hisztamin tartalma ugyanis kifejezetten magas, így az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat.

A hisztamin és a gyomor- és nyombélfekély kapcsolata

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2022-09-12 22:03
A hisztamint legtöbben az allergiás reakciók egyik fő kiváltójaként ismerik, emellett azonban máshol is közreműködik. A hisztamin legfontosabb hatása a szervezetben, hogy a gyomorban serkenti a sósav elválasztását.

Milyen tüneteket okoz az eperallergia?

Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus - 2022-06-08 20:33
Eper: kimagasló C-vitamin-, magas vas-, kalcium-, magnéziumtartalom és alacsony kalóriatartalom. Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Fogyasztása azonban kellemetlen, esetenként veszélyes tüneteket is okozhat.

Masztocitózis - Amikor a hízósejtek kontrollálatlanul felszaporodnak

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-04-11 20:33
Masztocitózis
A masztocitózis egy ritka betegség, melyben a hízósejtek (masztociták) nagy mennyiségben szaporodnak fel a szervezetben. A hízósejtek különféle kémiai anyagokat termelnek, amelyek az allergiáéhoz hasonló tüneteket váltanak ki. A masztocitózis gyerekeknél és felnőtteknél is kialakulhat. A betegség nem fertőző.

Praktikus nyári tanácsok hisztamin intoleranciások részére

Budai Allergiaközpont - Dr. Németh Alíz, hepatológus, gasztroenterológus - 2021-07-09 10:23
A nyári időszak több kihívást is tartogat a hisztamin diétát folytatók számára. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy mire fontos figyelni az étkezésben, hisztamin intolerancia esetén.

Csalánkiütést is okozhat az eperallergia

Budai Allergiaközpont - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus - 2021-06-03 16:05
Bizonyos ételek fogyasztását követően allergiás panaszok jelentkezhetnek. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 százalékát érintő probléma a csalánkiütés - más néven urticaria -, mely a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes.

A csalánkiütés

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - 2020-09-09 20:35
Csalánkiütés
Valószínűleg csalánkiütések jelentek meg Önön, amennyiben bőrén viszkető, vörös duzzanatok alakultak ki, jellemzően égő érzéssel és fájdalommal párosulva, amelyek 24 órán belül eltűnnek, majd napokig más-más bőrfelületen jelennek meg. A csalánkiütés a leggyakoribb bőrgyógyászati elváltozások egyike. Mi okozza, és hogyan diagnosztizálható?

A masztocitózisok különféle típusainak tünetei

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2018-03-29 20:09
A masztocitózis a hízósejtek (masztociták) kóros mértékű felszaporodásával járó betegség. Néhány betegnél enyhe, míg másoknál súlyos tünetek jelentkeznek. Ez attól függ, hogy a hízósejtek milyen mértékben és a szervezet mely részében szaporodtak fel. A masztocitózisnak két főbb típusa van, a bőr- (cutan) és a szisztémás masztocitózis, ezeken belül több altípust különböztetünk meg.

A masztocitózis kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2018-03-28 20:09
Masztocitózisnak azt a betegséget nevezzük, amely a hízósejtek nagymértékű felszaporodásával jár. Nagyon fontos, hogy tünetek esetén orvoshoz forduljon, és részletesen beszámoljon neki a panaszairól. A masztocitózis esetén elengedhetetlen az alapos és rendszeres kivizsgálás, a háttérben álló okok, az esetleges krónikus fertőzések, élelmiszerekkel vagy gyógyszerekkel szembeni túlérzékenység stb. felderítése, illetve a cutan forma elkülönítése a szisztémástól. Feltétlenül el kell végezni az ez irányú vizsgálatokat.

Hisztaminintolerancia

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2022-11-22 20:44
Tisztelt Dr. Plósz János! Korábban az egyik kérdésemben volt segítségemre. A javasolatára folytattám a probiotikum kúrát, valamit elkezdtem szedni bio rostokat (BioCO termék) , illetve desputan talbelttát is kipróbáltam és ezt kiegészítettem napi