Hisztaminintolerancia oka?

Tisztelt Doktor Úr! Néhány hónappal ezelőtt írtam önnek étel/ital provokálta panaszok (hidegrázás, magas pulzus, ami fekvő helyzetben jelentkezett) kapcsán. Ön azt javasolta, hogy hisztaminintolerancia irányába is vizsgálódjak, és a labor valóban alacsony DAO-szintet igazolt: 5,6 U/mL (referenciatartomány 10,0 - 100,0) A hasi UH egy 5mm-es (cholesterol?) polipot talált, egyébként negatív. TSH (a magas pulzus miatt vizsgálták) rendben. Enyhe GPT, CRP emelkedés volt, de a legutóbbi értékek már a normál tartományban vannak. Tumormarkerek (CEA, AFP, CA-125, CA 15-3, CA 19-9, TPA, S100, Béta HCG, H4, ROMA, NSE, CA72-4, CrA) rendben. Széklet pancreas elasztáz rendben. Készíttettem egy ún. GastroPanel laborvizsgálatot is: "Az eredmények alapján sem Helicobacter okozta fertõzés, sem atrófiás gastritis nem igazolódott. A gyomor nyálkahártya funkciója rendben. A gyomorsav szekréciója normális. Mivel a tünetek hirtelen jelentkeztek, nem gondolok veleszületett DAO-funkciózavarra, inkább úgy sejtem, hogy az alacsony DAO-szint egy következmény. Az első tünetek nagyobb mennyiségű szerecsendió (és némi bor) fogyasztása után jelentkeztek. Majd erősen csípős étel után. (Korábban gyakran ettem erősen csípős ételeket, és nem okoztak panaszt.) Nemrég megpróbálkoztam némi alkoholt fogyasztani, és sajnos újra tapasztaltam a tüneteket, bár gyengébbek voltak és rövidebb ideig tartottak, mint a kezdetekkor. Most az erős fűszereket, alkoholt kerülöm, szedek DAOfood-ot, de úgy érzem, ez a tüneteket, nem a probléma okát kezeli. Hogyan deríthetném ki az alacsony DAO-szint okát? Lehetséges ön szerint, hogy az étkezési kihágás valamilyen gyulladást okozott és ennek maradványa az alacsony DAO-szint? Köszönöm!

Dr. Plósz János válasza hisztamin intolerancia témában

A hisztamin-intoleranciát valóban másodlagos eltérésnek tartjuk (és így a Dao-Food abszoltút csak tüneti terápiának számít), de a kiváltó faktorral kapcsolatban csak feltételezéseink vannak (fokozott bélpermeabilitás, alacsony intenzitású gyulladás a bélfalban) és ezek diagnosztizálására jelenleg rutin vizsgálatunk nincs. Gelsectan capszula használata (vastagítja a nyákréteget a bélnyálkahártya felszínén) illetve probiotikum tartósabb használata (a permeabilitás csökkentésével) segíthet a panaszok mérséklésében.

Kérdés: 2022. február 27., 22:37; Megválaszolva: 2022. február 28., 12:24
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Puffadás, sárgás széklet
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta észlelek nem állandó, de vissza-visszatérő emésztési problémákat. Puffadást, bizonyos ételek után enyhe...
Hisztamin-intolerancia
Kedves Dr. úr! Az alábbi kérdésemre ez a válasz érkezett: https: //www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/166841 "A parazita fertőzés 3...
Lelet kiértékelése
Tisztelt Doktor Úr! Hisztamin intolerancia vizsgálaton a csatolt leletet kaptam kézhez. Kérdésem lenne Ön felé, hogy ez az érték megfelelő...
Endometriózis VS Hisztamin...
Tisztelt Dr. Plósz János! Fél éve fenn álló hasi panaszaim vannak (hasi görcs, puffadás, hasmenés, remegés, +fejfájás+gyengeség) . Több...
Gyakori hányinger evés, ivás után
Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan problémával fordulnék Önhöz ami az utóbbi időben kezdődött nálam. Rendszeresen fellépő hányingerrel...