Hisztaminintolerancia

Tisztelt Dr. Plósz János! Korábban az egyik kérdésemben volt segítségemre. A javasolatára folytattám a probiotikum kúrát, valamit elkezdtem szedni bio rostokat (BioCO termék) , illetve desputan talbelttát is kipróbáltam és ezt kiegészítettem napi 1 gyömbér teával (olvastam, hogy jó gyulladáscsökkent - gondoltam hátha) . A tüneteim némileg enyhületek, az erős székelési inger már csak ritka esetben tör rám, a puffadás is sokkal enyhébb, de még bizonyos ételek fogyasztása után mindig vannak gondok. Ezért a felmerült vizsgálatok közül legkönnyebben elérhetőnek a hisztaminintolerancia vizsgálat tűnt. Gondoltam ezzel a elkezdtem a sort. Előtte utánanéztem több internetnet elérhető (többeket között ezen az oldalon) forrásnak, hogy pontosan mit is takar ez. A felsorolt tünetek közül többet is tapasztaltam magamon (bár nem minden helyzetben) . Kifejezetten emlékezetes volt számomra, hogy bizonyos csapolt söröktől erősen fulladni kezdtem, orrdugulás és erős szívdobogás érzésem volt. De a legtöbb esetben bizonyos ételek elfogyasztása utána, orrdugulást, szédülést,nehéz légzést és szídobogás érzést tapasztaltam. Az orrfolyás szinte állandó, valamint bőrkiütések hol erősebbek, néha a karomon is megjelennek, de pl. hátamon állandó (ezzel bőrgyógyásznál is voltam de nem lett meg a kiváltó ok - az ételallergia vizsgálat sem hozott eredményt) . Időnkénti bőr pirosodás, bizonyos helyzetkben viszketést is tapasztalok (főleg nyak tájékon) . Ezen felül mindenre is ráhúzható fáradékonyság sem marad el. Legerősebb tüneteket eddig tejtermékek (főleg a önmagában a tej fogyasztása) és mogyoró okozott eddig, illetve az egyik pékség termékei (az összes péksüteménye) . Tisztelt Doktor Úr, nem szeretném nyomasztani a kérdéseimmel de az elvégzett vizsgálat alapján 19U/ml szerinti érték jött ki, ami megjelenített skálán még benne van az utolsó zöld részben (az elkészült leletet csatoltam) . Ön szerint ez az eredmény az én esetemben jelenthet hisztaminintolereanciát, vagy teljesen rossz irányba indultam el? Segítségém köszönöm! előző kérdésem: Tisztelt Doktor Nő/Úr! Már régebb óta vannak emésztési gondjaim, de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget egy időben. Ebben az évben voltam gasztroenterológiai kivizsgáláson, ahol felvázolt tüneteim alapján laktózintoleranciára kaptam diagnózist, bár azt megelőzően az elvégzett genetikai laktózintolerancia teszt nem igazolta. A hasi ultrahang valamint a vérvételt sem mutatott semmire. Az orvos laktáz enzimet javasolt, az eleinte megszűntette a hasi puffadást és indokalatlan erős székelési ingert, de végül az sem használt. A tüneteim felerősödése kb. akkor kezdődtek amikor abbahagytam a dohányzást (most 1 éve vagyok absztinens) , valamint heti "nagy ívó" voltam, ami szintén megszűnt már csak mérsékelten kb. hetente 1 feles pálinkát és egy-két fröccsöt iszok meg pénteken, de azt sem rendszeresen. Most újabban a puffadás csökkent, a fejemben szinte állandó tompaságot érzek, kb. heti 1-2x jelentkezik epés széklet ez korábban csak nagy mennyiségű alkoholfogyasztás után volt jellemző. Ehhez társul ilyenkor rosszullét, hányinger, fáradság időnként hidegrázás és néha enyhe fejfájás is. De az is előfordul, hogy ha nincs epe a székletben de egy nagyobb mennyiségű produktum után ismét erős székelési inger tör rám, ami szintén nagy mennyiségű de az már kupacos állagú, jellezően a reggeli időszakban. Elkezdtem kúraszerűen probiotikumot, máriatövis kapszulát és emésztést segítő enzimeket szedni, az első pár napban éreztem a pozitív hatását de mintha az is megszűnt volna. Rendszeresen sportolok, heti 2-3 alkalommal eljárok futni 6-7 km-et, ezen felül otthon tornázok és napi kb. 8 km-et sétálok. A fenti tünetek miatt szorngást is érzek bizonyosok helyzetekben mert félek, hogy mikor tör rám újra egy erős inger. Amennyiben szüksége van korábbi leletekre szívesen küldök ha tud, vagy szeretne vele foglalkozni. Segítségét köszönöm!

Dr. Plósz János válasza hisztamin témában

A 19-es érték még nem jelentene betegséget, de 20-as alatt azért a magasabb hisztamin-tartalmú ételek már okozhatnak panaszokat, így ezek kerülése érdemes lehet. A panaszok szisztémás betegségre is utalhatnak (immunológiai-allergológiai problémák:mastocytozis, vagy komplement-hiány), ha nem javul, ilyen irányban lehet érdemes elindulni.

Kérdés: 2022. november 22., 20:44; Megválaszolva: 2022. november 24., 06:44
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Étrendkiegészítő szedése
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék hogy az alább leírt étrend kiegészítőt (fehérje) ehetem-e? Napi egy adagot? Epe elfolyási problémám...
Bélflóra állapota és neurológiai...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy december elején átestem egy vírusos hasmenésen utána december 20-án pedig covid fertőzésen...
Felhasi fájdalom
Üdvözlöm Most vettem észre furdéskor hogy a hasam baloldala felvan duzzadva az alsó részén. Ha le hajlok fáj a hátam baloldalt. Ilyet még nem...
Felhasi fájdalom
Üdvözlöm Hasi ultrahangon voltam magán úton hogy biztos jó is legyen. Mindent rendben találtak annyit írtak fel hogy sok gáz van a belekben....
Felhasi fájdalom
Üdvözlöm 2022.05.28-án korházba kerületem vesekővel és egy borzasztóan erős felső hasi fájdalommal. Rengeteg helyen voltam magán úton is a...