Hasnyálmirigyrák? - Mennyi időn belül célszerű a műtétet elvégezni?

Tisztelt dr. Laki András! Gyors válaszát (04.03. 21: 40) nagyon köszönöm. Jól látta tévedésem, a nyirokmirigyrák helyett hasnyálmirigyrákot akartam írni. A CT-t leletező orvosnak a lelet végén lévő orvosi véleménye erre vonatkozólag: A pancreas farki részénél lévő térfoglaló jellegű elváltozás miatt belgyógyász-onkológiai consilium javasolt. Megtörtént. Onkológus UH-vezérelt biopsziára utalta be a feleségem, amelyet a látási bizonytalanság miatt nem végeztek el, hanem CT-vezéreltet javasoltak. Ez a következő lépés. Mennyire kockázatos ez? Mennyi időn belül célszerű a műtétet elvégezni? Egy sebész szerint az eltérést mellékvese is okozhatja. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Laki András válasza hasnyálmirigyrák témában

Tisztelt Uram!

Köszönöm a visszajelzését.

A sebész kollega véleményével kapcsolatban megjegyzem, hogy ha a látott elváltozás kiindulása nem egyértelmű, akkor indokolt lehet a mintavétel műtét előtt.

CT vezérelt biopsziát hasi kóros folyamatoknál akkor szoktak végezni, ha ultrahanggal nem jól látható az elváltozás, vagy a mintavételi tű útja nem ítélhető meg jól az ultrahang alatt.

Maga a mintavételi eljárás hasonló, de mivel a CT képalkotása az ultrahanggal szemben nem valós idejű, a beavatkozás technikailag összetettebb, a célzás folyamata hosszabb ideig tarthat.

A biopsziának ritkán fordulnak elő szövődményei, ezek között leginkább vérzés, fájdalom léphet fel, elvileg fertőzésveszély is fennállhat, vagy ha magasan van az elváltozás, légmell alakulhat ki. A hasnyálmirigyet érintő biopszia a mirigy gyulladását okozhatja.

Ezek a szövődmények azonban egy műtéti mintavétel elvégzésének kockázatánál kisebbek, és abban az esetben, ha a kezelési, műtéti tervet meghatározza az előzetes szövettani lelet, akkor javasolt az elvégzése.

A műtét sürgősségét illetően nem tudok más véleményt adni, ezt rábíznám az onkológusokra és a sebészekre.

Kérdés: 2011. április 04., 20:02; Megválaszolva: 2011. április 05., 22:20
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Hasnyálmirigy daganat műtét utáni...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Apósomat hasnyálmirigy daganattal műtötték.Eltávolították a epéjét valamint a patkóbelét és a hasnyálmirigy...
Hasnyálmirígy rák áttéttel
Jó napot kívánok! Az apukámról lenne szó.November végén kiderült, hogy hasnyálmirígy rákja van (áttétes) .Nem lehet operálni. Az orvos azt...
Rosszindulatú hasnyálmirigy daganat...
Édesapám (63 éves) tünetei augusztus végén kezdődtek (háti, gyomorfájdalom, fáradtság) . Egyre rosszabbul lett, enni nem tudott, fogyott. A...
Lelet éretelmezés
Daganatos betegseg