Hasnyálmirigy daganat műtét utáni étrend

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Apósomat hasnyálmirigy daganattal műtötték.Eltávolították a epéjét valamint a patkóbelét és a hasnyálmirigy fejrészét. Milyen étrendet és gyógyhatású készítményeket (pl. Avemár vagy más) javasol beiktatni? Műtét utáni állapot javítására milyen tápszereket lehet alkalmazni (Ensure...)?

Dr. Molnár Katalin válasza hasnyálmirigyrák témában

Kedves Hozzátartozó,

a hasnyálmirigy daganat egy nagyon komoly betegség. Nagy műtét után van a beteg, azonban a szövettani lelet és a benne leírt rizikó tényezők nem állnak rendelkezésemre. Gondolom az Apósa sokat fogyott már a műtét előtt is, ha ilyen radikális nagy műtétre volt szükség. Bizonyára a legyengült általános állapot és a nagymértékű fogyás miatt érdeklődnek a táplálék kiegészítés lehetőségéről. Nem tudom milyen a beteg belső háztartása, biokémiai adatai, nem ismerem az onkológia kóros fehérjetermelés mértékét.Jó lenne tudni mennyi a CEA, CA19-9, albumín, máj és vesefunkciók értékeit is.

Mindezeket nem ismerve az utókezelésről nem írhatok, valószínűleg kemoterápia /csak nagyon ritkán sugárkezelés/. A kemoterápiához pedig fel kell erősödni, ezt nagyon jól látják.

Nagy műtét után az epe és hasnyálmirigy diéta elveit kell betartani. A vércukor szintjét is ellenőrizni kell. A hasnyálmirigy betegek gyakori panasza a hasmenés. Óvakodni kell azoktól az édes tápszerektől, amelyek hasmenést is okozhatnak. Az említett Ensure diabetetikusoknak is javasolt készítménye megpróbálható. Amennyiben májfunkciói megengednének szóba jön a Bére csepp, vagy az Avemar készítmény.

Milyen a beteg szájíze? Gyakran maguk megmondják mit szeretnének és mitől iszonyodnak. A beteg kívánságait is figyelembe kell venni. A hasnyálmirigy enzimeket pótló készítményeket a háziorvos is felírhatja. A székletet formázhatja az egyszerű vény nélkül is kapható szén tabletta. Vannak-e a betegnek fájdalmai? Ha több, mint 10kg-ot fogyott, onkológus javasolhat Megace nevű készítményt, mely folyadék és az erőnlétét javítaná, étvágygerjesztőként is hat.

Egyszerű fájdalomcsillapító a Contramal pl., onkológus, háziorvos írhatja fel.

Több lehetőség létezik, de elhagyható a dohányzás, amennyiben dohányzott és szóba jöhet jó vércukor szint mellett az aszú esszencia vagy nagyon kevés jó minőségű tokaji bor.

A szeretet is gyógyít, de az utókezelés a szövettani lelettől függ, kérem mindezek ismeretében forduljon háziorvoshoz, onkológushoz.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2011. május 06., 18:25; Megválaszolva: 2011. május 09., 12:07
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Hasnyálmirígy rák áttéttel
Jó napot kívánok! Az apukámról lenne szó.November végén kiderült, hogy hasnyálmirígy rákja van (áttétes) .Nem lehet operálni. Az orvos azt...
Hasnyálmirigyrák? - Mennyi időn...
Tisztelt dr. Laki András! Gyors válaszát (04.03. 21: 40) nagyon köszönöm. Jól látta tévedésem, a nyirokmirigyrák helyett hasnyálmirigyrákot...
Rosszindulatú hasnyálmirigy daganat...
Édesapám (63 éves) tünetei augusztus végén kezdődtek (háti, gyomorfájdalom, fáradtság) . Egyre rosszabbul lett, enni nem tudott, fogyott. A...
Hisztológiai vizsgálat
Szép napot! Egy kis “nyugtatást” szeretnék kérni. Még április elején volt egy epilepszia rohamom, rohammentő majd kiderült hogy van egy jó...
Csontáttét
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál 2020 szeptemberében vizsgálatok során kiderült, hogy daganat van a veséjében és a prosztatában. A prosztatát...