Hasnyálmirigy daganat műtét utáni étrend

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Apósomat hasnyálmirigy daganattal műtötték.Eltávolították a epéjét valamint a patkóbelét és a hasnyálmirigy fejrészét. Milyen étrendet és gyógyhatású készítményeket (pl. Avemár vagy más) javasol beiktatni? Műtét utáni állapot javítására milyen tápszereket lehet alkalmazni (Ensure...)?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hasnyálmirigyrák témában

Kedves Hozzátartozó,

a hasnyálmirigy daganat egy nagyon komoly betegség. Nagy műtét után van a beteg, azonban a szövettani lelet és a benne leírt rizikó tényezők nem állnak rendelkezésemre. Gondolom az Apósa sokat fogyott már a műtét előtt is, ha ilyen radikális nagy műtétre volt szükség. Bizonyára a legyengült általános állapot és a nagymértékű fogyás miatt érdeklődnek a táplálék kiegészítés lehetőségéről. Nem tudom milyen a beteg belső háztartása, biokémiai adatai, nem ismerem az onkológia kóros fehérjetermelés mértékét.Jó lenne tudni mennyi a CEA, CA19-9, albumín, máj és vesefunkciók értékeit is.

Mindezeket nem ismerve az utókezelésről nem írhatok, valószínűleg kemoterápia /csak nagyon ritkán sugárkezelés/. A kemoterápiához pedig fel kell erősödni, ezt nagyon jól látják.

Nagy műtét után az epe és hasnyálmirigy diéta elveit kell betartani. A vércukor szintjét is ellenőrizni kell. A hasnyálmirigy betegek gyakori panasza a hasmenés. Óvakodni kell azoktól az édes tápszerektől, amelyek hasmenést is okozhatnak. Az említett Ensure diabetetikusoknak is javasolt készítménye megpróbálható. Amennyiben májfunkciói megengednének szóba jön a Bére csepp, vagy az Avemar készítmény.

Milyen a beteg szájíze? Gyakran maguk megmondják mit szeretnének és mitől iszonyodnak. A beteg kívánságait is figyelembe kell venni. A hasnyálmirigy enzimeket pótló készítményeket a háziorvos is felírhatja. A székletet formázhatja az egyszerű vény nélkül is kapható szén tabletta. Vannak-e a betegnek fájdalmai? Ha több, mint 10kg-ot fogyott, onkológus javasolhat Megace nevű készítményt, mely folyadék és az erőnlétét javítaná, étvágygerjesztőként is hat.

Egyszerű fájdalomcsillapító a Contramal pl., onkológus, háziorvos írhatja fel.

Több lehetőség létezik, de elhagyható a dohányzás, amennyiben dohányzott és szóba jöhet jó vércukor szint mellett az aszú esszencia vagy nagyon kevés jó minőségű tokaji bor.

A szeretet is gyógyít, de az utókezelés a szövettani lelettől függ, kérem mindezek ismeretében forduljon háziorvoshoz, onkológushoz.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. május 06., 18:25; Megválaszolva: 2011. május 09., 12:07
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májmegnagyobbodás
Tisztelt Doktór Nő/ Úr. 72 éves 9 éve melanomán átesett , jelenleg panaszmentes nő ultrahang képe: hepar megnagyobbodott, jobb lebenye a bordaívet...
Most akkor jó vagy nem jó?
CT és MR eredmény elemzése
Daganatos megbetegedések