A túlsütött hús növeli a hasnyálmirigyrák kockázatát

MTI
megjelent:

Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen túlsütött vörös húst fogyasztanak, 60 százalékkal magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata - állítják egyesült államokbeli kutatók, akik vizsgálataikról az Amerikai Rákkutató Szövetség denveri kongresszusán számoltak be.

"Kutatásaink újabb bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy érdemes alacsonyabb fokozatra állítani a grillsütőt. Ezzel elkerülhetjük, hogy túlsüssük, megpörköljük a húst, vagyis ily módon csökkenthetjük a hasnyálmirigyrák rizikóját" - hangsúlyozta a vizsgálatot irányító Kristin Anderson, a University of Minnesota kutatója.

Kristin Anderson már hosszabb ideje foglalkozik a hasnyálmirigy rosszindulatú daganataival. "Szeretnék valamilyen megelőzési módszert kidolgozni, mert a hasnyálmirigyrák esetében igen korlátozottak a gyógyítás lehetőségei. E daganatféleség esetében gyakori a hirtelen bekövetkező végzetes kimenet" - hangsúlyozta a kutató.

A megpörkölődött hús több ismert rákkeltő vegyületet, például heterociklikus aminokat tartalmaz. Sok olyan tanulmány született, amely egyértelműen kimutatta e vegyületek és a rák kockázata közötti összefüggést, bár a vizsgálatok többsége az emberek elbeszélésén alapult, akik étrendjüket ismertették a tudósokkal.

Kristin Anderson csapata a vizsgálatokat 62 ezer egészséges önkéntessel kezdte, és folyamatosan dokumentálta, hogy mivel táplálkoznak.

Kilenc év leforgása alatt a résztvevők közül 208 személynél diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. Amikor a résztvevőket öt csoportra osztották annak függvényében, hogy mennyi grillezett húst, például hamburgert fogyasztanak, kiderült, hogy a hasnyálmirigyrákban szenvedők ették a legtöbbet.

"Azt találtuk, hogy azoknál, akik a jól átsült húst preferálták, 60 százalékkal magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata, mint azok esetében, akik a steak "véresebb" változatát kedvelik vagy egyáltalán nincsenek oda a grillezett húsokért. Akik a legtöbb jól átsütött húst fogyasztották, azoknál 70 százalékkal magasabb a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának kockázata" - emelte ki Kristin Anderson.

Egy másik tanulmány viszont, amelyről szintén a denveri kongresszuson számoltak be, nem talált összefüggést a grillezett húsok és a vastagbélrák kockázata között.

(MTI)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló