Infectív endocarditis, fogínygyulladás

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Két évvel ezelőtt aorta műbillentyűt (titánötvözet) kaptam, IE miatt. Akkor egy fogászati gócot találtak, 6 mm-es csonttasakot. A műtét előtt kihúzták a gócos fogam, plusz még két gyökérkezeltet. Azóta radikálisan megváltozott az életem, azt hiszem, mondhatom, súlyos fóbiáim vannak az IE miatt. (A lelkiállapotomnak az sem tett jót, hogy fél évvel később kezdődő rosszindulatú elváltozást diagnosztizáltak a méhnyálkahártyámban, ami miatt kivették a méhemet és a petefészkeket is. Sajnos, súlyos hasűri vérzés miatt 3 nap múlva reoperálni kellett, majd csak nagyon lassan térhettem vissza az orális véralvadásgátló gyógyszeremre.) Az egymás mellől kihúzott fogaim pótlására kivehető protézist készíttettem, épp azzal az elgondolással, hogy minél "egyszerűbb" legyen a szájhigiéné biztosítása: minden este kivehessem, alaposan megmoshassam azt is, alatta is. De rosszul alakult. A napközben fogsor alá kerülő ételmaradéktól végül éppen szájhigiénés problémáim adódtak. Visszahúzódó íny, szabaddá váló fognyakak, fájó fogak, érzékeny, megduzzadt ín, rossz íz, rossz lehelet, vérzés. Gennyes gócom nincs, épp egy hete röntgenfelvétel készült 3 panaszos fogamról is. Az elmúlt hónapokban több fogorvoshoz is fordultam a problémáimmal, mindenki annyival zárja, hogy gócmentes vagyok. A fájdalom, ínygyulladás, fogágy-probléma hosszú ideje fennáll; a vérzés kb. egy hete. Lacalut aktív fogkrémet használok ultra soft fogkefével, Corsodyllal öblögetek, Bedegéllel kenegetem a problémás helyet. A szűnni nem akaró vérzés miatt ma egy újabb fogorvosnál jártam, aki Dalacint írt fel (3x1) , majd 3 nap múlva visszamehetek hozzá, hogy kitisztítsa a tasakot, amit ma látott. Nem gennytasak, hanem vmi "kosz", ahogy fogalmazott. "2 perces dolog". Én viszont tele vagyok szorongással: lehet-e ebből IE? Hiszen hosszú napok óta vérzik az ínyem - eddig minden AB-os védelem nélkül. Tehetek-e vmit, hogy ebből jól kerüljek ki? Illetve hogyan kerülhetem el a későbbiekben a fog- és szájbetegségeket? Köszönettel, SzE

Dr. Volom András válasza fog és íny probléma témában

Kedves Látogatónk!

Pár nap alatt véleményme szerint nem alakul ki endocarditis. Ezzel együtt minden gyyulladást a szájban komolyan kell venni.

Az ínygyulladásnak általában helyi okai vannak. Az íny alatti fogkő a leggyakoribb. Ilyenkor nemcsak fogkőeltávolítást kell végezni, hanem gyökérfelszín simítást is, amivel eltávolítják a gyökér fertőzött felszíni rétegét is (előfordul, hogy a kórokozók méreganyagai erősen megtapadnak a gyökérfelszínen) .

Nagyon sokszor viszont ettől sokkal egyszerűbb a gondok oka: hiába érzik úgy pácienseink, hogy jól ápolják fogaikat valójában a technika nem tökéletes. Ezt szájhigiénés oktatással korrigáljuk.

Ami a kivehetőt illeti: elmondása alapján vélhetően ön erős fogszorító is lehet és jelentősen megterhelődhet a kivehető fogsor, így azok a fogak is, amelyeken megkapaszkodik.

üdv: Dr Volom András

Kérdés: 2018. március 05., 19:03; Megválaszolva: 2018. március 07., 10:19
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Szájpadlás
Tisztelt Doktornő, Csatolt fotón látható fehér duzzanat van a szájpadlásomon. Kicsit érzékeny is. Tudna segíteni hogy mi lehet ez? Illetve...
Hólyagok a torokban
Ajak jobb oldali része, áll...
Fogászati műtét előtt
Genny pukli a szem alatt