• A száj szervezetünk kapuja

    Szerző: Medipress

    Miután megmossuk a fogunkat, alig koppan a fogkefe a pohár alján, máris újra megkezdődik a lepedék képződése.

    Yiping W. Han, a Case Western Reserve Egyetem parodontológus professzora szerint, lepedékképződés fő oka, az egyik legnagyobb számban, és legmakacsabban kitartó szájbaktérium, a Fusobacterium nucleatum. A professzor kimutatta, hogy a baktérium nem csak a fogak és a fogíny fertőzéseit segíti elő, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a betegségek és a fertőzések, az egész testben elterjedjenek.

    Hirdetés

    Han kutatási eredményeit, a kiadás előtt álló Oral Microbial Communities: Genomic Inquiry and Interspecies Communication című, Paul E. Kolenbrander szerkesztésében készült könyvében teszi közzé.

    Az egyik leggyakrabban előforduló betegség, a gingivitisz (fogínygyulladás), amelynek egyik fő kóroka az F. nucleatum által serkentett lepedékképződés. A baktérium jelenléte, legalább két faktorral növelheti a gingivitisz fertőzési arányát.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A károsodás azonban nem korlátozódik a szájüregre. Az F. nucleatum, a véráramba jutva más szerveket is megtámadhat. A baktérium a szájbetegségek révén a véráramba jutva, terhességi szövődményeket, köztük vetélést, koraszülést és halva születést okozhat. A baktériumok a magzatvízben szaporodnak el, ami olyan gyulladásos választ vált ki, amely károsítja a magzatot. Ez a baktérium található meg a tüdő, máj, lép, vér, hasi, és szülész-nőgyógyászati tályogok, és fertőzések esetében is.

    Szájüregi fertőzés során, a baktériumok száma akár tízezerszeresére nőhet, így az egyik uralkodó anaerob fajtává válik a betegség helyén. A szájüregben nem véletlenszerűen zajlik a kolonizáció. A baktériumok jól szervezetten, előre megjósolható sorrendben telepednek meg. Először az első baktériumfajta, aztán a második telepedik meg, és így tovább az F. nucleatum kolonizációjáig. Ezt a folyamatot segíti elő egy biofilm kialakulása is, amely segít a baktériumkolóniák megtapadását a fogak felszínén.

    A megtapadás folyamatának, és a baktériumok kötődésének megismerése révén, hatékonyabb gyógyszereket lehet majd kifejleszteni. Han szerint addig is az a legfontosabb, hogy mindenki mosson fogat, használjon fogselymet, és rendszeresen járjon fogorvoshoz.

    A savanyú dolgok éppolyan károsak, mint az édesség


    Köztudott, hogy fogainknak szerepük van a rágásban, a mosolygásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudott mindent a fogsoráról? Tények és tévhitek a fogakról>>

    Medipress

    Módosítva: 2011.04.30 02:51, Megjelenés: 2011.04.30 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    MTI

    A múlt héten tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma.

    Nem lát élesen?

    Nem lát élesen?

    Dr. Árvay Anita

    Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)

    A herpesztől a szőrös nyelvig - Szájüregi problémák:

    A kellemetlen lehelet, a száj sarkában éktelenkedő herpesz, s a nyelven keletkező hólyagok, senkiben sem keltenek különösebb bizalmat. Gondolatban egyből a nem kielégítő higiénét okoljuk értük, holott a legalaposabb szájápolás mellett is bele-belefuthat fertőzésekbe. A leggyakoribb szájüregi problémák.

    Szájhigiéniai ABC - Így ápoljuk fogainkat

    A fogak tisztán tartása, a megfelelő eszközhasználat és a rendszeres fogorvosi kontroll nem csak esztétikai szempontból fontos. A rossz vagy mozgó fogak az egészségre nézve is komoly kockázatot jelentenek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.