Omega3-zsírsav: Újabb pozitív hatások

Medipress
megjelent:

A Harvard-i Orvosi Egyetem kutatói megállapították, hogy a már sokat emlegetett omega-3 zsírsavak egy más területen is hasznosnak bizonyultak. Ugyanis ezek a halolajban megtalálható értékes anyagok segítenek az ínybetegségek kivédésében is.

A vizsgálat 9 200 felnőtt táplálkozási szokásait mérte fel 1999 és 2004 között, különös tekintettel az omega-3 zsírsavak fogyasztására. A résztvevőknek az előző napi étkezéseikről kellett beszámolniuk. Kiderült, hogy akiknek az étrendjében jelen vannak az omega-3 zsírsavak, azoknál 20-30%-kal kevesebb valószínűséggel fordul elő ínybetegség. Amerikában a férfiak 54%-a, a nők 46%-a tapasztalt már fogínyvérzést, ami a fogágybetegség legkorábbi jele. Viszont az 50 év feletti korcsoport 10%-a, míg 65 év felettiek 20%-a már súlyos ínybetegségekkel rendelkezik.

A kutatás vezetője Dr. Kenneth Mukamal elmondta, hogy ugyan nem tudják pontosan megmondani, hogy mennyi halolajat fogyasszanak az emberek naponta, de az Amerikai Szív Társaság irányelveit követve elegendő mennyiséghez juthatunk. Ezek szerint legalább hetente kétszer kell halat fogyasztanunk. Így nem csak a fogínybetegségek előfordulása csökkenthető, de a szívroham, a szívritmuszavarok és az agyvérzés kockázata is.És azoknak is van megoldás, akik nem szeretik a halat, mert a dió és a lenmag is tartalmaz omega-3 zsírsavakat.

Hogyan juthatunk több omega-3 zsírsavhoz?
Egy kis odafigyeléssel növelhetjük a szervezetünkbe kerülő omega-3 zsírsavak mennyiségét és megtapasztalhatjuk az omega-3 zsírsavak egészségünkre kifejtett pozitív hatásait.
Bővebben az omega3 zsírsavakról

Medipress

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.