Íme, a minimálisan invazív endoszkópos rendszer

Semmelweis Egyetem
megjelent:

Először végeztek beavatkozásokat a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán egy újonnan beszerzett cholangioszkópos rendszer, az ún. Spy-scope segítségével.

Az epeútba és hasnyálmirigy-vezetékbe vezethető, egyszer használatos, vékony, nagyfelbontású endoszkóp a bizonytalan vezetékszűkületek diagnózisában és a konvencionális úton el nem távolítható vezetékkövek kezelésében teremt új lehetőségeket.

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán működő komprehenzív hepato-pancreato-biliaris (HPB) centrum Magyarországon egyedülálló módon ötvözi a sebészetet és gasztroenterológiát: egy helyen végzik a diagnosztikát, a jelentős tapasztalatot igénylő minimálisan invazív, illetve intervenciós beavatkozásokat és a nagy kihívást jelentő műtéteket. A Klinikai Központ támogatásával most egy új, cholangioszkópos rendszert (Spy-scope) szereztek be, amely az epeúti és hasnyálmirigy-beavatkozások során alkalmazott endoszkópos retrográd cholangio-pancreatographiás (ERCP) vizsgálatok lehetőségét bővíti.

A klasszikus ERCP-vizsgálat esetén az epeutakat vagy a hasnyálmirigy-vezetéket vizsgálva kontrasztot töltve fluoroszkóp (röntgensugár) alatt követjük, mit csinálunk – magyarázta dr. Hritz István, a klinika docense, hozzátéve, hogy vannak olyan vezetékszűkületek, amelyekből hiába próbálnak standard módszerrel mintát venni, annak diagnosztikus értéke alacsony.

Az ilyen esetekben jelent nagy segítséget az új rendszer

Az „anyaeszköz”, a klasszikus duodenoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezethető egyszer használatos, nagyon vékony, nagy felbontású képet biztosító eszköz, amelyet az epeútba vagy hasnyálmirigy-vezetékbe vezetve, annak apró munkacsatornáján keresztül biopsziás fogóval mintát tudnak venni egy szűkületből, vagy ha a vezetékből korábban standard módszerekkel nem tudták eltávolítani a köveket, akkor azokat elektrohidraulikusan megtörik és így távolítják el – ismertette az Invazív Endoszkópos Centrum vezetője. Dr. Hritz István kiemelte, hogy az új eszköz használatával sok esetben elkerülhető a műtét, a minimálisan invazív beavatkozás kockázata sokkal kisebb és költséghatékonyabb is.

Szeptember 15-én először, sikeresen hajtottak végre három epeúti beavatkozást az új eszközzel: két esetben ismeretlen eredetű epeúti szűkület miatt végezték el a speciális cholangioscopiát, és alapos megtekintést követően célzottan vettek mintát az epeúti elváltozásokból (a betegeket korábban már vizsgálták, és konvencionális módon vett mintavétellel nem tudták igazolni a szűkület okát), egy esetben pedig az epeúti kövesség miatt korábban többször vizsgált és standard, valamint haladó endoszkópos eljárásokkal (ERCP, ballonos tágítás) sem eltávolítható követ cholangioscoppal keresték fel, majd elektrohidraulikusan megtörték, végül darabokban eltávolították. Hozzátette azt is, hogy mindhárom beteg jól van, a beavatkozást követően pár nappal, panaszmentesen hazabocsájtották őket.

Kapcsolódó Az epekő: kialakulása, tünetei és kezelése

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.