DNS téma

Megalkották a DNS háromdimenziós modelljét

MTI

Ezzel sikerült rájönniük, hogyan fér be a két méter hosszú DNS-lánc az egyszázad milliméter átmérőjű sejtmagba.

Vízválasztó felfedezés a rákkutatásban

MTI

A rákos sejtek mutálódnak a daganatos folyamat terjedése során - jelentették be kanadai tudósok, akik vízválasztónak nevezték a felfedezést a tumorok gyógyítása szempontjából.

Örökölhető az autizmus?

MTI

Amerikai kutatók egy gént és két különböző kromoszómán előforduló változásokat azonosítottak, amelyek az autizmushoz köthetők. A felfedezés a zavar örökletes hátterét erősíti.

Három gén, amely az Alzheimer-kóros megbetegedések 20 százalékáért felel

MTI

Nemzetközi kutatócsapatok három új gént határoztak meg, amelyek együttesen az Alzheimer-kóros esetek 20 százalékáért felelhetnek.

Mennyibe kerül egy ember genetikai állományának leírása?

MTI

Az első humán genom leírása még 13 évbe, több száz millió dollárba és kutatók seregének munkájába került, most viszont három amerikai kutató pár hét alatt egy középkategóriás autó áráért elkészítette ezt - számol be róla egy hétfőn közzétett tanulmány a Nature Biotechnology című szakfolyóiratban.

A császármetszés megváltoztatja a DNS-t?

WEBBeteg - Cs. K. fordító

A császármetszéssel született csecsemők fehérvérsejt DNS-ének metilációja magasabb, mint a hüvelyi úton születetteké. A jelenség magyarázatot adhat arra, miért nagyobb az allergia, asztma, egyes típusú diabétesz, hererák és a gyermekkori leukémia a császármetszéssel született gyermekeknél.

Géndiagnosztika - a skizofrénia és a bipoláris zavar

MTI

Nem kevesebb mint 30 ezer génváltozat lehet a skizofrénia és a bipoláris zavar hátterében, ami azt jelenti, hogy távol van még olyan gyorstesztek kidolgozása, amelyekkel bármelyik betegség előre megjósolható lenne - közölték kutatók egy szerdai sajtótájékoztatón.

A marihuána károsítja a DNS-molekulát is

MTI

Több tanulmány igazolta már a marihuána ártalmait, hozzájárulhat például a pszichózis kialakulásához. A legutóbbi vizsgálatok azt mutatják, hogy a füves cigaretta károsítja az örökítőanyagot is, ami növeli a tüdőrák kockázatát.

A légszennyezettség a DNS-t is megváltoztathatja

WEBBeteg - Cs. K. fordító

A szennyezett levegő még rövid ideig tartó belélegzése is olyan folyamatokat indíthat el, mely során egyes génjeink átprogramozzák magukat, annak érdekében, hogy elkerüljék a rák, vagy más betegségek kialakulásának kockázatát –állítják olasz tudósok.

Örökölhető a magas vérnyomás

MTI

A minden harmadik-negyedik felnőttet érintő magas vérnyomás hátterében, új vizsgálatok tanúsága szerint, bizonyos esetekben genetikai okok állnak, melyeket a jövőben célzott kezeléssel remélhetőleg az eddiginél is hatásosabban lehet majd kezelni.