Közzétették az első részletes epigenom térképet

Szerző: MTI

Leírták a DNS-lánc fölötti hálózatot, amely eldönti, éppen melyik gén van be- vagy kikapcsolt állapotban.

Sokakban csalódást keltett, hogy az emberi DNS kibetűzése nem vezetett azonnali egészségügyi alkalmazási lehetőségekhez, mert a gének és a betegségek kapcsolatáról kiderült, hogy jóval bonyolultabb, mint hitték.

Kialakult az epigenetika tudománya, amely az úgynevezett epigenomot kutatja: a genom "környezetét", a DNS-lánc fölötti hálózatot, amely eldönti, éppen melyik gén van be- vagy kikapcsolt állapotban.

Leírták két emberi sejttípus epigenomját

Megalkották a DNS háromdimenziós modelljét
Ezzel sikerült rájönniük, hogyan fér be a két méter hosszú DNS-lánc az egyszázad milliméter átmérőjű sejtmagba.
Megalkották a DNS háromdimenziós modelljét >>
Joseph Ecker, a Salk Intézet (Kalifornia, La Jolla) munkatársa vezetésével amerikai kutatók nagy teljesítményű számítógépek és egy új technológia segítségével feltérképezték két emberi sejttípus epigenomját: az embrionális őssejtét és a tüdőben található fibroblaszt sejtét.

"Ha az epigenomot teljes egészében tanulmányozhatjuk, jobban megértjük, miként szabályozódik a genom működése egészséges állapot, illetve betegség esetén, és azt is, miként befolyásolja a környezet a gének kifejeződését" - foglalta össze kutatásaikat Ecker sajtóközleményében.

A sejten belüli kémiai "kapcsolók" most leírt mintázata azt is megmagyarázhatja, hogyan képes az őssejt bármilyen más szövetté átalakulni szervezetünkben.

A DNS-metiláció mintázata öröklődő információ

A tanulmány szerint az epigenetikus jelek kétféleképpen kódolhatják a genetikai információt. Az egyik a DNS-szálakat körülvevő, hol feltekert, hol kicsavarodott állapotban lévő hisztonon keresztül történő szabályozás.

A másik folyamat az úgynevezett metiláció, amikor a DNS-molekula egyik építőeleméhez, a citozinhoz kicsi metilcsoport kapcsolódik. A DNS-metiláció mintázata ezáltal olyan öröklődő információ, amely kötődik ugyan a DNS-hez, ám nincs az építőelemekben kódolva.

Az ember epigenomja megváltozik környezeti hatásokra, így az öröklődéssel továbbadhatja a következő generációnak azokat a káros hatásokat, amelyek életében érik.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A légszennyezettség a DNS-t is...

A szennyezett levegő még rövid ideig tartó belélegzése is olyan folyamatokat indíthat el, mely során egyes génjeink átprogramozzák magukat, annak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.