Először Magyarországon - speciális csípőprotézis műtét

WEBBeteg
megjelent:

Itthon elsőként a Dr. Rose Magánkórházban végeztek a Birmingham felszínpótló csípőprotézis (BHR-rendszer) műtétet, 5. generációs beültető készlettel és protézissel.

Az operációt 2010. október 4-én Dr. Bálint Lehel ortopéd sebész főorvos hajtotta végre, aki a legújabb generációs implantátum beépítését rendszeresen végzi Angliában. A bizonyítottan leghosszabb élettartamú felszínpótló protézist, amelyet a világon leggyakrabban használnak, most itthon egyedüliként, a főváros első magánkórháza alkalmazta. A TB által nem finanszírozott BHR-rendszer műtétre az állami kórházakban hosszú időt, esetenként akár éveket kell várni. A legújabb generációs implantátumokkal végzett műtétekre pedig az állami intézményekben egyáltalán nincs lehetőség, pedig ezekkel a technikákkal a betegek csontállománya jobban megőrizhető és a felépülési idő is rövidebb.

Csípőprotézisek beültetése Magyarországon – állami és magánkórházak

A hazai egészségügy egyik sokat emlegetett műtéti kérdése mostanában a csípőprotézis. Magyarországon a legtöbb állami kórházban dolgozó ortopéd orvosnak – az implantátumok nagyon magas ára miatt – korlátozott a lehetősége megfelelő gyakorlatot és ezáltal elegendő tapasztalatot szereznie a speciális csípőprotézisek beültetése terén. Bizonyos eljárási módszerek, implantátumok államilag nem finanszírozottak, de a TB által támogatott operációkra is több hónapot, rosszabb esetben éveket kell várnia a betegnek, miközben állapota rohamosan romlik. Ezért a beavatkozásra várók egyre nagyobb számban gondolkodnak a magánintézmények szolgáltatásaiban, ahol szinte azonnal kapnak időpontot a műtétre, a legjobb szakorvosok látják el őket, és a hálapénz dilemmáját is elfelejthetik.

Alternatív megoldást kínálva a hazai egészségügyben, a Dr. Rose Magánkórház Magyarországon első alkalommal speciális, 5. generációs implantátumot beültető, felszínpótló csípőprotézis (Birmingham Hip Resurfacing System, BHR) műtétet hajtottak végre. Az október 4-i, másfélórás operációt Dr. Bálint Lehel ortopéd sebész főorvos végezte, aki évek óta rutinszerűen végez ilyen műtéteket Birmighamben, ahol ezt a módszert eredetileg kidolgozták. A combcsont lefűrészelése és eltávolítása nélkül végzett, ezért a csípőízület számára kíméletesebb, legújabb generációs protézis beültetése főként az aktív, fiatalabb korosztálynak javasolt. A felépülési idő várhatóan rövidebb, valamint a sportos, aktív életbe való visszatérés és az életminőség javítása eredményesebb lehet. Fontos szempont továbbá, hogy a betegek az eljárást követően gyorsabban és problémamentesebben rehabilitálhatók. Ugyancsak érdemes kiemelni, hogy összevetve a hagyományos eljárásokkal, bizonyos komplikációk aránya is jóval kisebb.

„Érezhető, hogy megnyitásunk óta megnőtt a válogatott szakorvosaink által kínált, magas szintű, minőségi egészségügyi szolgáltatásaink iránti igény a fekvőbeteg részlegünkben is. Egyre többen hajlandóak áldozni egészségükre, hiszen az állami ellátásban tapasztalt kiszolgáltatottság (pl. várólisták, TB által nem finanszírozott műtétek) miatt állapotuk rohamos romlását szeretnék megelőzni. Pácienseink számára szakmailag a legmagasabb színvonalú beavatkozásokat tudjuk felajánlani, a legtapasztaltabb operatőrök közreműködésével. Ehhez az operációhoz is egy hat éve külföldön dolgozó szakorvost hívtunk, hogy a betegünk a legjobb kezekbe kerüljön, és gyorsabb legyen a felépülése.” – mondta Dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Magánkórház orvos-igazgatója.

A csípőízületi felszínpótlás

A felszínpótló csípőprotézis olyan csípőízületi implantátum beültetését jelenti, amikor az elkopott ízületet helyreállítják mesterséges felszínek létrehozásával, az ízület "csonkolása" helyett. Elsődleges előnye, hogy a combcsont fejét nem kell lefűrészelni és eltávolítani (mint a teljes ízületi protetizálás során), hanem az megőrizhető és olyanná alakítható, ami képes befogadni egy eredeti anatómiai struktúrához hasonlító ízületet, amelynek csupán a felszíne alakult át mesterséges anyaggá, fémmé. Tehát: csontkímélő, eredeti biomechanikát visszaállító, „fém a fémen” felszínt alkalmazó protézis, amelynek beültetéséhez az anatómiai struktúrák megóvására (csont, vérkeringés, stb.) van szükség.

Ezt az eljárást ebben a formában 12 éve alkalmazták először, mostanra megkapta az Egyesült Államokban az FDA (helyi hatósági) engedélyt. Magyarországon ezidáig nem vezették be, így a pácienseknek külföldre kellett utazniuk, hogy hozzájuthassanak. A csípőízületi felszínpótlás gyökerei az 1960-as évekre tehetőek, ám az eredmények igen szerények voltak, sok negatív tapasztalattal, így ez a műtéti eljárás kivonult az ismertségből. A Birminghamben fejlesztett BHR műtéti technikának köszönhetően ma már Európában és Amerikában elismert és igen hatékony rekonstrukciós beavatkozásnak számít.

„Ez a korszerű technológia elérte Magyarországot is, viszont a felhasznált implantátum ára olyan tetemes, hogy a teljesítmény- és mennyiség-korlátos magyar egészségügyi ellátásban várhatóan nem fog az államilag finanszírozott, rutin beavatkozások közé bekerülni.” – vallja Dr. Bálint Lehel, ortopéd sebész az első hazai 5. generációs felszínpótló csípőprotézis műtét kapcsán, majd hozzátette: „A beavatkozás kifejlesztőjétől, Mr. Derek McMinntől tanultam a módszert Birminghamben, ahol jelenleg is praktizálok. Magyarországon viszont kizárólag a Dr. Rose Magánkórházban érhető el a műtét bárki számára, térítés fejében. A kórház nyújtotta háttérrel az operációt pontosan úgy végezhettem el, ahogy Angliában tenném.”

A beavatkozás sikeres volt, a beteg előreláthatóan 4 napot tölt az operációt követően a kórházban, majd 6 hétig kell mankót vagy a gyaloglást segítő eszközt használnia és komplett, több hetes rehabilitációs programon vesz részt az orvos ajánlásának megfelelően.

(Dr. Rose Magánkórház)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.