A baba ízlése már az anyaméhben alakul

Szerző: MTI

Felismerik az újszülöttek azokat az aromákat, amelyeket magzati korukban még az anyai táplálék közvetítésével fedeztek fel a méhen belül - idézte francia kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Az eredmény azt sugallja, hogy az anyai étrend hatással lehet arra, ahogyan a születendő gyerek érzékelése fejlődik, a mama már a születés előtt befolyásolhatja a baba ízlését.

Az ízlelés tudományával foglalkozó európai központ dijoni munkatársai 24 babát és anyát teszteltek. A mamák fele ánizsos ízesítésű süteményt evett tíz napon át a szülés várható időpontja előtt. Valamennyi újszülöttel pár órával világra jövetelüket követően, majd négynapos korukban újra ánizsos illatot szagoltattak. Úgy tűnt, hogy azok, akik már a méhen belül találkozhattak az aromával, felismerték azt, sőt látszólag tetszett is nekik.

Mint Benoist Schaal kutatásvezető az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) vancouveri éves találkozóján elmondta, az ánizs aromája még az anyaméhen belül, a magzatvízben kerülhetett a magzatok orrába. A magzatvízben lévő vegyületek alakíthatják a magzat orrában lévő érzékelőket, és beépíthetik a baba fejlődésben lévő agyába az illatemléket.

Ez olyan periódusban történik, amikor a magzat agya formálódik, így vélhetően hosszú távú következményei vannak - tette hozzá Schaal.

Illatok és ízek szoros összefüggésben

A tesztben a szülés után három órával egy ánizsaromával átitatott törlőruha közelébe tették a babákat. Közülük azok, akiknek anyja ánizsos sütit evett, az illat forrása felé hajoltak, azok viszont, akiknek anyja kerülte az ánizsos ízt, vagy undorodó arcot vágtak és elfordultak, vagy nem reagáltak.

Egy újabb tesztben egy másik aromát is felkínáltak a kutatók a babáknak, fejük mellé két oldalt elhelyezve az átitatott törlőkendőket. A magzati korban ánizsnak kitett újszülöttek túlnyomó többsége az ánizsaroma felé fordult, míg a többiek nem részesítették előnyben egyik oldalt sem. Négy nap elteltével hasonló eredményeket mutatott a két teszt.

Schaal kiemelte, hogy az ételek ízét alapvetően az illatuk alapján kedveljük vagy sem, az illatok közvetlenül befolyásolják, hogy milyennek érezzük az étel ízét. A kutató azt javasolja, hogy bátorítsák az állapotos és a szoptató anyákat, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget egyenek, mert az aromák kellemes emléke arra késztetheti később gyerekeiket, hogy kedveljék ezeket - az egészséges ételekhez társuló - ízeket.

A terhesség alatti táplálkozás és életmód


A terhesség alatt szabadon ehetünk bármit, amit a szervezet megkíván - tartja a mondás. Sokan vallják ezt, de sajnos nem így van. A terhesség alatti kalóriák nem szállnak el nyomtalanul. Azzal, ha a szükségesnél sokkal több táplálékot fogyasztunk, nem segítjük gyermekünk növekedését. Táplálkozás és életmód gyermekvárás idején>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

A COVID-19 veszélyesebb a terhes...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben...

Alvás csecsemőkorban

A szülőkkel való együttalvás újszülöttkorban sok ifjú párnál megannyi kérdést vet fel. Melyik a jobb: ha a szülőkkel alszik a kicsi, vagy ha...

Nem néz rám a babám - Az orvos...

Kislányom 3 nap múlva lesz 8 hetes. Az aggaszt, hogy bár tárgyakat már rövid ideig nézeget, követ is a tekintetével, az arcunkba, szemünkbe alig...

Kiszáradás veszélyeztetheti a...

Angliában átfogó programot indítanak az újszülöttek első napjaiban történő, nem megfelelő szoptatás miatti kiszáradás megelőzésére és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.