• Hasmenés, normálatlan széklet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot kívánok! A problémám a következő : kb 1 éve eszek már rendszeresen nap, mint nap csípős ételt, valamikor enyhén csípőset, valamikor nagyon csípőset. Természetesen ebben az egy évben voltak kihagyások is, de ebben az egy évben minimum hetente 4- szer ettem csípős ételeket és már rég óta észre vettem ha (5-6 hónapja jelentkezett először) hogy ha csípőset eszek akkor már hasmenésem van, mintha a gyomrom kiakarna jönni a helyéről. Sajnos nagyon szeretem a csípős ételeket és nehezen tudom meg állni, hogy ne fogyasszam őket (nem csak magyar ételről van szó) viszont manapság próbáltam keveset fogyasztani és amikor nem eszem csípőset akkor nincs hasmenés, de nem normális a székletek 70%- ban mimdig folyós és eléggé halvány barna, valamint nem természetes érzés amikor wc-re kell mennem. Amiket még fogyasztok : halszósz, osztrigaszósz stb. Mit tehetek ez érdekében hogy normális székletem legyen és ne fájjon a hasam és van- e rá mód hogy fogyasszak csípős ételeket? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a csípős ételek témában

        A csípős ételek ilyen mértékű fogasztása problémás, mint ahogy érzi is. A csípősség elviselése (érzékelésileg) gyorsan kialakul, de a csípős ételek fizikálisan nyálkahártya-izgató hatása sajnos ennek ellenére nem csökken. Szóval az ilyen szintű kapszaicin-terhelés tönkreteheti az emésztőrendszer nyálkahártyáját. Javaslom, pár hónapig pórbálja nélkülözni a durván csípős ételeket, használjon Gelsectan capszulát, legalább 1 hónapig pre- és probiotikumokat, egyen gyakran, rendszeresen, nyugodtan, egyszerre kis adagokat.


        Kérdés: 2020. szeptember 28., 20:59; Megválaszolva: 2020. október 05., 06:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: