A rágógumi segíthet a hiperfoszfatémiás vesebetegek kezelésében

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A foszfátmegkötő összetevővel rendelkező rágógumik segíthetnek a krónikus vesebetegeknél a vér magas foszfáttartalmának csökkentésében – adta közzé egy tanulmány, mely bővebben a Journal of the American Society Nephrology márciusi számában lesz olvasható.

Kutatások szerint már kis adag is segít fenntartani a vér foszfáttartalmának normális értékét, és segít megelőzni a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását a vesebetegeknél.

A hiperfoszfatémia gyakran előforduló betegség a dialízises vesebetegek körében. Körülbelül 50 százalékuknál még abban az esetben is fennáll a jelenség, mikor diétával vagy gyógyszerrel próbálják a megfelelő szintre csökkenteni a vér foszfáttartalmát.

Mivel a hiperfoszfatémiás betegek nyála is nagy mennyiségben tartalmaz foszfátot, a kutatók azt tesztelték, hogy vajon csökkenti-e ezt a foszfátmegkötőt tartalmazó ételek. Vincenzo Savica, a Messinai Egyetem orvosa és Lorenzo A. Caló, a Padovai Egyetem orvosa kollegáikkal 13, hiperfoszfatémiás, dialízises beteget vizsgáltak. Két héten át, naponta kétszer kellett 20 mg foszfátmegkötő rágógumit elrágniuk, a már meglévő foszfátcsökkentő étrend kiegészítéseként.

Már az első héten jelentős változás

A kutatók azt tapasztalták, hogy a betegek nyálának és vérének foszfáttartalma már az első héten jelentősen csökkent, a második hét végére pedig a nyál foszfáttartalma 55, míg a véré 31 százalékkal csökkent. A további rágózás eredményeként a nyál foszfáttartalma már a 15. napon normális értéket mutatott, míg a vérnek ugyanehhez 30 napra volt szükség.

Noha a kutatás még kezdeti fázisban jár, és további vizsgálatok szükségesek több résztvevő és placebo bevonásával, az eredmények alapján arra következtethetünk, hogy a rágógumi tényleg segíthet a foszfátszint kontrollálásában és a hiperfoszfatémiás betegek kezelésében.

(WEBBeteg - CS. K.; Forrás: Newswise)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

A dialízis formái

A szervezet só-, víz- és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése...

A vese betegségére utaló jelek

A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét...

Mit kell tudni a vesetágulatról?

Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen...

Hiperfoszfatémia - Mi okozhatja a vér...

A hiperfoszfatémia (hyperphosphataemia) a vér megemelkedett foszfátszintjét jelenti. Normál esetben a vérplazma foszfátkoncentrációja 0.9-1.4 mmol/l...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.