Ivan Pesics - Fél vesével sincs vége a sportkarriernek?

szerző: Cs. K. fordító - WEBBeteg
megjelent: 2009.02.10.

A Veszprémben történt, kézilabdások elleni támadásban megsérült Ivan Pesics egyik veséjét el kellett távolítani. Felmerül a kérdés, mindez milyen változásokkal jár sportkarrierjére, és mindennapi életére nézve.

Normális esetekben egy vesével is ugyanúgy lehet sportolni, mint az egészséges embereknek, azonban vannak bizonyos szabályok, melyeket be kell tartani - fejtette ki a WEBBeteg kérdésére Dr. Nagy András sebész.

Minden olyan sportágat kerülni kell, mely a vese fokozott sérülésének kockázatát magában hordja. Ilyenek a különböző küzdősportok, a rögbi, vízilabda és a labdarúgás. Amennyiben lehetséges, különböző vesevédő eszközök használata ajánlott.

Bár egyetlen egészséges szerv is el tudja látni a vese feladatait, bármilyen későbbi sérülés, betegség sokkal súlyosabb problémát jelenthet, mint a két vesével élők számára, hiszen nincs másik szerv, ami átvehetné a csökkent képességű vese szerepét.

Később okozhat gondot

A vese működésének talán egyik legfontosabb feltétele a megfelelő vérnyomás. Az életkor előrehaladtával növekedhet a magas vérnyomás kialakulásának esélye, így - amennyiben nincs kezelve esetleges vérnyomásproblémája - fokozódhat a vese károsodásának kockázata.

A vese anatómiája

A vese, a kiválasztás szerve, a szervezet anyagcseréje közben keletkezett bomlástermékek eltávolításáért, valamint a só- és vízháztartás szabályozásáért felelős. A vese a rajta átáramló vérből választja ki az anyagcsere-végtermékeket, valamint víz és elektrolit ürítés révén biztosítja a szervezet állandóságát. Ennek megfelelően kiválasztja a nitrogéntartalmú anyagcsere termékeket (karbamid, kreatinin, húgysav, stb.), kiüríti az idegen anyagokat, szabályozza a folyadékháztartást, valamint fenntartja a testnedvek ionösszetételét, ozmotikus koncentrációját és hidrogén ion koncentrációját. A vesék megbetegedései gyakorlatilag az egész szervezetre kihatnak, hiszen a kiválasztás során befolyásolják a belső környezetünket.

Előfordulhat, hogy hosszú évek múlva romlik a vese szűrőképessége és fehérjemegtartó képessége, ám rendszeres laborvizsgálatokkal ez nyomon követhető.

Az étkezésben speciális diétára és változtatásokra nincs szükség, de a lehetséges járulékos betegségek megelőzése érdekében érdemes a só- és fehérjebevitelt figyelemmel kísérni.

Fokozottan ügyelni kell Pesicsnek a különféle fertőzések és felfázások elkerülésére is, mivel ezek szövődményeként ritkán vesegyulladás is kialakulhat.

Élsportolók egy vesével

Noha Magyarországon nem adják meg a sportorvosi engedélyt a versenyszerű sportolásra fél vese esetén, a nemzetközi életben több olyan élsportolóról is tudunk, akik így értek el komoly eredményeket.

Az NBA-ben kosarazó Alonso Mouring olimpiai bajnok lett, míg az orosz öttusázó Eduard Zenovka 1996-ban ezüstérmet szerzett Atlantában, sőt, a 60-as évek kiváló magyar birkózó olimpiai bajnokáról, Kozma Piciről is csak egy későbbi vizsgálaton derült ki, hogy fél vesével sportolt.

Reméljük, mindez erőt ad Ivan Pesicsnek a sportpályafutásával kapcsolatos későbbi mérlegelésben és döntéshozatalban, addig is kívánunk neki mielőbbi felépülést.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alvás napközben Alvás napközben

Milyen a hatása? Miért is egészséges a szieszta?

Izomgyulladás (myositis) Izomgyulladás (myositis)

A betegség típusai, tünetei és kezelése.

Mit sportoljak, ha magas a...

Aki nem sportol rendszeresen, nem feltétlenül érzi magát rosszul vagy betegnek. Ám a tartós mozgáshiány negatívan hat az egészségre, és előbb...

Vesedaganatok típusai, tünetei...

Nemzetközi adatok alapján a rosszindulatú daganatok közt gyakoriságban a vese malignus elváltozásai a 15. helyet foglalják el, míg a halálozási...

Sport és hőség - Mit igyunk?

Amikor hőségben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot célszerű ilyenkor fogyasztani? Mikor és mennyit igyunk? Érdemes...

Hogyan sportoljunk a nyári melegben?

Nagyobb örömet jelent a szabadban sportolni, ha odakint süt a Nap, ilyenkor még az edzőteremben is nagyobb a lelkesedésünk. Azonban ha túlságosan...

Sport és hidratáció - Mivel...

Sportolás közben, legyen szó akár hobbisportolásról, akár versenysportról, fontos odafigyelnünk a megfelelő folyadékpótlásra a szervezet folyadék...

Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a...

A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a...

Sport: Így érdemes elkezdeni!

A jó idő sokunkban kelti fel a sportolás iránti vágyat - olyanokban is, akik eddig nem mozogtak rendszeresen, vagy már régen abbahagyták azt. A...

A vese betegségére utaló jelek

A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.