Ivan Pesics - Fél vesével sincs vége a sportkarriernek?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A Veszprémben történt, kézilabdások elleni támadásban megsérült Ivan Pesics egyik veséjét el kellett távolítani. Felmerül a kérdés, mindez milyen változásokkal jár sportkarrierjére, és mindennapi életére nézve.

Normális esetekben egy vesével is ugyanúgy lehet sportolni, mint az egészséges embereknek, azonban vannak bizonyos szabályok, melyeket be kell tartani - fejtette ki a WEBBeteg kérdésére Dr. Nagy András sebész.

Minden olyan sportágat kerülni kell, mely a vese fokozott sérülésének kockázatát magában hordja. Ilyenek a különböző küzdősportok, a rögbi, vízilabda és a labdarúgás. Amennyiben lehetséges, különböző vesevédő eszközök használata ajánlott.

Bár egyetlen egészséges szerv is el tudja látni a vese feladatait, bármilyen későbbi sérülés, betegség sokkal súlyosabb problémát jelenthet, mint a két vesével élők számára, hiszen nincs másik szerv, ami átvehetné a csökkent képességű vese szerepét.

Később okozhat gondot

A vese működésének talán egyik legfontosabb feltétele a megfelelő vérnyomás. Az életkor előrehaladtával növekedhet a magas vérnyomás kialakulásának esélye, így - amennyiben nincs kezelve esetleges vérnyomásproblémája - fokozódhat a vese károsodásának kockázata.

A vese anatómiája

A vese, a kiválasztás szerve, a szervezet anyagcseréje közben keletkezett bomlástermékek eltávolításáért, valamint a só- és vízháztartás szabályozásáért felelős. A vese a rajta átáramló vérből választja ki az anyagcsere-végtermékeket, valamint víz és elektrolit ürítés révén biztosítja a szervezet állandóságát. Ennek megfelelően kiválasztja a nitrogéntartalmú anyagcsere termékeket (karbamid, kreatinin, húgysav, stb.), kiüríti az idegen anyagokat, szabályozza a folyadékháztartást, valamint fenntartja a testnedvek ionösszetételét, ozmotikus koncentrációját és hidrogén ion koncentrációját. A vesék megbetegedései gyakorlatilag az egész szervezetre kihatnak, hiszen a kiválasztás során befolyásolják a belső környezetünket.

Előfordulhat, hogy hosszú évek múlva romlik a vese szűrőképessége és fehérjemegtartó képessége, ám rendszeres laborvizsgálatokkal ez nyomon követhető.

Az étkezésben speciális diétára és változtatásokra nincs szükség, de a lehetséges járulékos betegségek megelőzése érdekében érdemes a só- és fehérjebevitelt figyelemmel kísérni.

Fokozottan ügyelni kell Pesicsnek a különféle fertőzések és felfázások elkerülésére is, mivel ezek szövődményeként ritkán vesegyulladás is kialakulhat.

Élsportolók egy vesével

Noha Magyarországon nem adják meg a sportorvosi engedélyt a versenyszerű sportolásra fél vese esetén, a nemzetközi életben több olyan élsportolóról is tudunk, akik így értek el komoly eredményeket.

Az NBA-ben kosarazó Alonso Mouring olimpiai bajnok lett, míg az orosz öttusázó Eduard Zenovka 1996-ban ezüstérmet szerzett Atlantában, sőt, a 60-as évek kiváló magyar birkózó olimpiai bajnokáról, Kozma Piciről is csak egy későbbi vizsgálaton derült ki, hogy fél vesével sportolt.

Reméljük, mindez erőt ad Ivan Pesicsnek a sportpályafutásával kapcsolatos későbbi mérlegelésben és döntéshozatalban, addig is kívánunk neki mielőbbi felépülést.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.