A vesebetegség és az elhízás kapcsolata

Nemzeti Vese Program
megjelent:

A Vese Világnap megrendezésére 2017-ben immár tizenkettedik alkalommal kerül sor. A 6 kontinens több mint 100 országában - köztük Magyarországon is - megtartott világnap ez évi témája a vesebetegség és az elhízás, jelmondata pedig: Egészséges életmóddal az egészséges vesékért!

A magyarok jelentős súlytöbbletének és kirívóan rossz egészségi állapotának alapvető oka a kevés mozgás és az egészségtelen táplálkozás. Hazánkban három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. Az elmúlt 20 évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma, így ma már minden harmadik gyerek súlytöbblettel küzd.

Az elhízás az egyik legnagyobb kockázati tényező

A szakemberek kiemelten fontosnak tartják a sportra és egészséges életmódra nevelést már gyermekkorban, hiszem az elhízás az egyik legjelentősebb kockázati tényezője a vesebetegség kialakulásának. Az elhízás közvetve és közvetlenül is krónikus vesebetegséghez vezethet. Drasztikusan növeli a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, amelyek a krónikus vesebetegség fő rizikófaktorai. Emellett közvetlen vesekárosodást is okozhat. Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, 2-7-szer nagyobb a végstádiumú vesebetegség kialakulásának az esélye, mint a normál testsúlyúaknál.

Hazánkban minden tízedik ember érintett valamilyen vesebetegségben, a felnőtt nephrológiai szakrendeléseken évente ellátott több mint 100 ezer vesebeteg közül 6500 már végstádiumú veseelégtelenségben szenved, rendszeres dialízis kezelésre szorul. Az idült vesebetegségben jelentősen felgyorsul az érelmeszesedés, ezért a betegek többsége szív-érrendszeri betegségek miatt meghal, mielőtt még vesepótló kezelésre szükség lenne.

Tovább A vesebetegségekről a WEBBetegen

A Vese Világnap célja
1. Felhívni a figyelmet a vese létfontosságú szerepére, hogy hangsúlyozza, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényezők a krónikus vesebetegség kialakulásában!

2. Ösztönözni a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt, a megelőzés fontosságát!

3. Edukálni az egészségügyi szakembereket, tudatosítani bennük, hogy milyen jelentős szerepük van a krónikus vesebetegség kockázatának csökkentésében!

4. Világossá tenni a helyi és az országos egészségügyi hatóságok szerepét a krónikus vesebetegség növekedésének ellenőrzése kapcsán. Az egészségügyi hatóságoknak az egész világon meg kell küzdeniük a magas és egyre növekvő költségekkel, amennyiben nem történik hathatós intézkedés annak érdekében, hogy kezeljék az egyre több embert érintő krónikus vesebetegség problémáját!

5. Ösztönözni a transzplantációt, mint a veseelégtelenség legjobb lehetséges „gyógymódját”, és a szervadományozást, mint életmentő cselekedetet.

Növekszik a betegek száma

A krónikus vesebetegek száma folyamatosan növekszik, köszönhetően elsősorban az elhízás, a cukorbetegség, a hipertónia járványszerű terjedésének, és az átlagos élettartam fokozatos emelkedésének. Hazánkban a lakosság mintegy 10%-a, becslések szerint legalább 700 000 fő szenved idült vesebetegség valamely szakaszában. A nefrológiai járóbeteg-rendeléseken gondozott vesebetegek száma 1991-ben valamivel meghaladta a 10 000 főt, 2001-ben a 30 000-et, 2011-ben a 70 000-et.

2013-ban a vesepótló kezelésben részesülő betegek száma a világban 3,2 millió volt. Magyarországon a dialízisbe kerülő vesebetegek száma magas. A betegek 40-70%-a „az utcáról” kerül a dialízis programba, hiányzik az előzetes nefrológiai gondozás.

Vesetranszplantációs várólistán 2015. december 29-én 1189 beteg volt. Veseátültetés szempontjából az eddigi legsikeresebb év 2014 volt: 390 vese transzplantáció történt, ez a szám 2015. december 29-én 339.

Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott

Európai adatok szerint minden harmadik gyerek küzd túlsúllyal és ez hazánkban sincs másként: Magyarországon az elmúlt 20 évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma.
Az egészségtelen táplálkozás és a kevés mozgás egyaránt hozzájárul a magyarok jelentős súlytöbbletéhez és kirívóan rossz egészségi állapotához.

Az elhízás kockázati tényezője a vesebetegség kialakulásának - közvetve és közvetlenül is krónikus vesebetegséghez vezethet:

  • közvetve növeli 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, amelyek a krónikus vesebetegség fő rizikófaktorai,

  • de közvetlen vesekárosodást is okozhat, mert az elhízás növeli a vese és a kompenzáló mechanizmusok terhelését.

Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, 2-7-szer nagyobb a végstádiumú vesebetegség kialakulásának az esélye, mint a normál testsúlyúaknál.

Van lehetőség a megelőzésre!

Az elhízás, így a krónikus vesebetegség is nagyrészt megelőzhető egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és a rendszeres sportolással. Ennek jegyében idén is a prevenciót hangsúlyozó programokkal rendezik meg a vese világnapját, melyet magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökén tartanak.

8 aranyszabály vesénk védelme érdekében
1. Aktivitás a mindennapokban. Önmagunk fitten tartása jó hatással van a vérnyomásra, amely csökkenti a veseelégtelenségek rizikóját. A futás, a kerékpározás vagy a mozgás bármely formája segít állóképességünk megőrzésében.

2. A vércukorszint rendszeres ellenőrzése. A cukorbetegség következtében kialakuló vesebetegségek megelőzhetők, ha vércukorszintünket rendszeresen ellenőriztetjük orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel.

3. A vérnyomás rendszeres ellenőrzése. Habár sokan tudják, hogy a magas vérnyomás agyvérzéshez, illetve szívinfarktushoz vezethet, azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy a magas vérnyomás rendkívül nagy szerepet játszik a vesebetegségek kialakulásában is. Az egészséges életmód, a diéta és a vérnyomás rendszeres ellenőrzése segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását.

4. Egészséges étkezés, ideális testsúly. Amennyiben sikerül megőrizni ideális testsúlyunkat, a cukorbetegség, a szívbetegségek, illetve a vesebetegségek is kivédhetővé válnak. A csökkentett sóbevitel és a friss alapanyagokból készített ételek mind hozzájárulnak az ideális testsúly megőrzéséhez.

5. Megfelelő folyadékmennyiség. Napi 8 pohár víz elfogyasztása már kedvezően befolyásolja egészségünket és segíti a veséket a szervezet megtisztításában a sótól, a húgysavtól és a különböző méreganyagoktól. Vesekő esetén ajánlott a napi 2-3 liter víz elfogyasztása is.

6. A dohányzás kerülése. A dohányzás számos más káros hatása mellett lelassítja a vese véráramlását is. Amennyiben nem jut elegendő vér a vesékbe, romlik a vesefunkció. A dohányzás a vesedaganatok kialakulását mintegy 50%-kal megnövelheti.

7. A nem receptköteles gyógyszerek rendszeres szedésének kerülése. A nem receptköteles gyógyszerek, mint például a gyulladáscsökkentők rendszeres szedése számos veszélyt rejt magában. A krónikus fájdalomcsillapításra szedett nem vényköteles gyógyszerek könnyedén vesekárosodást okozhatnak. Gyógyszerszedés előtt kérje ki háziorvosa véleményét!

8. Vesefunkciók ellenőriztetése egy vagy több „nagy kockázati tényező” megléte esetén. - cukorbetegség - magas vérnyomás - túlsúly - családban előforduló vesebetegség

(Nemzeti Vese Program)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.