A terhesség alatti ágynyugalom kockázatokkal is jár

Medipress
megjelent:

Máig nem sikerült bizonyítani, hogy az ágynyugalom késleltetné a koraszülést, ennek ellenére az orvosok igen gyakran javasolják a pihenést kismamáknak.

70 tudományosan kellően megalapozott korábbi vizsgálat adatait elemezve Judith Maloni professzor, aki a Frances Payne Bolton School of Nursing at Case Western Reserve University kutatója, azt vizsgálta, hogy az ágynyugalom valóban az édesanyák és gyermekeik egészségét szolgálja-e. Eredményeiről a Biological Research for Nursing című szaklapban számol be.

A cikkben megkérdőjelezi az ágyhoz kötöttség jótékony hatásait, kitér annak pszihés és lelki hatásaira, megjegyzi, hogy a kórházi bennfekvés megfosztja a nőket attól, hogy otthonukban kényelmesen pihenhessenek, miközben családjuk támogatja őket. A szerző rámutat a szakirodalom hiányosságaira, hangsúlyozza, hogy további, a témával foglalkozó kutatásra van szükség.

Ma még nem ismert pontosan az, hogy az ágynyugalom javára válik-e vagy hátrányosan érinti-e a magzatot. Az ágynyugalmat napokra, néha akár hosszú hónapokra javasolják - fenyegető vetélés esetén vagy egyéb patológiás terhességekkor - például terhességi magas vérnyomás, többes terhességek, vénás trombózisok illetve vérzések esetén.

1989-ig Maloni egy olyan kutatócsoport tagja volt, mely a terhesség alatti ágynyugalom jótékony hatásait vizsgálta. Jelenlegi kutatásai az űrhajózás, az ápolás, az orvostudomány, a pszihológia, a szociális tudományok és biológia egyes területeit is érintik. Például a test nyugalmi helyzetében olyan élettani változások történnek, melyeket az űrhajózásban tapasztalunk, a súlytalansághoz való alkalmazkodás során. „ Egy idő után az ágynyugalom izomsorvadáshoz és csontritkuláshoz vezet”.- mondja Maloni.

Ám a kismamáknak, akiket a nap 24 órájára ágyba parancsolnak meg kell küzdeniük a rájuk törő depresszióval és szembe kell nézniük posztraumás sokkal is, hiszen semmi más dolguk nincs, mint aggodalmaskoni, hogy a görcsök mikor vezetnek koraszüléshez. A nővérek nagyon sokat segíthetnek a kismamáknak, tájékoztatni kell őket az ágynyugalom hasznosságáról és kockázatairól, ugyanakkor azt is célszerű elmondani nekik, hogy a módszer hatékonysága tudmányosan mindmáig nem kellően megalapozott.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.