• A terhesség alatti ágynyugalom kockázatai

    Szerző: Medipress

    Máig nem sikerült bizonyítani, hogy az ágynyugalom késleltetné a koraszülést, ennek ellenére az orvosok igen gyakran javasolják a pihenést kismamáknak.

    70 tudományosan kellően megalapozott korábbi vizsgálat adatait elemezve Judith Maloni professzor, aki a Frances Payne Bolton School of Nursing at Case Western Reserve University kutatója, azt vizsgálta, hogy az ágynyugalom valóban az édesanyák és gyermekeik egészségét szolgálja-e. Eredményeiről a Biological Research for Nursing című szaklapban számol be. A cikkben megkérdőjelezi az ágyhoz kötöttség jótékony hatásait, kitér annak pszihés és lelki hatásaira, megjegyzi, hogy a kórházi bennfekvés megfosztja a nőket attól, hogy otthonukban kényelmesen pihenhessenek, miközben családjuk támogatja őket. A szerző rámutat a szakirodalom hiányosságaira, hangsúlyozza, hogy további, a témával foglalkozó kutatásra van szükség.

    Hirdetés

    Terhesség és gyógyszerszedés

    A terhesség alatti gyógyszerszedés mindig orvosi kontroll alatt történik, így annak irányítója a háziorvos, illetve a terhes gondozóorvosa. Ő a terhesség aktuális szakaszának figyelembevételével (első, második, illetve harmadik harmad) dönt az alkalmazható gyógyszerekről. Egyes gyógyszerek a placentán áthaladva a fejlődő magzat keringésébe is bejuthatnak és súlyos fejlődési rendellenességet okozhatnak. Bővebben a terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyeiről>>
    Ma még nem ismert pontosan az, hogy az ágynyugalom javára válik-e vagy hátrányosan érinti-e a magzatot. Az ágynyugalmat napokra, néha akár hosszú hónapokra javasolják -fenyegető vetélés esetén vagy egyéb patológiás terhességekkor- például terhességi magas vérnyomás, többes terhességek, vénás trombózisok illetve vérzések esetén. 1989-ig Maloni egy olyan kutatócsoport tagja volt, mely a terhesség alatti ágynyugalom jótékony hatásait vizsgálta. Jelenlegi kutatásai az űrhajózás, az ápolás, az orvostudomány, a pszihológia, a szociális tudományok és biológia egyes területeit is érintik. Például a test nyugalmi helyzetében olyan élettani változások történnek, melyeket az űrhajózásban tapasztalunk, a súlytalansághoz való alkalmazkodás során. „ Egy idő után az ágynyugalom izomsorvadáshoz és csontritkuláshoz vezet”.- mondja Maloni.

    Ám a kismamáknak, akiket a nap 24 órájára ágyba parancsolnak meg kell küzdeniük a rájuk törő depresszióval és szembe kell nézniük posztraumás sokkal is, hiszen semmi más dolguk nincs, mint aggodalmaskoni, hogy a görcsök mikor vezetnek koraszüléshez. A nővérek nagyon sokat segíthetnek a kismamáknak, tájékoztatni kell őket az ágynyugalom hasznosságáról és kockázatairól, ugyanakkor azt is célszerű elmondani nekik, hogy a módszer hatékonysága tudmányosan mindmáig nem kellően megalapozott.

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2010.11.18 09:18
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért születnek az ikrek gyakran koraszülöttként?

    Sok ikerterhesség problémamentesen zajlik. Ám tudnunk kell, hogy valamivel nagyobb a komplikációk és sajátos problémák kialakulásának kockázata, ha egy kismama egyszerre több gyermekkel várandós. Így például a koraszülés valószínűsége sokkal nagyobb ikerterhesség esetén. De mi lehet annak az oka, hogy az ikrek gyakran jönnek koraszülöttként a világra?

    Összefügg a szájhigiénia és a koraszülés?

    A nők többsége tisztában van azzal, mennyire fontos várandósság alatt az egészséges életmód, a baba és a mama szempontjából is. Dr. Záborszky András, fogorvos a terhes nők szájhigiéniájának jelentőségére is felhívta a figyelmet.

    A koraszülés növeli az asztma veszélyét

    A 37. hét előtt született gyermekeknél nagyobb eséllyel alakul ki a későbbi életkorban asztma, nehézlégzés. A PLoS Medicine folyóiratban közölt kutatás az asztma kezdeti tüneteinek felismerésére is felhívja az érintett szülök figyelmét.

    A koraszülések országa vagyunk

    Népbetegségként emlegetik a hazai szakemberek a koraszülést, azok száma ugyanis az elmúlt években olyannyira megemelkedett hazánkban, hogy az európai átlagot is verjük. A nem éppen pozitív statisztikai számsorok okát a Semmelweis Egyetem kutatói riasztónak látják, s legfőbb okaként a dohányzást nevezték meg.

    A gesztációs diabétesz és tünetei

    A gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség) a cukorbetegségnek azon formája, amelyet első ízben a terhesség alatt ismernek fel. Magyarországon a terhességek 3-5 százalékában tapasztalható a terhességi cukorbetegség enyhébb vagy súlyosabb formája.

    A koraszülés egyik rizikófaktora

    A vizsgálatok során kiderült, hogy a fogíny és fogágyi betegségekkel küzdő kismamák hármoszor olyan nagy kockázattal hozhatják világra gyermeküket a 35. hét előtt, mint jó szájhigiénével rendelkező társaik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.