A fiúknál nagyobb a csecsemőhalandóság

Szerző: FH

Az újszülött kisfiúk körében 24 százalékkal gyakoribb a csecsemőhalál, mint a kislányoknál, állapítja meg egy húsvét hétfőn közzétett tanulmány. Ez 15 fejlett ország csecsemőhalandósági adatainak összehasonlító elemzéséből derült ki.

Az adatban az a meghökkentő, hogy miközben a korszerű orvosi és közegészségügyi ellátás következtében általában lényegesen csökkent a csecsemőhalandóság, ezen belül a fiúk halandósága rosszabb, mint a védőoltások bevezetése előtt volt. 1870 előtt például a kisfiúk hátránya a csecsemőhalandóságban csak 10-15 százalék volt. A legrosszabb helyzet 1970-ben volt, amikor a fiúknál a csecsemőhalandóság 31 százalékkal volt magasabb, mint a lányoknál.

Az orvosok szerint a paradox jelenségnek az az oka, hogy a fiúk már az anyaméhben hátrányba kerülnek. A leánymagzatoknak erősebb az immunrendszerük. A fiúknál 60 százalékkal nagyobb a koraszülés vagy más születési rendellenesség kockázata, mint a lányoknál. Ennek az a fő oka, hogy a fiúk nagyobbak, nagyobb a fejük.

Amióta felfedezték a mikroszkopikus kórokozókat, és lényegesen javultak a higiénés viszonyok, a fejlett országokban már gyakorlatilag a születési rendellenesség lépett elő a csecsemőhalál fő okának. Miközben a csecsemőhalandóság zuhant, még szembetűnőbbé vált a nemek közötti halandósági különbség.

A fiúk hátrányának növekedése gyakorlatilag addig tartott, amíg tömegessé nem vált a császármetszés.

1970 előtt a kisgyerekek 5 százaléka született császármetszéssel, ma viszont a 15 fejlett országban a szülések több mint 20 százalékánál alkalmazzák a császármetszést.

A 15 vizsgált ország: Anglia/Wales, Ausztrália, Belgium, Dánia, az Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, Japán, Kanada, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svájc és Svédország. A tanulmány a brit tudományos akadémia közlönyében, a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Gyomor-bélrendszeri fertőzések...

A gyomor- és bélrendszeri fertőzések senkit sem kímélnek, kifejezetten gyakran alakulnak ki közösségbe járók esetében, kórházakban ápoltaknál...

Szülés alatti beavatkozások: a...

A burokrepesztés a magzatburok mesterséges megrepesztését jelenti. A magzatburok a méhen belül a magzatot körülvevő két rétegből álló hártya...

Ikerterhesség - Milyen veszélyeket...

Az ikerterhesség veszélyeztetett állapot, mivel az ember szervezete alapvetően egyszerre egy gyermek kihordására alkalmas, így minden további magzat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.