• A fiúknál nagyobb a csecsemőhalandóság

    Szerző: FH

    Az újszülött kisfiúk körében 24 százalékkal gyakoribb a csecsemőhalál, mint a kislányoknál, állapítja meg egy húsvét hétfőn közzétett tanulmány. Ez 15 fejlett ország csecsemőhalandósági adatainak összehasonlító elemzéséből derült ki.

    Az adatban az a meghökkentő, hogy miközben a korszerű orvosi és közegészségügyi ellátás következtében általában lényegesen csökkent a csecsemőhalandóság, ezen belül a fiúk halandósága rosszabb, mint a védőoltások bevezetése előtt volt. 1870 előtt például a kisfiúk hátránya a csecsemőhalandóságban csak 10-15 százalék volt. A legrosszabb helyzet 1970-ben volt, amikor a fiúknál a csecsemőhalandóság 31 százalékkal volt magasabb, mint a lányoknál.

    Hirdetés

    Az orvosok szerint a paradox jelenségnek az az oka, hogy a fiúk már az anyaméhben hátrányba kerülnek. A leánymagzatoknak erősebb az immunrendszerük. A fiúknál 60 százalékkal nagyobb a koraszülés vagy más születési rendellenesség kockázata, mint a lányoknál. Ennek az a fő oka, hogy a fiúk nagyobbak, nagyobb a fejük.

    Amióta felfedezték a mikroszkopikus kórokozókat, és lényegesen javultak a higiénés viszonyok, a fejlett országokban már gyakorlatilag a születési rendellenesség lépett elő a csecsemőhalál fő okának. Miközben a csecsemőhalandóság zuhant, még szembetűnőbbé vált a nemek közötti halandósági különbség.

    A fiúk hátrányának növekedése gyakorlatilag addig tartott, amíg tömegessé nem vált a császármetszés.

    1970 előtt a kisgyerekek 5 százaléka született császármetszéssel, ma viszont a 15 fejlett országban a szülések több mint 20 százalékánál alkalmazzák a császármetszést.

    A 15 vizsgált ország: Anglia/Wales, Ausztrália, Belgium, Dánia, az Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, Japán, Kanada, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svájc és Svédország. A tanulmány a brit tudományos akadémia közlönyében, a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben jelent meg.

    (FH)

    Módosítva: 2008.03.25 10:25, Megjelenés: 2008.03.25 10:25
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    A méhlepény (placenta) szerepe

    Még ma sem tud a tudomány mindent erről a lenyűgöző szerkezetű és sokféle funkciójú csodálatos szervről, amely összeköti az anyát és a növekvő magzatot 280 napon át.

    Mit tehetünk a kismedencei izmok regenerációjáért szülés után?

    A szülés nagymértékben hozzájárulhat olyan problémák kialakulásához, amilyen például az inkontinencia vagy a prolapszus (hüvely- és méhsüllyedés), melyek akár évtizedekkel később jelentkezhetnek. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezen betegségek kialakulásának kockázatát?

    Ikerterhesség - Milyen veszélyeket rejt az anyára nézve?

    Az ikerterhesség veszélyeztetett állapot, mivel az ember szervezete alapvetően egyszerre egy gyermek kihordására alkalmas, így minden további magzat komoly megterhelést jelent az anyára és a magzatokra nézve.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.