Nem muszáj koplalni vajúdás közben

MTI
megjelent:

Fájásaik közben is igény szerint ehetnek és ihatnak a nők anélkül, hogy tartaniuk kelljen annak a szülésre kifejtett káros hatásaitól kelljen. Ez azonban csak azokra vonatkozik, akiknél semmilyen előjele nincs az esetleges komplikációknak.

Eddig az orvosok azt javasolták a szülő nőknek, hogy vajúdás közben ne egyenek és legfeljebb csak vizet igyanak, mivel tartottak a Mendelson-szindróma fellépésétől. Azoknál a nőknél ugyanis, akiken esetleg császármetszést kell végrehajtani, az altatás során a táplálék visszajuthat a gyomorból és a tüdőbe kerülhet.

Gyermekvárás, terhesség

A kockázat tanulmányozására a dél-afrikai East London városának orvosai öt vizsgálatot elemeztek. Ezek során több mint háromezer nőt figyeltek meg, akiknél semmilyen veszélyeztető komplikációra utaló jel nem mutatkozott.

A kutatók a Cochrane Database of Systematic Reviews, a világ egyik legtekintélyesebb tudományos adatbázisának kiadásában bemutatott tanulmányukban megállapították: az evés-ivásnak és a koplalásnak sincs se pozitív, se negatív hatása a vajúdási időszak alatt. Ezért az ilyen jellegű megszorítások az előreláthatóan komplikációmentes szüléseknél nem indokoltak.

(MTI)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.