Már 430 grammos koraszülött túlélésére is vany esély

Független Hírügynökség
megjelent:

Genetikai oka is lehet annak, hogy Magyarország Európában az egyik legrosszabb helyen áll a koraszülöttek számának tekintetében - mondta a Független Hírügynökségnek Nobilis András gyermekgyógyász annak kapcsán, hogy a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája idén 5. alkalommal rendezte meg szombaton a Koraszülöttek Napját.

A szakember elmondta: bár 15 éve szinte ugyanakkora, 8-10 százalék a koraszülöttek aránya, túlélési esélyük az utóbbi években jelentősen nőtt. Míg 20-25 éve csak az 1800 grammos csecsemőknél mondták az orvosok, hogy van esélye a túlélésre, ma már 500 gramm felett is elképzelhető, hogy teljesen egészséges felnőtt válik egy koraszülöttből - mondta Nobilis András.

500-750 gramm között 30 százalékos a túlélés esélye, 750 gramm és 1 kg között több mint 70 százalék és 1 kg fölött már több mint 90 százalék ez az esély. A gyermekgyógyász példaként elmondta: a napokban engedtek haza egy 430 grammal született babát, aki a neurológusok szerint teljesen egészséges.

A szakember felhívta a figyelmet: a jelentős javulás mellett ráadásul nem változott a károsodott gyerekek aránya: évek óta ugyanannyi, 10-12 százalék az, akiknél visszamarad valamilyen károsodása. Ebben benne vannak azonban azok a gyerekek is, akik szemüvegesek, vagy kicsit rosszabbul hallanak, igaz azok is, akiknek súlyosabb fogyatékossága van - tette hozzá.

A főorvos megemlítette, hogy az idei Koraszülött Napon csakúgy mint az előzőeken meghívták a klinikán született körülbelül 200 volt koraszülöttet. Őket és más érdeklődőket is ismert művészek szórakoztatnak szombaton, valamint ismét megrendezik a Koraszülöttek Ki mit tudját is. A rendezvénnyel fel szeretnék hívni a figyelmet erre a népbetegségre, amely olyan súlyos, hogy csak a nagyon fejletlen országokban valamint Japánban hasonló a helyzet - tette hozzá.

A Koraszülött Napon adták át azt az életmentő inkubátort is, amely jelenleg az egyetlen a fővárosban. A 2-es női klinika oldalában kialakított intim sarokba helyezték el az inkubátort, ahova a krízis helyzetbe került kismamák tehetik be nem kívánt csecsemőiket - mondta a főorvos. Csak csengetniük kell, és el is mehetnek a mamák, a gyermek sorsáról ezután a klinika gondoskodik. Ennek érdekében fel is vette a klinika a kapcsolatot a területi gyermekjóléti szolgálattal, amely majd örökbe adja a gyermeket. Hozzátette: korábban az azóta bezárt Schöpf-Merei Kórház előtt volt hasonló inkubátor, abba évente 4-6 gyermeket tettek bele.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.