Már 430 grammos koraszülött túlélésére is vany esély

Szerző: Független Hírügynökség

Genetikai oka is lehet annak, hogy Magyarország Európában az egyik legrosszabb helyen áll a koraszülöttek számának tekintetében - mondta a Független Hírügynökségnek Nobilis András gyermekgyógyász annak kapcsán, hogy a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája idén 5. alkalommal rendezte meg szombaton a Koraszülöttek Napját.

A szakember elmondta: bár 15 éve szinte ugyanakkora, 8-10 százalék a koraszülöttek aránya, túlélési esélyük az utóbbi években jelentősen nőtt. Míg 20-25 éve csak az 1800 grammos csecsemőknél mondták az orvosok, hogy van esélye a túlélésre, ma már 500 gramm felett is elképzelhető, hogy teljesen egészséges felnőtt válik egy koraszülöttből - mondta Nobilis András.

500-750 gramm között 30 százalékos a túlélés esélye, 750 gramm és 1 kg között több mint 70 százalék és 1 kg fölött már több mint 90 százalék ez az esély. A gyermekgyógyász példaként elmondta: a napokban engedtek haza egy 430 grammal született babát, aki a neurológusok szerint teljesen egészséges.

A szakember felhívta a figyelmet: a jelentős javulás mellett ráadásul nem változott a károsodott gyerekek aránya: évek óta ugyanannyi, 10-12 százalék az, akiknél visszamarad valamilyen károsodása. Ebben benne vannak azonban azok a gyerekek is, akik szemüvegesek, vagy kicsit rosszabbul hallanak, igaz azok is, akiknek súlyosabb fogyatékossága van - tette hozzá.

A főorvos megemlítette, hogy az idei Koraszülött Napon csakúgy mint az előzőeken meghívták a klinikán született körülbelül 200 volt koraszülöttet. Őket és más érdeklődőket is ismert művészek szórakoztatnak szombaton, valamint ismét megrendezik a Koraszülöttek Ki mit tudját is. A rendezvénnyel fel szeretnék hívni a figyelmet erre a népbetegségre, amely olyan súlyos, hogy csak a nagyon fejletlen országokban valamint Japánban hasonló a helyzet - tette hozzá.

A Koraszülött Napon adták át azt az életmentő inkubátort is, amely jelenleg az egyetlen a fővárosban. A 2-es női klinika oldalában kialakított intim sarokba helyezték el az inkubátort, ahova a krízis helyzetbe került kismamák tehetik be nem kívánt csecsemőiket - mondta a főorvos. Csak csengetniük kell, és el is mehetnek a mamák, a gyermek sorsáról ezután a klinika gondoskodik. Ennek érdekében fel is vette a klinika a kapcsolatot a területi gyermekjóléti szolgálattal, amely majd örökbe adja a gyermeket. Hozzátette: korábban az azóta bezárt Schöpf-Merei Kórház előtt volt hasonló inkubátor, abba évente 4-6 gyermeket tettek bele.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Megjelent az eddigi leginformatívabb...

Már letölthető az eddigi leghitelesebb, legszerteágazóbb információkat tartalmazó magyar kismama applikáció, az Anyafalva.

Az anyák egyik legnagyobb fájdalma: a...

Bölcs mondás, hogy a nők két dologért mindenre képesek. Bármit megtennének azért, hogy legyen gyermekük, s azért, hogy a gyermekáldás ne...

Prof. dr. Pintér Sándor: fél...

Az ön szíve is összeszorul, ha szirénázó mentő suhan el az utcában? És ha koraszülött mentőt lát? Valahogy érzékenyebbek vagyunk a...

Szebasztián története: 380 grammal...

Világszenzációnak tekinthető Magyarország eddigi legkisebb koraszülött babájának története, vagyis az a szakmai munka, ami a mostanra 5 hónapos...

Ha a gyermek koraszülött

Amennyiben gyermeke koraszülött, a születés csodáját beárnyékolhatja a gyermek egészsége miatti aggodalom, a koraszülöttség esetleges hosszú...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.