• indokolt e elvinni MRI re a kifiamat hogy meg tudjuk valóban felszívodott e a cysta vagy sem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        kisfiam koraszülött volt 34 hétre született és a koponya UH-nál a következő van a papírján a frontális kamraszarv mellett bal oldalon 3-4 mm nagyságú subependymalis cysta látható, bal oldalon a nucleus caudatus-fejben kb 4 mm nagyságú echodús, centrálisan 2 mm átmérőjű cystosus részletet is tartalmazó képlet látható. A frontális kamraszarv mellett 3-4 mm nagyságú cysta van. A frontális kamraszarvak között 3-4 mm átmérőjű CSP látható ez volt 2011.11.03 án, viszont 2012.01.03 án a középvonal megtartott, az ldalkamrák között kis asszimetria van, a bal oldali mérsékelten tágabb, a cella media harántátmérője 12mm. A jobb cella media harántátmérője 8-9mm. Bal oldalon plexus az elleloldalináltömegesebb. A bal frontális kamraszarv mellett a korábban jelzett subependymalis cysta növekedett 11mm a nucleuas caudatus-thalamus határán egy 6-7mm nagyságú cysta figyelhető meg. A III.kamra normális tágasságú, harántátmérője 5mm, Az oldalkamrák között 11mm harántátmérőjű CSP és CV ábrázolódik. 2012.02.08 án a szűk kutacson keresztül a vizsgálat korlátozott. A középvonal megtartott. A jobb frontális szarv 6, bal 8mm tágasságú. A cella media jobb oldalon 9, bal oldalon 11mm átmérőjű, III. éés IV. agykamra nem tágabb. A középvonalban 8-9mm tágasságú CSP és CV ábrázolódik. ezzel befejezve a vizsgálatokat felődésneurológiára jártunk, és mivel 3 éves így elszeretném vinni MRI re hogy valóban felszívódott e vagy sem 1, 5 éves korában ment egyedül,

        Dr. Kerekes Éva válasza a koraszülött témában

        Tisztelt Érdeklődő! semmi értelme kitenni a gyermekét az altatásos MR szenvedésének és veszélyének, csak azért, mert ön kíváncsi. A gyermekgyógyászatban aranyszabály, hogy csak olyan vizsgálatot kérünk, aminek ez eredménye BEFOLYÁSOLJA a TERÁPIAt, azaz KEZELÉS módját. Hiszen egy gyermek minden vizsgálatot, megszenved, sőt, a gyermekpszichológusok vaskos könyveket írnak a gyermekek erőszakos vizsgálatainak és kezeléseinek a hosszútávú lelki következményeiről. Teljesen mindegy a fejlesztés szempontjából, hogy a cysták most hogyan állnak., hiszen ez nem daganat, amit meg kell műteni. Akármilyenek is, semmivel nem tudjuk őket befolyásolni, és a fejlesztés sem függ a cystak számától, méretétől. NoNocere- ne árts! mondja minden végzős orvos a hypokráteszi esküben. Ne ártson Ön sem gyermekének, csak azért, mert kíváncsi. Egy MR vizsgálatot azért kérhet mindenhol a világon csakis neurológus szakorvos, mert ennek indokoltságához speciális tudás kell.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2015. február 26., 13:32; Megválaszolva: 2015. február 27., 17:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: