Már a magzat is elhízhat - Vigyázat, junkfood!

Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

A világszerte junkfood-nak nevezett készételek - tartós fogyasztás esetén - a magzat elhízásához vezethetnek, s ez a gyermek későbbi egészségi állapotára is kihat - hívja fel a figyelmet egy friss brit tanulmány.

A készételek, amelyeket az elővigyázatlan kismamák fogyaszthatnak nem csak a terhesség alatt, hanem a szülést követő szoptatási időszakban is alapvető hatással vannak a gyermekek egészségi állapotára. Ezekben az időszakokban ugyanis az anyai táplálkozás formája hosszú távon kihat utódára, és - mindenekelőtt - a túlsúlyosság kialakulásához is nagymértékben hozzájárulhat - számol be a brit tanulmány eredményeiről a Süddeutsche Zeitunk internetes kiadása.

A tudósok állatkísérletek folyamán arra a kérdésre keresték a választ, milyen hatással van a várandós nőstény egyedekre a terhesség, valamint a szoptatási időszak alatt elfogyasztott zsírban, cukorban, illetve sóban gazdag táplálék. A hosszú távú egészségügyi kihatások mellett az is megfigyelhető, hogy az utódok későbbi életük folyamán nagy valószínűséggel részesítették előnyben a hasonlóan egészségtelen ételeket.

Veszélyes mutatók a vérképben

A kicsinyeken tapasztalt negatív egészségügyi hatások között a lista elején - nem meglepő módon - a vérképben mért, égbe szökött koleszterin-, glükóz-, inzulin és triglicerid-értékek szerepeltek, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedést vetítették elő. Emellett számos olyan gén is fokozott aktivitást mutatott, amely a túlsúlyosság kialakulásával hozható összefüggésbe.

Mivel a kutatás eredményei állatkísérleteken alapulnak, az a kérdés nyitva maradt, hogy a megállapítások mennyire alkalmazhatók egy az egyben az emberek esetében, de kutatók véleménye szerint az eredmények várandós kismamák esetében is hasonlóak lennének.

"Tudományosan alátámasztott eredményeik alapján minden leendő anyának csak ajánlani tudjuk, hogy a vitaminban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás elveit kövesse, és az olyan junkfood jellegű készételeket, mint a chips, vagy édességek, valamint a gyorséttermek nyújtotta kínálatot csak ritkán válassza" - hangsúlyozzák a megkérdezett táplálkozáskutatók.

(WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Gyomor-bélrendszeri fertőzések...

A gyomor- és bélrendszeri fertőzések senkit sem kímélnek, kifejezetten gyakran alakulnak ki közösségbe járók esetében, kórházakban ápoltaknál...

Szülés alatti beavatkozások: a...

A burokrepesztés a magzatburok mesterséges megrepesztését jelenti. A magzatburok a méhen belül a magzatot körülvevő két rétegből álló hártya...

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a...

Hogyan csökkenthető a...

A magas zsír- és koleszterinszinttel rendelkező pácienseknek mihamarabb életmódot kell váltani, alacsony zsírtartalmú ételeket kell fogyasztani, le...

Nem alkoholos zsírmáj

Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos...

A haskörfogat fontosabb jelzőszám...

A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálatát az USA-ban végezték. Dallas városában véletlenszerűen válogattak be önkénteseket, és 2971...

Triglicerid (neutrális zsírok) -...

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből...

Hogyan csökkenthető étkezéssel a...

Napi energia-bevitelünk 15-30 százaléka zsírfélékből származik. Miközben a zsírsavak nélkülözhetetlenek az élethez, az elfogyasztott zsírfélék...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.