• Terhességhez társuló szívelégtelenség

    Szerző: Hypertonia - Dr. Tóth Éva, kardiológus szakorvosjelölt

    A terhesség során számos szív- és érrendszeri változás történik a szervezetben. Az érrendszerben keringő vér mennyisége megnő, a szívverés felgyorsul, a vérnyomás kismértékű emelkedést mutat. A szülést követő hat hétben ezek a változások normalizálódnak, azonban ritkán maradandó szövődményekkel találkozhatunk.

    A terhességhez társuló szívelégtelenség (ún. peri-partum cardiomyopathia – PPCM) ritka, ugyanakkor potenciálisan életet fenyegető betegség, amely elsősorban a terhesség végén vagy a szülést követő első hat hónapban érinti a nőket.

    Afrikában a leggyakoribb (1:100–1:1000), 2002-ből származó adatok szerint az USA-ban 2229 terhességből egy szövődött szívelégtelenséggel. A betegség előfordulásával kapcsolatban egyértelmű európai adatok még nem állnak rendelkezésre, a tapasztalatok alapján azonban elmondhatjuk, hogy az érintettek száma egyre nő.

    Hirdetés

    Ennek oka lehet a gyermekvállaláskori anyai életkor későbbre tolódása, a termékenység segítéséhez használt terápiák csakúgy, mint a felismerést segítő, jobb diagnosztikai eszközök elterjedése, a növekvő tudatosság és figyelem. A PPCM kialakulásához nem szükséges a terhesség előtt bármilyen belgyógyászati betegség megléte, teljesen egészséges nőkben is megjelenhet. Mindazonáltal a tanulmányok adatai szerint azoknál a nőknél gyakrabban fordul elő, akiknél a terhesség alatt magas vérnyomást vagy ún. terhességi toxémiát diagnosztizáltak.

    Olvasson tovább! Terhesség alatt ellenjavalt gyógyszerek

    Szívelégtelenségről akkor beszélünk, amikor a szív nem tudja a szerveket igényüknek megfelelő mennyiségű vérrel (ezen keresztül oxigénnel és tápanyaggal) ellátni. Ez gyakran a szív pumpafunkciójának csökkenése miatt alakul ki. Ennek következtében szerteágazó tünetek, panaszok jelennek meg, amelyek könnyen összetéveszthetők a szülés utáni normális állapottal:

    • Kimerültség: szülés után természetes, hogy a nők fáradtabbak, gyengébbek, ami nemcsak a testi változásoknak, de egy új életformához való alkalmazkodásnak is a következménye. Abban az esetben azonban, ha a gyengeség már akadá-lyozza a mindennapi tevékenységet, mint például zuhanyzás, öltözködés, séta vagy lépcsőzés, akkor érdemes segítséget kérni.

    • Nehézlégzés: a terhesség alatt, illetve még azt követően is jellemző lehet a testsúly gyarapodá-sa, amely miatt bizonyos aktivitások során nehezebbé válik a légzés. Ha a nehézlégzés már inkább fulladással egyenértékű, illetve az alapvető hétköznapi tevékenységeket (l. a fent felsoroltak) meg kell szakítani a nehézlégzés miatt, akkor javasolt orvosi segítséget kérni.

    • Alsó végtagi duzzadás, a hasi körfogat növekedése, súlygyarapodás: ezek utalhatnak a túlzott vízvisszatartásra. Kismértékben elfogadhatók a terhesség utolsó trimeszterében, illetve a szülést követő néhány héten, azonban a „mérték” megítéléséhez mindenképp javasolt orvosi vélemény kikérése.

    • Mellkasi panaszok, rendetlen szívverés: amennyiben a terhesség alatt vagy azt követően bi-zarr mellkasi szenzáció, szabálytalan szívverés jelentkezik, mindenképp javasolt orvosi ellenőrzés.

     

    Bár nem szükséges kórtörténeti előzmény a betegség kialakulásához, számos tanulmány eredménye alapján egyértelmű kockázati tényezőket figyelhettünk meg a terhességhez kapcsolódó szívelégtelenség esetén. Az adatok főleg afrikai, illetve amerikai populációk vizsgálatából származnak. Európában (Németország) eddig egy nagy vizsgálat történt, amelynek keretein belül 115 terhességgel szövődő szívelégtelenségben szenvedő nőbeteget vizsgáltak.

    Mind az afrikai, amerikai, illetve európai adatok egységesen arra utalnak, hogy a terhességgel szövődő szívelégtelenség kockázati tényezői a következők:

    • magas vérnyomás: a terhességek több mint 8 százalékában fordul elő terhességgel összefüggésbe hozható, úgynevezett terhességi magas vérnyomás.
    Az adatok alapján ez a terhességhez kapcsolódó szívelégtelenség legerősebb rizikófaktora,

    • dohányzás: mint mindenkori rizikótényező, a terhességi magas vérnyomás után a második leghangsúlyosabb kockázati tényező,

    • életkor: a 35 évnél idősebbekben gyakoribb,

    • terhességek száma: kettőnél több terhesség hajlamosít a betegség kialakulására,

    • ikerterhesség: nagyobb kockázattal jár,

    • alultápláltság: a fokozott igénybevételhez, illetve a regenerálódáshoz mindenképp szükséges a megfelelő tápláltsági állapot,

    • genetikai tényezők: egyértelmű adatok ugyan nem állnak rendelkezésre az öröklési mechanizmust illetően, de ha a családban már előfordult a betegség, akkor kardiológiai kontroll javasolt a terhesség során, illetve azt követően. Amennyiben a szívelégtelenséget megállapítják, úgy a kardiológiai gondozásba vétel elengedhetetlen. Ha a terhesség alatt észlelik, akkor a magzati fejlődést szorosan kell követni, és időben döntést kell hozni a szülés idejéről, módjáról. Ha a magzat vagy az anya állapota stabil, nem mutat romlást, ak-kor nem kell előrehozni a szülést. A szülés módjáról mindenképp több orvosi szakmát képviselő orvos-csoportnak (szülész, szívgyógyász) kell döntenie. Ha az anya jól van, akkor a természetes úton való szülés a legjobb megoldás. Ha a kismama állapota instabil-lá válik, akkor sürgős császármetszésre van szükség, függetlenül a terhesség idejétől. A szoptatás egyik esetben sem javasolt.

    Olvasson tovább! Terhesség és súlyos tévhitek

    A diagnózis felállítását követően a megfelelő, szívgyógyász által ellenőrzött terápia bevezetése szükséges. A kezelés mellett jó eséllyel várható javulás vagy akár teljes gyógyulás, a szív pumpafunkciójának regenerálódása. A panaszok általában gyorsan csökkennek, így az anyuka visszatérhet a napi rutinjához, ismételten teljes értékű szerepet tölthet be családja életében. Ugyan kisebb arányban, de esetenként számolnunk kell a terápia sikertelenségével is. A legsúlyosabb esetekben ilyenkor felmerülhet megoldásként a szívtranszplantáció.

    Összegzés
    Összességében cikkünkkel arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a várandósság alatti, illetve a szülést követően jelentkező panaszokat komolyan kell venni. Gondolni kell a terhességgel szövődött szívelégtelenség lehetőségére, különösen akkor, ha a fentiekben részletezett kockázati tényezők is fellelhetők. Ilyenkor mindenképpen javasolt szakorvos felkeresése. Amennyiben a családban előfordult már terhességgel összefüggésbe hozható szívgyógyászati probléma, akkor is javasoljuk a kismamák kardiológiai ellenőrzését. Fontos tudni, hogy a várandósság során, illetve azt követően kialakult betegségek (mint például magas vérnyomás, szívelégtelenség) az esetek döntő többségében jól gyógyíthatók, különösen, ha megfelelő időben felismerik azokat. Gyanújelek esetén szeretettel várjuk a kismamák, édesanyák jelentkezését szűrővizsgálatra!

    (Hypertonia - Dr. Tóth Éva, kardiológus szakorvosjelölt)

    Hypertonia magazin

    2008-ban új betegtájékoztató folyóiratot indítottunk útjára a magas vérnyomással élők ismereteinek bővítésére a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A lap hasznos tudnivalókat tartalmaz a betegségről, kezelésének módjáról, szövődményeiről és elkerülésük lehetőségeiről.

     

    Módosítva: 2017.06.13 21:41, Megjelenés: 2017.06.13 21:41
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre és magzataikra, mint eddig gondolták?

    A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek adatok több mint 11 000 terhességről a világ több pontjáról, amelyek kissé megváltoztatták a korábbi vélekedést.

    Terhességek rendellenességei: üszögterhesség

    A terhesség során számos nem várt, gyakran tragédiával végződő esemény is bekövetkezhet. Az üszögterhesség, vagy más néven molaterhesség esetében heves hasi fájdalmak és vérzések léphetnek fel. Nagyon ritkán a beteg még a méhét is elveszítheti.

    A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

    A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

    Hüvelyi fertőzések terhesség esetén

    A terhességi hormonhatásoknak - emelkedő hormonszinteknek - köszönhetően a kismamák sokkal fogékonyabbak a hüvelyi fertőzésekre. Melyek a leggyakoribb tünetek? Megelőzhető-e a kialakulásuk? Hogyan kezelhetőek? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a terhesség alatt kialakuló hüvelyfertőzésekről.

    Vérzés a terhesség alatt

    A hüvelyi vérzés a terhesség bármely szakában talán az egyik legrémisztőbb jelenség minden terhes nő számára. Gyakran egyszerű dolog van a háttérben, de sohasem szabad elhanyagolni vagy figyelmen kívül hagyni, mert komoly probléma is okozhat vérzést vagy barnás pecsételést.

    Vészes terhességi hányás (hyperemesis gravidarum)

    Az állapotos nők nagy többsége terhesség alatt hányingert és hányást tapasztal. A terhesség során jelentkező tünet tipikusan nem okoz súlyos panaszokat. Ha azonban nem múlik el a hányinger és a hányás, a terhes nő valószínűleg a reggeli rosszullét egy sokkal súlyosabb típusától szenved.

    Hematóma a terhesség alatt

    A méhlepény rétegein belül vérrögök alakulhatnak ki, melyek azonban az esetek többségében maguktól elmúlnak.

    Terhességi fájdalmak és egészségi problémák

    Egyes terhességi kényelmetlenségek az első hetekben fordulnak elő, míg mások csak akkor jelentkeznek, mikor már közeledik a szülés időpontja. Sőt, vannak olyanok is, melyek a kezdetekkor jelentkeznek, elmúlnak, majd később újra felbukkannak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.