Terhességhez társuló szívelégtelenség

Szerző: Hypertonia - Dr. Tóth Éva, kardiológus szakorvosjelölt
Megjelent: 2017.06.13

A terhesség során számos szív- és érrendszeri változás történik a szervezetben. Az érrendszerben keringő vér mennyisége megnő, a szívverés felgyorsul, a vérnyomás kismértékű emelkedést mutat. A szülést követő hat hétben ezek a változások normalizálódnak, azonban ritkán maradandó szövődményekkel találkozhatunk.

A terhességhez társuló szívelégtelenség (ún. peri-partum cardiomyopathia – PPCM) ritka, ugyanakkor potenciálisan életet fenyegető betegség, amely elsősorban a terhesség végén vagy a szülést követő első hat hónapban érinti a nőket.

Afrikában a leggyakoribb (1:100–1:1000), 2002-ből származó adatok szerint az USA-ban 2229 terhességből egy szövődött szívelégtelenséggel. A betegség előfordulásával kapcsolatban egyértelmű európai adatok még nem állnak rendelkezésre, a tapasztalatok alapján azonban elmondhatjuk, hogy az érintettek száma egyre nő.

Ennek oka lehet a gyermekvállaláskori anyai életkor későbbre tolódása, a termékenység segítéséhez használt terápiák csakúgy, mint a felismerést segítő, jobb diagnosztikai eszközök elterjedése, a növekvő tudatosság és figyelem. A PPCM kialakulásához nem szükséges a terhesség előtt bármilyen belgyógyászati betegség megléte, teljesen egészséges nőkben is megjelenhet. Mindazonáltal a tanulmányok adatai szerint azoknál a nőknél gyakrabban fordul elő, akiknél a terhesség alatt magas vérnyomást vagy ún. terhességi toxémiát diagnosztizáltak.

Olvasson tovább! Terhesség alatt ellenjavalt gyógyszerek

Szívelégtelenségről akkor beszélünk, amikor a szív nem tudja a szerveket igényüknek megfelelő mennyiségű vérrel (ezen keresztül oxigénnel és tápanyaggal) ellátni. Ez gyakran a szív pumpafunkciójának csökkenése miatt alakul ki. Ennek következtében szerteágazó tünetek, panaszok jelennek meg, amelyek könnyen összetéveszthetők a szülés utáni normális állapottal:

• Kimerültség: szülés után természetes, hogy a nők fáradtabbak, gyengébbek, ami nemcsak a testi változásoknak, de egy új életformához való alkalmazkodásnak is a következménye. Abban az esetben azonban, ha a gyengeség már akadá-lyozza a mindennapi tevékenységet, mint például zuhanyzás, öltözködés, séta vagy lépcsőzés, akkor érdemes segítséget kérni.

• Nehézlégzés: a terhesség alatt, illetve még azt követően is jellemző lehet a testsúly gyarapodá-sa, amely miatt bizonyos aktivitások során nehezebbé válik a légzés. Ha a nehézlégzés már inkább fulladással egyenértékű, illetve az alapvető hétköznapi tevékenységeket (l. a fent felsoroltak) meg kell szakítani a nehézlégzés miatt, akkor javasolt orvosi segítséget kérni.

• Alsó végtagi duzzadás, a hasi körfogat növekedése, súlygyarapodás: ezek utalhatnak a túlzott vízvisszatartásra. Kismértékben elfogadhatók a terhesség utolsó trimeszterében, illetve a szülést követő néhány héten, azonban a „mérték” megítéléséhez mindenképp javasolt orvosi vélemény kikérése.

• Mellkasi panaszok, rendetlen szívverés: amennyiben a terhesség alatt vagy azt követően bi-zarr mellkasi szenzáció, szabálytalan szívverés jelentkezik, mindenképp javasolt orvosi ellenőrzés.

Bár nem szükséges kórtörténeti előzmény a betegség kialakulásához, számos tanulmány eredménye alapján egyértelmű kockázati tényezőket figyelhettünk meg a terhességhez kapcsolódó szívelégtelenség esetén. Az adatok főleg afrikai, illetve amerikai populációk vizsgálatából származnak. Európában (Németország) eddig egy nagy vizsgálat történt, amelynek keretein belül 115 terhességgel szövődő szívelégtelenségben szenvedő nőbeteget vizsgáltak.

Mind az afrikai, amerikai, illetve európai adatok egységesen arra utalnak, hogy a terhességgel szövődő szívelégtelenség kockázati tényezői a következők:

• magas vérnyomás: a terhességek több mint 8 százalékában fordul elő terhességgel összefüggésbe hozható, úgynevezett terhességi magas vérnyomás.
Az adatok alapján ez a terhességhez kapcsolódó szívelégtelenség legerősebb rizikófaktora,

• dohányzás: mint mindenkori rizikótényező, a terhességi magas vérnyomás után a második leghangsúlyosabb kockázati tényező,

• életkor: a 35 évnél idősebbekben gyakoribb,

• terhességek száma: kettőnél több terhesség hajlamosít a betegség kialakulására,

• ikerterhesség: nagyobb kockázattal jár,

• alultápláltság: a fokozott igénybevételhez, illetve a regenerálódáshoz mindenképp szükséges a megfelelő tápláltsági állapot,

• genetikai tényezők: egyértelmű adatok ugyan nem állnak rendelkezésre az öröklési mechanizmust illetően, de ha a családban már előfordult a betegség, akkor kardiológiai kontroll javasolt a terhesség során, illetve azt követően. Amennyiben a szívelégtelenséget megállapítják, úgy a kardiológiai gondozásba vétel elengedhetetlen. Ha a terhesség alatt észlelik, akkor a magzati fejlődést szorosan kell követni, és időben döntést kell hozni a szülés idejéről, módjáról. Ha a magzat vagy az anya állapota stabil, nem mutat romlást, ak-kor nem kell előrehozni a szülést. A szülés módjáról mindenképp több orvosi szakmát képviselő orvos-csoportnak (szülész, szívgyógyász) kell döntenie. Ha az anya jól van, akkor a természetes úton való szülés a legjobb megoldás. Ha a kismama állapota instabil-lá válik, akkor sürgős császármetszésre van szükség, függetlenül a terhesség idejétől. A szoptatás egyik esetben sem javasolt.

Olvasson tovább! Terhesség és súlyos tévhitek

A diagnózis felállítását követően a megfelelő, szívgyógyász által ellenőrzött terápia bevezetése szükséges. A kezelés mellett jó eséllyel várható javulás vagy akár teljes gyógyulás, a szív pumpafunkciójának regenerálódása. A panaszok általában gyorsan csökkennek, így az anyuka visszatérhet a napi rutinjához, ismételten teljes értékű szerepet tölthet be családja életében. Ugyan kisebb arányban, de esetenként számolnunk kell a terápia sikertelenségével is. A legsúlyosabb esetekben ilyenkor felmerülhet megoldásként a szívtranszplantáció.

Összegzés
Összességében cikkünkkel arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a várandósság alatti, illetve a szülést követően jelentkező panaszokat komolyan kell venni. Gondolni kell a terhességgel szövődött szívelégtelenség lehetőségére, különösen akkor, ha a fentiekben részletezett kockázati tényezők is fellelhetők. Ilyenkor mindenképpen javasolt szakorvos felkeresése. Amennyiben a családban előfordult már terhességgel összefüggésbe hozható szívgyógyászati probléma, akkor is javasoljuk a kismamák kardiológiai ellenőrzését. Fontos tudni, hogy a várandósság során, illetve azt követően kialakult betegségek (mint például magas vérnyomás, szívelégtelenség) az esetek döntő többségében jól gyógyíthatók, különösen, ha megfelelő időben felismerik azokat. Gyanújelek esetén szeretettel várjuk a kismamák, édesanyák jelentkezését szűrővizsgálatra!

(Hypertonia - Dr. Tóth Éva, kardiológus szakorvosjelölt)

Hypertonia magazin
Hypertonia magazin

2008-ban új betegtájékoztató folyóiratot indítottunk útjára a magas vérnyomással élők ismereteinek bővítésére a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A lap hasznos tudnivalókat tartalmaz a betegségről, kezelésének módjáról, szövődményeiről és elkerülésük lehetőségeiről.

A Hypertonia kiadvány megrendeléséért kattintson ide

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Útmutató a szüléssel, születéssel...

Sokan úgy képzelik, hogy a szüléshez elegendő egy anya, egy pocakban lévő baba, meg mondjuk egy orvos vagy bába, aztán a többi megy magától....

A terhességi akut zsírmáj

A terhességi akut zsírmáj egy ritka betegség, ami körülbelül 7000-20000 terhességből 1 esetben alakul ki, és életet fenyegető májelégtelenséghez...

Hogyan előzhető meg a terhességi...

A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog...

Miről ismerhető fel a terhességi...

Amikor egy nő várandós lesz, szervezete már szinte a fogantatás pillanatától elkezd készülődni a magzat kihordásának hosszú időtartamára és a...

A terhességi cukorbetegség...

Az esetek többségében a terhességi diabétesz visszafejlődik a szülés után, ám - mivel a kismama cukorbetegsége a magzatra is hatással van - fontos...

Terhesség és magas vérnyomás, és a...

A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében nem csak egyféle betegség állhat....

Hüvelyi fertőzések terhesség...

A terhességi hormonhatásoknak - emelkedő hormonszinteknek - köszönhetően a kismamák sokkal fogékonyabbak a hüvelyi fertőzésekre. Melyek a...

Vakbélgyulladás terhesség alatt

Várandósság alatt a leggyakrabban előforduló akut hasi kórkép az akut vakbélgyulladás, amely legtöbbször a terhesség első két trimeszterében...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.