Az ötévesek vére is elárulja, ha az anyjuk várandósan dohányzott

MTI
megjelent:

Még ötéves korukban is találni a gyerekek vérében molekuláris bizonyítékot arra, ha anyjuk dohányzott a várandósság idején - állapították meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi tanszékének kutatói.

Mi vezethet meddőséghez?

Általában nem szabad túlságosan aggódni, ha nem sikerül azonnal teherbe esni. Fontos, hogy odafigyeljen egészségére, és hogy egészséges életet éljen. Azonban gyakran ez sem lehet elég. Ekkor bátran forduljon szakorvoshoz segítségért. Mi vezethet meddőséghez?

Az Environmental Research című folyóirat online kiadásában közölt eredmények szerint maradhatnak nyomai a szervezetben a magzatot a méhen belül érő hatásoknak és akár évekkel a világra jövetel után is károsíthatják az egészséget.

A szakemberek szerint további vizsgálatokkal ki lehetne mutatni, hogy a gyerekek milyen további méreganyagoknak, többek között műanyagokban található kemikáliáknak, az anya nem diagnosztizált fertőzéseinek vagy az ivóvízben lévő szennyeződéseknek vannak kitéve a terhesség idején.

Végső soron a kutatók azt remélik, sikerül kapcsolatot találni a felsorolt tényezők hatása és bizonyos krónikus betegségek, úgy mint autizmus, elhízottság, illetve szívbetegségek között, annak érdekében, hogy jobban feltérképezhessék ezen betegségek kialakulási folyamatát és lehetséges megelőzési módjait.

"Régóta tudjuk, hogy a szervezetben felhalmozódnak azok az anyagok, amelyek jelzik, mennyire vagyunk kitéve a különböző környezeti hatásoknak: a csontjaink őrzik, ha ólommal érintkeztünk. Azt azonban nem tudtuk, hogy egyszerű vérminta is képes bizonyítékokkal szolgálni nem csupán a külvilágban, hanem már az anyaméhben megtapasztalt környezeti hatásokról" - magyarázta a kutatást vezető M. Daniele Fallin.

A kutatók 531 iskolás korúnál fiatalabb gyerek vérmintáját elemezték az Egyesült Államok hat településén, majd megkérdezték a gyerekek anyját, hogy dohányzott-e a terhesség idején - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.

A szakemberek ezután ismét megvizsgálták a vérmintákban a DNS-láncot körülvevő kisebb molekulák elrendeződését, az úgynevezett metilációs mintázatot és a tesztek 81 százalékában pontosan meg tudták mondani, hogy a magzat ki volt-e téve olyan születés előtti környezeti ártalomnak, mint a dohányzás.

A kutatók szerint lehetséges, hogy a molekuláris nyomok egy részéért a gyerekek későbbi passzív dohányzása a felelős, de mivel újszülötteknél is találtak bizonyítékokat, ezért biztos, hogy a születés előtti hatások szerepe a döntő.

(MTI; Forrás: medicalxpress.com)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.