Embrióbeültetés császármetszés után - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Lassan egy éve császármetszéssel született kisbabám (lombik). Szeretném megkérdezni, legkorábban mikor mehetünk vissza a fagyibabákért, hogy kistestvér születhessen? A menstruációm már megjött és 29 napra beállt.

A császármetszés befolyásolja, hogy visszaültetik-e mindkét embriót? A császármetszés hege miatt az esetleges ikerterhesség mekkora veszélyt jelentene? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

A császármetszést követően a következő terhesség vállalásáig legalább egy évet kell várni. Az ikerterhesség császármetszés nélkül is, de császármetszést követően még inkább nagyobb kockázatot jelent, azért, mert az ikerterhességben gyorsabban növekvő és túlfeszülő méh miatt gyakrabban következik be koraszülés, illetőleg a méh hege szétválhat. Minél több idő telik el a császármetszés után a következő terhességig, annál kisebb ennek a kockázata.

A császármetszés ténye önmagában nem befolyásolja a visszaültethető embriók számát, két embrió, különösen két fagyasztott embrió beültetéséből ritkán származik ikerterhesség, de azért nem kizárható.

Annak kockázatát, hogy ezt felvállalja-e, Önnek kell mérlegelnie. Amennyiben ez a kockázat az Ön részéről nem bevállalható, egy embrió beültetését javaslom.

Egy embrió beültetése sikeresebb, mint kett?é
A mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó szakemberek egyre szélesebb tábora állítja, hogy egy embrió beültetése sokkal jobb az anya és a baba szempontjából is. Ráadásul az egészségügyi ellátó rendszer is milliókat takaríthat meg vele. A legtöbb mesterséges megtermékenyítés során az anya méhébe több embriót is beültetnek, ezzel növelve a terhesség megmaradásának esélyét. Ám most egyre több orvos állítja, hogy egyetlen embrió beültetésével ugyanolyan sikereket érhetnek el, mivel kevesebb kockázatot jelent az anya egészségére. Egy embrió beültetése sikeresebb, mint kettőé

(WEBBeteg/ Dr. Vereczkey Attila, meddőségi és endoszkópos specialista, Versys Clinics)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.