Egy embrió beültetése sikeresebb, mint kettőé

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó szakemberek egyre szélesebb tábora állítja, hogy egy embrió beültetése sokkal jobb az anya és a baba szempontjából is. Ráadásul az egészségügyi ellátó rendszer is milliókat takaríthat meg vele.

A legtöbb mesterséges megtermékenyítés során az anya méhébe több embriót is beültetnek, ezzel növelve a terhesség megmaradásának esélyét. Ám most egyre több orvos állítja, hogy egyetlen embrió beültetésével ugyanolyan sikereket érhetnek el, mivel kevesebb kockázatot jelent az anya egészségére.

Dr, Jason Hitkari, a vancouveri termékenységi központ vezetője szerint egyetlen embrió beültetésével is több, mint 60 százalékos a terhesség megmaradásának az esélye, ám a szülők általában vonakodnak ettől az eljárástól, hiszen a beültetés sokba kerül, és több embrióval szeretnék növelni az esélyeiket.

Csökken a koraszülés kockázata

Egyetlen embrió beültetése nem csak az anya és a baba szempontjából jobb, hanem az egészségügyi rendszer számára is elfogadhatóbb. Így ugyanis csökken az esélye annak, hogy koraszülött, kis súlyú újszülötteket kell majd még hosszú időn át gondozni, ami 11-szer költségesebb, mint egy komplikációmentes újszülött ellátása.

Számos országban már bevált

Számos európai országban van korlátozás a többes embrió-beültetésre, s ezekben az országokban a koraszülések száma drasztikusan csökkent, míg a megmaradt, lombikprogram keretében beültetett terhességek aránya nem változott a korábbiakhoz képest. Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy a leendő kismamákban is tudatosítani kéne, milyen előnyökkel járhat leendő gyermekük számára, amennyiben csak egyetlen embrió beültetésére kerül sor.

(WEBBeteg - CS.K.; Forrás: CBS News)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.