• Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

        A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes, mint bármely más módszerrel készült étel, ráadásul sokkal több vitamin, ásványi-és tápanyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. Mindezek ellenére veszélyes is lehet, ha nem a megfelelő módon használják.

        A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes, mint bármely más módszerrel készült étel, ráadásul sokkal több vitamin, ásványi-és tápanyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. Mindezek ellenére a mikrohullámú sütő veszélyes is lehet, ha nem a megfelelő módon használják.

        Hirdetés

        A leggyakoribb veszélyforrást az egyenetlenül megfőzött ételek és a kiáramló gőz miatti forrázások jelentik. Fontos szem előtt tartanunk, hogy a mikrohullámú sütő alkalmatlan az üvegek és cumisüvegek sterilizálására.

        A mikrohullámú sütők előnyei

         A mikrohullámú sugárzás


        Elektromágneses sugárzás a gyűjtőneve a különféle típusú elektromos energiának, valamint  a hozzájuk kapcsolódó elektromos és mágneses mezőnek. Ide tartozik például a mikrohullámú sugárzás, a rádióhullámok, a röntgensugárzás, a látható- és ultraibolya fény is.
        Az energiatípusokat aszerint osztályozzuk, mekkora energiát termelnek, melyet a hullámhosszúságuk jelez. Minél rövidebb a hullám, annál magasabb az energiájuk. A rádióhullámok a leghosszabbak, a röntgen- és gammasugarak a legrövidebbek. A mikrohullámok hullámhosszúsága hosszabb, mint a látható fényé, ám rövidebb, mint a VHF vagy UHF rádióadóké.
        Annak függvényében, hogy egy bizonyos tárgy milyen anyagból készült, képes a mikrohullámokat elnyelni vagy továbbítani. A műanyagon, üvegen, némely fémen áthalad, a vizet tartalmazó tárgyak pedig elnyelik. Mivel minden élelmiszer tartalmaz valamilyen mértékben vizet, a mikrohullámok ezzel kapcsolatba lépve hőt termelnek.

        A mikrohullámú sütőknek számos előnyük van, a legfontosabbak a következők:

        • Gyorsabb, mint a hagyományos főzési eljárás.
        • A hagyományos főzés során rengeteg energiát elhasználunk olaj- és vízmelegítésre, míg a mikrohullámok csak az ételt melegítik, így energiát spórolhatunk meg
        • A tápanyagok az ételben maradnak
        • A proteintartalmú ételek nem barnulnak meg mikrohullámú sütőben való főzéskor. Ez a csökkentett oxidáció azt jelenti, hogy az ételben található A-és E vitamin kevésbé sérül
        • A mikrohullámmal melegített ételekben  több vitamin marad, mint a  hosszú főzéssel elkészítettekben
        • Az egészségünkre potenciális veszélyt jelentő mikroorganizmusok 5 és 60 Celsius fok között szaporodnak, ám mikor mikrohullámú sütőt használunk, annak gyorsasága miatt minimálisra csökkenthetjük ételünknek a kritikus zónában töltött idejét

        Gyakori tévhitek

        Természetesen sok tévhit is kering a mikrohullámú sütőkről, ezek közül a leggyakoribbak a következők:

        • A mikrohullám megváltoztatja az étel kémiai szerkezetét. Nem igaz. Nincs bizonyíték a mikrohullámú energia által keltett veszélyes vagy mérgező anyagváltozásra.
        • A mikrohullámmal elkészített ételek fogyasztásával nagyobb sugárzásnak tesszük ki magunkat. Nem igaz. Abban a pillanatban, ahogy a mikrohullámú sütőt kikapcsoljuk megszűnik a mikrohullámok jelenléte az ételben.
        • A mikrohullámú energia radioaktív. Nem igaz. A mikrohullámú energia nem tud radioaktívvá alakítani sem ételt, sem mást.

        A mikrohullámú sütők és a sugárzásveszély

        A nagymértékű mikrohullámú sugárzás különféle egészségügyi problémákat okozhat, mint például égést vagy hólyagosodást. Amennyiben a készülék ajtaja sérült, vagy nem zár megfelelően, a sugárzás kikerül a sütőtérből, ám ez általában kismértékű.

        Az évek során sikerült a sugárzás mértékét négyzetcentiméterenkénti 5mW-ről  1/1000mW-re csökkenteni. Ennek ellenére a gyártók továbbra sem ajánlják, hogy a készülék ajtajához hajolva nézzük végig a főzés folyamatát. Természetesen nem árt rendszeresen ellenőrizni a készülék ajtaját.

        Nem megfelelően elkészített ételek

        A mikrohullámú sütők egyik legnagyobb hátránya, hogy az étel nem egyenletesen melegszik fel, és a hidegen maradt részeken a mikroorganizmusok és különböző baktériumok kiválóan megbújhatnak. Ennek elkerülése érdekében:

        • Szeletelje egyforma darabokra az ételt, a kisebb darabok egyenletesebben sülnek, mint a nagyobbak.
        • Tartsa be az optimális főzési időt.
        • Ne készítsen mikrohullámú sütőben töltött és olyan ételeket, melyek csak hosszú idő alatt és nehezen melegednek fel.
        • A különböző folyadékok nagyon gyorsan felmelegednek, így könnyen égési sérülést okozhatnak.

        Amennyiben továbbra is kétségei vannak a mikrohullámú sütőkkel kapcsolatban, azt tudjuk tanácsolni, hogy használatát korlátozza csak időnkénti kiolvasztásra illetve gyors melegítésre, és a rendszeres főzést folytassa a hagyományos módszerekkel.

        (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Guardian)
        Módosítva: 2011.01.07 20:11, Megjelenés: 2011.01.07 20:11
      • Cikkajánló

        Koronavírus

        Koronavírus

        WEBBeteg - MTI, hirado.hu

        Szájmaszkot a fertőzött betegeknek kellene viselniük, és nem az egészségeseknek.

        2019-nCoV és influenza

        2019-nCoV és influenza

        F. Zs., fordító

        Miben hasonlít és miben különbözik az új koronavírus az influenzától?

        Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

        Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

        A láz öt különböző típusa és a velük összefüggésbe hozható betegségek

        Valahányszor az ember úgy érzi, hogy a testhőmérséklete emelkedni kezd, elővesz egy lázmérőt, hogy megnézze, mit is érez. Ha az eredmény 37,5 Celsius-fok vagy ennél magasabb érték, akkor az illető lefekszik, jeges borogatást helyez a homlokára és gyógyszert vesz be a láz csillapítására.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Érzékeny a bőre?
        Megfelelő kozmetikumok segítségével sokat tehet bőre egészségéért és szépségéért.
        Ezerarcú PMS
        Az alábbi tanácsok egyszerűen segíthetnek a tünetek enyhítésében.
        Elkerülnéd az antibiotikumot?
        Saját magunk is alkalmazhatunk bizonyos intézkedéseket a felfázás megelőzésére.
      • Orvos válaszol
        Dr. Tekse István

        Dr. Tekse István

        Szülész-nőgyógyász
        TervezettBaba szakértő

      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások