Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes, mint bármely más módszerrel készült étel, ráadásul sokkal több vitamin, ásványi-és tápanyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. Mindezek ellenére veszélyes is lehet, ha nem a megfelelő módon használják.

A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes, mint bármely más módszerrel készült étel, ráadásul sokkal több vitamin, ásványi-és tápanyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. Mindezek ellenére a mikrohullámú sütő veszélyes is lehet, ha nem a megfelelő módon használják.

A leggyakoribb veszélyforrást az egyenetlenül megfőzött ételek és a kiáramló gőz miatti forrázások jelentik. Fontos szem előtt tartanunk, hogy a mikrohullámú sütő alkalmatlan az üvegek és cumisüvegek sterilizálására.

A mikrohullámú sütők előnyei

A mikrohullámú sugárzás

Elektromágneses sugárzás a gyűjtőneve a különféle típusú elektromos energiának, valamint a hozzájuk kapcsolódó elektromos és mágneses mezőnek. Ide tartozik például a mikrohullámú sugárzás, a rádióhullámok, a röntgensugárzás, a látható- és ultraibolya fény is.
Az energiatípusokat aszerint osztályozzuk, mekkora energiát termelnek, melyet a hullámhosszúságuk jelez. Minél rövidebb a hullám, annál magasabb az energiájuk. A rádióhullámok a leghosszabbak, a röntgen- és gammasugarak a legrövidebbek. A mikrohullámok hullámhosszúsága hosszabb, mint a látható fényé, ám rövidebb, mint a VHF vagy UHF rádióadóké.
Annak függvényében, hogy egy bizonyos tárgy milyen anyagból készült, képes a mikrohullámokat elnyelni vagy továbbítani. A műanyagon, üvegen, némely fémen áthalad, a vizet tartalmazó tárgyak pedig elnyelik. Mivel minden élelmiszer tartalmaz valamilyen mértékben vizet, a mikrohullámok ezzel kapcsolatba lépve hőt termelnek.

A mikrohullámú sütőknek számos előnyük van, a legfontosabbak a következők:

  • Gyorsabb, mint a hagyományos főzési eljárás.
  • A hagyományos főzés során rengeteg energiát elhasználunk olaj- és vízmelegítésre, míg a mikrohullámok csak az ételt melegítik, így energiát spórolhatunk meg
  • A tápanyagok az ételben maradnak
  • A proteintartalmú ételek nem barnulnak meg mikrohullámú sütőben való főzéskor. Ez a csökkentett oxidáció azt jelenti, hogy az ételben található A-és E vitamin kevésbé sérül
  • A mikrohullámmal melegített ételekben több vitamin marad, mint a hosszú főzéssel elkészítettekben
  • Az egészségünkre potenciális veszélyt jelentő mikroorganizmusok 5 és 60 Celsius fok között szaporodnak, ám mikor mikrohullámú sütőt használunk, annak gyorsasága miatt minimálisra csökkenthetjük ételünknek a kritikus zónában töltött idejét

Gyakori tévhitek

Természetesen sok tévhit is kering a mikrohullámú sütőkről, ezek közül a leggyakoribbak a következők:

  • A mikrohullám megváltoztatja az étel kémiai szerkezetét. Nem igaz. Nincs bizonyíték a mikrohullámú energia által keltett veszélyes vagy mérgező anyagváltozásra.
  • A mikrohullámmal elkészített ételek fogyasztásával nagyobb sugárzásnak tesszük ki magunkat. Nem igaz. Abban a pillanatban, ahogy a mikrohullámú sütőt kikapcsoljuk megszűnik a mikrohullámok jelenléte az ételben.
  • A mikrohullámú energia radioaktív. Nem igaz. A mikrohullámú energia nem tud radioaktívvá alakítani sem ételt, sem mást.

A mikrohullámú sütők és a sugárzásveszély

A nagymértékű mikrohullámú sugárzás különféle egészségügyi problémákat okozhat, mint például égést vagy hólyagosodást. Amennyiben a készülék ajtaja sérült, vagy nem zár megfelelően, a sugárzás kikerül a sütőtérből, ám ez általában kismértékű.

Az évek során sikerült a sugárzás mértékét négyzetcentiméterenkénti 5mW-ről 1/1000mW-re csökkenteni. Ennek ellenére a gyártók továbbra sem ajánlják, hogy a készülék ajtajához hajolva nézzük végig a főzés folyamatát. Természetesen nem árt rendszeresen ellenőrizni a készülék ajtaját.

Nem megfelelően elkészített ételek

A mikrohullámú sütők egyik legnagyobb hátránya, hogy az étel nem egyenletesen melegszik fel, és a hidegen maradt részeken a mikroorganizmusok és különböző baktériumok kiválóan megbújhatnak. Ennek elkerülése érdekében:

  • Szeletelje egyforma darabokra az ételt, a kisebb darabok egyenletesebben sülnek, mint a nagyobbak.
  • Tartsa be az optimális főzési időt.
  • Ne készítsen mikrohullámú sütőben töltött és olyan ételeket, melyek csak hosszú idő alatt és nehezen melegednek fel.
  • A különböző folyadékok nagyon gyorsan felmelegednek, így könnyen égési sérülést okozhatnak.

Amennyiben továbbra is kétségei vannak a mikrohullámú sütőkkel kapcsolatban, azt tudjuk tanácsolni, hogy használatát korlátozza csak időnkénti kiolvasztásra illetve gyors melegítésre, és a rendszeres főzést folytassa a hagyományos módszerekkel.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Guardian)

Hozzászólások (23)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

Bizonyos óvintézkedések betartása nélkülözhetetlen.

Egy kevéssé ismert, mégis gyakori...

A szex olyan tevékenység, amely az emberek nagy többsége számára kellemes, normális körülmények között kívánatos és kielégítő élmény....

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

A mikrohullámú sütők nyári...

Kedveznek a nyári melegben a baktériumok kialakulásának a mikrohullámú sütők. Különösen a szárnyasokból készült ételekkel legyünk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.