Így hat infarktus után a személyre szabott és felügyelt életmódprogram

szerző: Dr. Sztancsik Ilona, Dvorák Márton, dr. Babai László - Kardioközpont
megjelent:

A szív-érrendszeri betegségek nem csak a leggyakoribb haláloknak számítanak, de jelentősen befolyásolják az életminőséget is. Mit tehetnek a szívbetegséggel élők akár egy szívinfarktus után, hogy egészségesebbek legyenek, és csökkentsék a második infarktus bekövetkezésének rizikóját?

Érdemes személyre szabott és felügyelt életmódprogramban részt venniük, aminek döbbenetes eredményeiről dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, Dvorák Márton mozgásterapeuta, dr. Babai László életmód orvos és kollégáik számoltak be egy neves nemzetközi médiumban.

Szívinfarktus után szükséges a hosszú távú kardiológiai gondozás

Magyarországon minden évben több mint 16 ezer szívinfarktus zajlik le, ami szerencsére közel sem minden esetben végezetes kimenetelű. Az infarktuson átesettek közül azonban mindössze 7,7% vesz részt önkéntesen egy 3 hetes rehabilitációs programban, amely ugyan magában foglalja a mozgás- és táplálkozás programot, de a 3 hét letelte után senki sem ellenőrzi, mennyire tartja magát a tanultakhoz a páciens.

Holott egyre több bizonyíték támasztja alá. hogy a hosszútávú életmód program, a professzionális támogatás nem csak a terápia sikerességét növelheti, de a páciens motivációját és eredményeit is. E tárgyban jelent meg egy esetbemutatás a Journal of of Cardiovascular Development and Disease című nemzetközi szakportálon, amelyet dr. Sztancsik Ilona, Dvorák Márton, dr. Babai László, Tóth Miklós és Ács Pongrác jegyeznek. A szakmai anyagban egy 40 éves szívbeteg és szívinfarktuson átesett férfi páciens hosszútávú kardiológiai gondozásának tapasztalatait jegyezték le.

A profi csapat motivál és ellenőriz

A program egyik első, igen fontos lépése a motiváció meghatározása és fenntartása – ebben is óriási szerepe van a professzionális csapat támogatásának és rendszeres felügyeletének. Hiszen egy infarktus után nyilván sokakban megfogalmazódik, hogy „új életet” kell kezdeniük, de kevesen tudják, ez pontosan hogyan valósítható meg, és talán még kevesebben tartanak ki a célok mellett. A KardioKözpont szakemberei ez esetben nem csak a szervezetben zajló folyamatokra, a fenyegető kockázatokra és az egészséges életmód szerepére építették a motivációt, de megkeresték azokat a személyes cölöpöket is, amelyek képesek fenntartani a kitartást. Ez esetben például egy rég vágyott rally versenyen való részvétel és az egészséges életmód kialakítása voltak a hívószavak.

A páciensek annál inkább hajlamosak betartani a terápiás előírásokat, minél inkább megértik azok jelentőségét, és minél közelebbi kapcsolatot sikerül kiépíteni az azokat felvázoló szakemberekkel. Az információ és a motiváció tehát azok a kulcsfontosságú elemek, amelyekre építhetünk – hangsúlyozta Dvorák Márton. A mi esetünkben is ezeken alapult az a 12 hónapos munka, amelyben az életmód orvoslás elemei, így a mozgás és a táplálkozásterápia mellett rendszeres kardiológiai monitorozás, gondozás is szerepelt.

Az életmód terápia elemei

A kardiológiai leletek ismeretében az életmódfelmérés során kiderült, hogy a páciens testtömeg-indexe szerint a túlsúlyos kategóriába tartozott, inaktív életet élet, dohányzott, korábban nyugtalan láb szindróma és magas koleszterinszint miatt is kezelték. A munkájával járó stressz is jelen volt az életében. Infarktusa után részt vett ugyan a 3 hetes rehabilitáción, de annak befejezése után elbizonytalanodott és mellkasi fájdalommal is küzdött. Így talált rá a KardioKözpont életmód orvosi programjára. Kivizsgálása után egy szakértő csapat áll fel dr. Sztancsik Ilona kardiológus vezetésével, Dvorák Márton mozgásterapeuta és Fülöp Lili dietetikus bevonásával.

Ők dolgozták ki a személyre szabott, hosszú távú kardiológiai gondozáson alapuló életmód programot.
A mozgásprogram alapvetően az ellenőrzött személyi tréningre és az otthoni edzésprogram kidolgozására épült, részletezve a mozgásformákat, az időtartamokat, és még az elvárt szívfrekvenciát is. A dietetikai konzultációk során pedig kialakult egy szívbarát étrend, amelyhez a páciens határozottan tartotta magát. A rendszeres ellenőrzések, felmérések természetesen a program alapvető részét képezték.

Nagyszerű eredmények

A 12 hónapos program után már csak mérsékelt elváltozás volt megfigyelhető az egyébként ép koszorúereken. Az EKG és más vizsgálatok is jobb eredményeket mutattak, a páciens mellkasi panaszai megszűntek, életminősége pedig jelentősen javult – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona. A BMI-je a normál tartományba került, fittségi szintje a mérésék szerint majdnem megduplázódott. Vérnyomása - a gyógyszeres kezelésnek is köszönhetően – csökkent, mindemellett remek hír, hogy egy év után jelentősen csökkenthető lett a gyógyszerigénye is.

Mindezen eredmények azt igazolják, hogy a hosszú távú kardiológiai gondozás és az életmód orvoslás együttesen olyan jelentős változásokat hozhatnak a szív-érrendszeri betegek életében, amelyek minden szempontból indokolják a program széleskörű elterjedését.

Olvasson tovább!

Forrás: KardioKözpont

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok Szívritmuszavarok

Melyek a legjellemzőbb tünetek? Mikor forduljon orvoshoz?

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető...

Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

Miokardiális izomhíd - Akár szívinfarktus okozója is lehet

A koszorúér feletti szívizomhíd (miokardiális híd) egy vékony izomköteg, amely keresztezi a koszorúér-artéria útját. A jelenség gyakoribb, mint...

Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?

A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is...

Horkolás - Komoly betegség tünete is lehet

A horkolás igazi rémálom lehet mind a horkoló, mind pedig az örökké kialvatlan párja számára. Egy kutatás szerint azonban nemcsak a kapcsolatokra...

Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?

A magas vérzsír- és koleszterinszinttel rendelkező pácienseknek mihamarabb életmódot kell váltani, alacsony zsírtartalmú ételeket kell fogyasztani...

Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

Hogyan állapítja meg orvosunk az infarktust?

A szívinfarktus során az emberek gyakran értékes perceket vesztegetnek el, mert nem ismerik fel a fontos tüneteket, vagy késlekednek segítséget hívni...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.