Koszorúér-betegség: A mértékletes alkoholfogyasztás jót tehet

Szerző: MTI

Nemcsak az egészséges szervezetnek, de a koszorúérbetegek számára is jót tesz a mértékletes alkoholfogyasztás - igazolták olasz kutatók az Amerikai Szív Szövetség (AHA) éves chicagói konferenciáján elhangzott előadásukban.

Umberto Benedetto és munkacsoportjának előadása óriási érdeklődést keltett, mert arról számolt be, hogy 1221, koszorúér-áthidalóműtét után átlagosan 3,5 évig kezelt beteg sorsa hogyan alakult, attól függően, hogy ittak-e alkoholt vagy sem. Nemzetközi tanulmányok szerint éppen a koszorúérbetegség ellen férfiak esetében napi két deciliter, nők esetében egy deciliter bor vagy annak megfelelő mennyiségű egyéb alkohol kedvező hatású, de szívműtét utáni helyzetre eddig megbízható fölmérések nem történtek.

A római munkacsoport sebészeti klinikán operált betegeiket rendszeresen ellenőrizte, és többek között följegyezték a páciensek étkezési szokásait is. A rendszeresen alkoholt is fogyasztó betegek eredményeit összehasonlították az absztinensekével. Az alkoholt mértékletesen fogyasztó férfiak a szeszmentes csoport tagjaihoz képest 25 százalékkal kisebb gyakorisággal haltak meg vagy kerültek ismét szívgyógyászati ellátásba ismétlődő infarktus vagy szélütés miatt. A nők csoportja nem volt eléggé népes, hogy eredményeiket tudományosan értékelhessék.

Igen elgondolkoztató, hogy az alkoholista férfiak, akik napi két deciliternyi bor helyett hat decinél többet fogyasztottak, kétszerte olyan gyakran haltak meg a megfigyelési idő alatt, mint az alkoholt nem fogyasztó betegtársaik. Ez kiváltképp azokra vonatkozott, akiknek szíve a vizsgálatok tanúsága szerint már eleve jobban károsodott. Ezek az eredmények igazolják, hogy mind a megelőzésben, mind a későbbi betegellátásban az alkohol mértékletes fogyasztása a legegészségesebb megoldás.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

A koszorúér-meszesedés...

Coronariának orvosi szaknyelven a szívet ellátó verőeret nevezzük. Ennek az érrendszernek a meszesedését hívjuk coronariasclerosisnak. A...

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.