• Koszorúér-szűkület - Hatásos a végtagpumpa

    Szerző: MTI

    Koszorúér-szűkület esetén a szívizomzat nem kap elég vért, oxigént, ezért a beteg gyakran tompa, nyomó fájdalmat tapasztal a mellkasában, amit latinul anginának neveznek.

    Ez az esetek egy részében gyógyszerekkel jól befolyásolható, máskor szívkatéteres tágítással vagy a szűkületet áthidaló műtéttel kell kezelni, de most új technika is megjelent a láthatáron: az alsó végtagot ritmusosan összeszorító pumpa biztató eredményeit a szívgyógyászat egyik vezető folyóirata, a Circulation közölte.

    Hirdetés

    Bizonyos szívműtétek lehetővé tételéhez már évtizedekkel ezelőtt kidolgozták a főverőérbe vezetett, ritmusosan fölfújódó pumpát. Ezt a rugalmas, hirtelen fölfújható-leereszthető hengert a főverőérbe, az aortába vezették be és úgy működött, mint valami ellenszív: amikor a beteg szíve összehúzódott és kilövellte a vért a főverőérbe, a fölfújódó ballon elzárta az aortát és a vért a koszorúerekbe irányította, majd a szív ellazulásakor segítette a szívüregek vérrel telítődését.

    Az új módszer lényege az, hogy a kényelmesen fekvő beteg mindkét alsó végtagját olyan fölfújható ballonokkal borítják be, mint amilyet vérnyomásméréskor egyik karján visel. A ballonrendszert fölfújó szerkezetet a páciens EKG-ja irányítja: amikor az elektromos rendszer azt jelzi, hogy a szívkamrák arra kapnak parancsot, hogy összehúzódjanak, a ballonok is hirtelen fölfújódnak, majd az ellenkező fázisban elernyednek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ez a külső pumparendszer segíti a beteg szívét, hogy mind a koszorúérrendszer, mind a teljes érhálózat hatékonyabban működhessen. A módszert úgy alkalmazzák, hogy a páciens naponta egy óráig fekszik kezelés végett az ágyon, heti öt alkalommal. A teljes kúra hét hétig tart. Randy W. Braith és munkatársai 42 beteget vizsgáltak és kezeltek ezzel a módszerrel. A megfelelő értékelhetőség végett véletlenszerű elosztás szerint 28 betegnek a végtagját a bizonyítottan hatásos 300 higanymilliméterrel szorították össze, míg a 14 kontrollpáciensnél a végtagnyomás csak 70 higanymilliméter volt, minden alkalommal.

    A megfelelően kezelt csoport értágító nitrogén-monoxid-termelése 36 százalékkal nőtt, míg a kontrollokban ez csak két százalék volt. Az anginás panaszok az első csoportban 52 százalékkal javultak, a másik csoport tagjainál nem változtak. Az új technika várhatóan a betegek egy részében, legalább egy időre, műtét nélkül is javulást hozhat.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült: 2010.10.19 11:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magas vérnyomás és az ischaemiás szívbetegség

    Epidemiológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy a magas vérnyomás az egyik fő rizikótényezője a koszorúér-betegség kialakulásának. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel való csökkenése az ischaemiás szívbetegség előfordulását 21 százalékkal csökkenti a kezelés megkezdése előtti értékhez viszonyítva.

    Az EKG és a terheléses EKG

    A szívünk egy finoman megszerkesztett pumpa, amit elektromos automatika irányít. Az elektronika elemei maguk a szívizomsejtek. A pici elektromos jeleket az EKG készülék több görbe formájában jeleníti meg.

    Szívbetegséghez vezethet az öröklötten magas koleszterinszint

    Azoknak az embereknek, akiknek genetikailag magasabb a koleszterinszintje, fiatalon is nagyobb az esélyük a szívbetegségekre, mint a normál értékkel rendelkezőknek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az összefüggésekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

    Az érszűkület rizikófaktorai - Előzze meg a súlyos betegségeket

    Az érelmeszesedés gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevehetetlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos problémák hívják fel a figyelmet.

    Az érszűkület diagnosztizálása és kezelése

    Az érszűkületre utaló jellegzetes tünetek (lábfájdalom, hideg végtagok, töredezett körmök és fekélyek) az esetek nagy részében felvetik a betegség gyanúját, melynek megerősítése különféle képalkotó és laboratóriumi módszerekkel történik.

    Megelőzhető az amputáció?

    Az alsó végtagi, úgynevezett perifériás verőérbetegség, vagyis érszűkület az általános érelmeszesedés egyik formája. Jól ismertek azok a befolyásolható kockázati tényezők, amelyeknek szerepük van az alsó végtagi verőérbetegség kialakulásában. A négy legfontosabb ezek közül a magasvérnyomás-betegség, a dohányzás, a cukorbetegség és a vér magas koleszterinszintje. Az is egyértelmű, hogy időseknél, a 65 év feletti korosztálynál gyakorisága ugrásszerűen megnő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.