• Koszorúér-szűkület - Hatásos a végtagpumpa

    Szerző: MTI

    Koszorúér-szűkület esetén a szívizomzat nem kap elég vért, oxigént, ezért a beteg gyakran tompa, nyomó fájdalmat tapasztal a mellkasában, amit latinul anginának neveznek.

    Ez az esetek egy részében gyógyszerekkel jól befolyásolható, máskor szívkatéteres tágítással vagy a szűkületet áthidaló műtéttel kell kezelni, de most új technika is megjelent a láthatáron: az alsó végtagot ritmusosan összeszorító pumpa biztató eredményeit a szívgyógyászat egyik vezető folyóirata, a Circulation közölte.

    Hirdetés

    Bizonyos szívműtétek lehetővé tételéhez már évtizedekkel ezelőtt kidolgozták a főverőérbe vezetett, ritmusosan fölfújódó pumpát. Ezt a rugalmas, hirtelen fölfújható-leereszthető hengert a főverőérbe, az aortába vezették be és úgy működött, mint valami ellenszív: amikor a beteg szíve összehúzódott és kilövellte a vért a főverőérbe, a fölfújódó ballon elzárta az aortát és a vért a koszorúerekbe irányította, majd a szív ellazulásakor segítette a szívüregek vérrel telítődését.

    Az új módszer lényege az, hogy a kényelmesen fekvő beteg mindkét alsó végtagját olyan fölfújható ballonokkal borítják be, mint amilyet vérnyomásméréskor egyik karján visel. A ballonrendszert fölfújó szerkezetet a páciens EKG-ja irányítja: amikor az elektromos rendszer azt jelzi, hogy a szívkamrák arra kapnak parancsot, hogy összehúzódjanak, a ballonok is hirtelen fölfújódnak, majd az ellenkező fázisban elernyednek.

    Ez a külső pumparendszer segíti a beteg szívét, hogy mind a koszorúérrendszer, mind a teljes érhálózat hatékonyabban működhessen. A módszert úgy alkalmazzák, hogy a páciens naponta egy óráig fekszik kezelés végett az ágyon, heti öt alkalommal. A teljes kúra hét hétig tart. Randy W. Braith és munkatársai 42 beteget vizsgáltak és kezeltek ezzel a módszerrel. A megfelelő értékelhetőség végett véletlenszerű elosztás szerint 28 betegnek a végtagját a bizonyítottan hatásos 300 higanymilliméterrel szorították össze, míg a 14 kontrollpáciensnél a végtagnyomás csak 70 higanymilliméter volt, minden alkalommal.

    A megfelelően kezelt csoport értágító nitrogén-monoxid-termelése 36 százalékkal nőtt, míg a kontrollokban ez csak két százalék volt. Az anginás panaszok az első csoportban 52 százalékkal javultak, a másik csoport tagjainál nem változtak. Az új technika várhatóan a betegek egy részében, legalább egy időre, műtét nélkül is javulást hozhat.

    (MTI)

     

    Módosítva: 2010.10.19 11:09, Megjelenés: 2010.10.19 11:09
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Mennyit mozogjanak intenzíven a szívbetegek? Felmérés 32 ezer páciens adatai alapján

    Mint köztudott, a szív- és érrendszeri betegségek a világ első számú gyilkosai, évente 17,9 millió halálesetet okozva. Az sem újdonság, hogy a beavatkozás után minden orvos azt javasolja, hogy a páciens mozogjon, tartsa karban az érrendszerét és a szívizomzatot. Csakhogy: mennyit is mozogjunk?

    Szívbeteg vagy? Vigyázz: a téli szmog veszélyes

    Nem csak a tiszta víz, hanem a tiszta levegő is egyre nagyobb értékké válik napjainkban. Láttunk már elrettentő példákat egyes kínai nagyvárosokból, sőt a napokban az indiai Mumbayban (korábban: Bombay) egy élelmes vállalkozótól 15 percnyi „tiszta levegőt” 5 dollárért lehetett megvásárolni, amelyet egy tartályból egy maszkon keresztül szívhatott be az utca fuldokló embere.

    A koszorúér-meszesedés kialakulásának okai

    Coronariának orvosi szaknyelven a szívet ellátó verőeret nevezzük. Ennek az érrendszernek a meszesedését hívjuk coronariasclerosisnak. A nyugat-európai országokban, az Egyesült Államokban és nemkülönben hazánkban is a vezető halálokok közé tartozik a coronariasclerosis és az ebből eredő szívizominfarktus, valamint a hirtelen szívhalál.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.