A hideg sós vizes terápia segít az infarktus utáni rehabilitációban

Medipress
megjelent:

Ballonkatéteres kezelést követően az alacsony hőmérséklet (hipotermia) mintegy harmadára csökkenti a szövetkárosodást – írja a Circulation-Cardiovascular Intervention folyóirat legfrissebb száma.

Svéd kutatók megállapították, hogy a 35°C alatti hőmérséklet katéteres értágítását követően mintegy harmadára csökkenti a szívizomsejtek pusztulását. A hipotermiás állapotot úgy valósítják meg, hogy hideg sós vízből álló infúziót juttatnak a kar vénáiba, ezzel egyidőben a lágyék vénájába hűtő katétert helyeznek.

A világon évente mintegy hárommillió ember esik át szívinfarktuson, melynek következménye szívizomelhalás, súlyos esetekben szívelégtelenség és halál lehet. David Erlinge és a Lund Egyetem kardiológusai évek alatt az izomelhalás mérséklésére fejlesztették ki speciális hűtő módszerüket. A betegek a belső hűtéses beavatkozás során végig ébren vannak. Az új eljárás gyorsabb hűtést tesz lehetővé, mint a testen kívüli eszközök, ráadásul a betegek sem panaszkodnak olyan kellemetlen hidegségérzetről. A kezelés alatt számottevő mellékhatás nem jelentkezett.

(Medipress)

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.