Védtelen szívritmus-szabályozók

Szerző: FH

A szívritmus-szabályozók és más hasonló eszközök védtelenek az esetleges hackertámadásokkal szemben, hívják fel a figyelmet amerikai kutatók. Laboratóriumi kísérletben bizonyították, hogy a pacemakerből távolról ki lehet csalni a beteg személyes adatait, és át lehet programozni a készüléket.

A Massachusettsi Egyetem, a Washingtoni Egyetem és a Harvard Orvosegyetem kutatói egy e célra épített berendezéssel laboratóriumban képesek voltak elcsípni azokat a jelzéseket, amelyeket a pacemaker küld. Így olyan személyes adatokat tudtak "kicsikarni" a szívritmus-szabályozóból, mint a páciens születési dátuma, a készülék kezelési beállításai és a kezelőorvostól származó egyéb információk.

A szakemberek a laboratóriumi kísérletben a maguk építette berendezéssel képesek voltak átprogramozni a beültetett defibrillátort. Például elérték, hogy a készülék szükségtelen időpontban adjon olyan ütést, amilyennel a fibrillációt (a szív rendezetlen rángását) kellene megszüntetnie, vagy ne adjon ilyen sokkot akkor, amikor pedig szükség volna rá.

Csak elméleti lehetőség

Az amerikai kutatók csak arra akarták kísérletükkel felhívni a figyelmet, hogy a gyártóknak nagyobb gondot kellene fordítaniuk a személyes adatok védelmére és a páciens biztonságára. De sietnek hozzátenni, hogy eddig nem történt hackertámadás szívritmus-szabályozó ellen.

Az egyetemi szakemberek szerint ma még inkább csak kémregénybe illő volna az az ötlet, hogy egy pacemakeres személyt rosszakarók a készülék megzavarásával akarjanak eltenni láb alól, mert a gyilkosságot más módszerrel sokkal egyszerűbben végrehajthatnák.

A fejlődésnek az a távlata, hogy a szervezetbe beültetett készülékek is egyre nagyobb távolságra lesznek képesek kommunikálni, esetleg az interneten keresztül is. A pacemakeres gyilkolásnál sokkal valószínűbb annak a kockázata, hogy egy pacemakert más drót nélkül kommunikáló berendezések zavarhatnak meg.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Többszázezer már felismert...

Hazánkban 100 000 lakosra számítva 7700 szív- és érbeteg él. Ennek a számnak közel fele koszorúér-betegség.

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

A szívritmus-szabályozó (pacemaker)

Ahhoz, hogy szívünk elláthassa testünkben feladatát, szükséges, hogy összehúzódó képessége és a benne levő billentyűk működése tökéletes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.