Pacemaker téma

A szívritmus-szabályozó (pacemaker)

WEBBeteg - Dr. Palotás Lehel

Pacemaker

Ahhoz, hogy szívünk elláthassa testünkben feladatát, szükséges, hogy összehúzódó képessége és a benne levő billentyűk működése tökéletes legyen. Mindez mégis kevés, ha a szívünk túl kevésszer vagy túl sokszor húzódik össze. Ekkor lép közbe a modern orvostudomány egyik vívmánya, a pacemaker.

Pacemaker - Mennyire kockázatosak a mobiltelefonok és más eszközök?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Az elektromágneses teret sok elektromos készülék generálja, mely interferenciát okozhat a közelében lévő szívritmus-szabályozó pacemakerben, ami így a szívverést kellemetlenül megváltoztathatja.

Feltölthető, szívizom-erősítő pacemakert ültettek be a Semmelweis Egyetemen

MTI

Magyarországon először ültettek be feltölthető, szívizom-erősítő pacemakert, a műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján egy szívelégtelenségben szenvedő 57 éves férfin végezték el - tájékoztatta az egyetem szerdán az MTI-t.

Először ültettek be vérnyomás-szabályozó pacemakert Magyarországon

MTI

Először ültettek be vérnyomás-szabályozó pacemakert Magyarországon, a műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján hajtották végre. A speciális eszköz segítségével gyógyszerek nélkül csökkenthető a magas vérnyomás.

A szívverés müködtetheti a jövő pacemakerét

MTI

Olyan kísérleti eszközt mutattak be amerikai kutatók az Amerikai Szív Társaság (AHA) tudományos ülésén, amely dobogó szívből nyert elegendő energiát ahhoz, hogy működtessen egy pacemakert.

A nőknél gyakoribbak a pacemaker okozta szövődmények

MTI

Másként reagál a nők szervezete a pacemaker beültetésre, mint a férfiaké - bizonyította be kanadai kutatók vizsgálata.

Életmódtanácsok pacemakeres betegeknek

TAMARA HAGEN CONS.

A nyári hónapok általában megteremtik a pihenés és kikapcsolódás lehetőségét sokak számára, azonban az egészségügyi problémákkal küszködőknek ebben az időszakban, az önfeledt feltöltődés közben is több dologra kell ügyelniük. Különösen igaz ez a szív- és érrendszeri panaszokban szenvedők esetében, akiktől a szélsőségesen meleg időjárás még nagyobb odafigyelést kíván meg.

Áramütés esetén életet menthet a pacemaker

MTI

Egy 83 éves amerikai férfit a 240 voltos áramütés következményétől óvta meg a mellkasába beoperált pacemaker, mert - mint az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóiratában olvasható - visszaütött.

Forradalmi műtéttel tízezer epilepsziásért

WEBBeteg - Abonyi Anita, újságíró

Agyi pacemaker beültetésével csökkenthető az epilepsziások rohama egy új sebészeti eljárás szerint, melyet a világon az elsők között a Pécsi Tudományegyetem idegsebészei alkalmaztak. A mély agyi stimulációs eszköz új terápiás lehetőséget jelenthet elviekben a megközelítőleg 60.000 magyarországi epilepsziás beteg jelentős részének. Annak jártunk utána, hogy ki és milyen feltétellel juthat a jövőben ehhez az eszközhöz, és ezzel mennyiben javulhat a beteg életminősége.

Beültethető defibrillátor - Életmentő lehet

Medipress

Egyre többen élnek olyan pacemakerrel, amely szívleállás esetén képes elektrosokkot adni és így mintegy újraindítani a dobogást. Egy nemrégiben kifejlesztett szoftver optimalizálja e szerkezetek működését, és egy rutin orvosi ellenőrzés során feltölthető a beültethető szívritmus-szabályozóba.