Hat meglepő dolog, mely szívinfarktushoz vezet

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Ha az ember közlekedési dugóba ragadt, a szívinfarktus kockázata megháromszorozódik, olyannyira megnő a vérnyomás. Ha Ön vagy valamely ismerőse szívproblémákkal küzd, biztosan érdekli, melyek azok a mindennapjainkban is jelen lévő dolgok, melyek meglepő módon növelik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Reggel

A szívinfarktusok száma 40 százalékkal nő reggel, állítja egy harvardi tanulmány. Miért? Az ébredéssel a szervezet megkezdi az adrenalin és egyéb stresszhormonok kiválasztását, nő a vérnyomás és nagyobb az oxigénszükséglet. A vér sokkal sűrűbb, és nehezebb pumpálni, mivel az éjszaka folyamán a szervezet részlegesen dehidratálódik. Mindez megterheli a szívet.

Hogyan védheti magát? Engedjen egy kis extra időt a szervezetének a lassú ébredéshez! Amennyiben reggelente tornázik, alaposan melegítsen be, hogy ne terhelje fölöslegesen a szívét. Ha béta blokkolót szed, azt még lefekvés előtt vegye be, hogy reggelre kifejthesse a hatását.

Hétfő reggel

Hétfő reggelente 20 százalékkal nagyobb a szívinfarktusok száma, mint máskor. Ennek oka valószínűleg az, hogy az emberek stresszesebbek és depressziósabbak a munkába való viszatérés miatt.

Hogyan védheti magát? Pihenjen sokat vasárnap, de próbáljon meg nem túl sokáig aludni a reggel. A hétfői korai kelés sokkal jobban megterheli a szívet, ha előtte a hétvégén sokáig aludt. Ilyenkor magasabb a vérnyomás, mivel a szervezet fáradt, és a megszokott ritmustól való eltérés megzavarta. Próbáljon meg egy olyan rendszeres ébredési/ébrenléti ritmust kialakítani, melyet egész héten be tud tartani.

Nyilvánosság

A szívinfarktusról

A szív szempontjából nézve a nyilvánosság előtt tartott beszéd hasonló a megterhelő testmozgáshoz. A túlzott izgalom megnöveli a vérnyomást, a szívverést és az adrenalin szintet, melyek önmagukban is aggodalomra adhatnak okot.

Hogyan védheti magát? Sokat segíthet, ha nyilvános fellépés,(ha fél tőle) repülőgépes utazás, vagy bármi olyan dolog előtt, mely aggodalommal, szorongással tölti el, béta blokkolót szed be.

Magas zsír-és szénhidráttartalmú étkezés

Kutatások bizonyítják, hogy ezek az ételek vérrögképződésre hajlamosítanak.

Hogyan védheti magát? Amennyiben nem tud ellenállni az ilyenjellegű ételek csábításának, vigyázzon a menyiséggel! Egy Aszpirin szintén segíthet hígítani a vér sűrűségét.

Székletürítés

A székletürítéssel esetlegesen járó erőlködéssel nő a mellkasi szorítás, mely lassítja a vér visszaútját a szívbe.

Hogyan védheti magát? Fogyasszon rostban gazdag ételeket, és figyeljen oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. mindez lazítja a székletet, így elkerülhető az erőlködés.

Megerőltető, ritkán végzett testmozgás

A szívinfarktus egyik tipikus esete, mikor az a téli hólapátolás közben éri a beteget.

A szívroham oka, hogy a beteg nincs hozzászokva efféle megerőltető testmozgáshoz, így a stresszhormonok szintje az egekbe szökik, emelkedik a vérnyomás és a pulzus.

Hogyan védheti magát? A rendszeres testmozgás segít megelőzni a szívrohamot, ám figyeljen oda a fokozatosságra!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; msnbc
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.