Több ezer éves betegség az érelmeszesedés - Múmiákban is kimutaták

Független Hírügynökség
megjelent:

A 20-ból 16 múmiánál tudták megkülönböztetni a szívet és az ereket. A 16-ból 9-nél voltak jelei az érelmeszesedésnek. Egyes múmiáknál 6 elmeszesedett érszakaszt is találtak.

A szívrohamot vagy agyvérzést kiváltó érelmeszesedés nem modern jelenség, szenvedtek benne már 3 ezer évvel ezelőtt az ókori egyiptomi uralkodó osztály tagjai is, derítették ki amerikai és egyiptomi szívgyógyászok.

Gregory Thomas, a Kaliforniai Egyetem kardiológiaprofesszora vezetésével egyiptológusok bevonásával 20 múmiát vizsgáltak meg a kairói Egyiptom-múzeumból. A múmiák teljes testéről CT rétegröntgen-felvételeket készítettek, első sorban a szív- és érrendszerre összpontosítva.

A 20-ból 16 múmiánál tudták megkülönböztetni a szívet és az ereket. A 16-ból 9-nél voltak jelei az érelmeszesedésnek. Egyes múmiáknál 6 elmeszesedett érszakaszt is találtak.

A csontok elemzéséből megállapították, hogy a fáraók hány éves korukban haltak meg, és a múmiák többségének a nevét és foglalkozását is ismerik a szakemberek. A 45 év felett elhunytaknál 8 közül 7-nek volt érelmeszesedése, a 45 év alattiaknál 8-ból csak 2-nek.

Az éremeszesedés a nőknél és férfiaknál egyaránt előfordult. Az ismert személyazonosságú múmiák többsége a felső társadalmi osztályokhoz tartozott, sokuk a fáraók udvartartásában dolgoztak. Az egyéni táplálkozási szokást persze nem lehet már kideríteni, de azt tudni, hogy a szarvasmarhafélék, kacsa, liba fogyasztása általános volt.

"Azt nem tudjuk, hogy bármelyik múmia halálát is az érelmeszesedés okozta-e, de azt meg tudjuk erősíteni, hogy sokuknál jelen volt ez a betegség" - jelentette ki Thomas professzor. Ez az eredmény azt sugallja, hogy a betegség megértéséhez nemcsak a modern kockázati tényezőket kell figyelembe venni, tette hozzá a kutató. A vizsgálatról szóló beszámoló az amerikai orvosszövetség lapjában, a Journal of the American Medical Associationben jelent meg szerdán.

Szív- és érrendszeri betegségek
A teszt kitöltésével megtudhatja, hogy mivel és mennyire terheli szívét és érrendszerét. Szív- és érrendszeri tesztünk

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.