• Féreggén segíti az oxigénhiányos sejtek túlélését

    Szerző: MTI

    A szélütés vagy szívinfarktus miatti oxigénhiányos sejtek megmentését is segítheti egy aprócska féregben most azonosított gén tanulmányozása - állítják amerikai kutatók.

    A C. elegans nevű, alig száz sejtből álló, átlátszó féreg a genetikai kutatások modellállata, mert fehérjéket kódoló génjeinek jelentős része megfelel a fejlettebb élőlények, így az ember génjeinek.

    Hirdetés

    A Science tudományos magazin pénteken megjelent számában közölt tanulmányukban a St. Louis-i Washington Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a féregben azonosítottak egy olyan gént, amely lelassítja a sejtek működését, ha túl kevés oxigénhez jutnak. Ez a sejtek túlélését jelentheti oxigénhiányos állapotokban. Az oxigénhiányos állapotban való túlélést "hibernálással" segítő gén a sejtek energiaközpontjában, a mitokondriumban található.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Új megközelítéseket keresünk, hogy megértsük, miért pusztulnak el a sejtek, ha kevés az oxigén" - mondta Michael Crowder kutatásvezető.

    Egy másik kísérletben azt vizsgálták, hogyan hajtogatják össze a gének a termelődött fehérjéket optimális formára. A nem megfelelően "csomagolt" fehérjék működésében zavarok keletkeznek, márpedig az alacsony oxigénszint összefüggésben van a rosszul összehajtogatott fehérjék nagy arányával. A kutatók úgy találták, hogy a sejtműködés lelassítása a hibás fehérjék okozta kárt is csökkentette.

    Következő lépésként a csoport megvizsgálja, vajon emlősök idegsejtjei is megvédhetők-e ezzel a megközelítéssel.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.01.30 19:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi a különbség a szívinfarktus és a stroke tünetei közt?

    Egy-egy kevésbé intenzív tünet, lassabban kialakuló fájdalom elbizonytalaníthat bárkit, szükséges-e az azonnali orvosi ellátás vagy sem. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a szívinfarktus és a stroke tüneteinek sokszínűségére és azok különbségeire hívta fel a figyelmet.

    Most utazik? Erre figyeljen, ha szívbeteg!

    Az utazás nem tilos még szívbetegeknek sem. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint csupán elővigyázatosság szükséges annak, aki szívinfarktuson, stroke-on, szívműtéten esett át, a biztonság érdekében.

    Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?

    A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is ronthatja.

    Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

    Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    A keringési zavarok okai, rizikófaktorai és típusai

    Keringési zavar alatt az erekben a véráramlás korlátozottságát értjük. Lehet akut vagy krónikus, és a szervezet különböző pontjain léphet fel. Rendkívül gyakran alakul ki az agyban és a szívben, de a karokat és a lábakat is érinthetik keringési zavarok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.