Féreggén segíti az oxigénhiányos sejtek túlélését

MTI
megjelent:

A szélütés vagy szívinfarktus miatti oxigénhiányos sejtek megmentését is segítheti egy aprócska féregben most azonosított gén tanulmányozása - állítják amerikai kutatók.

A C. elegans nevű, alig száz sejtből álló, átlátszó féreg a genetikai kutatások modellállata, mert fehérjéket kódoló génjeinek jelentős része megfelel a fejlettebb élőlények, így az ember génjeinek.

A Science tudományos magazin pénteken megjelent számában közölt tanulmányukban a St. Louis-i Washington Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a féregben azonosítottak egy olyan gént, amely lelassítja a sejtek működését, ha túl kevés oxigénhez jutnak. Ez a sejtek túlélését jelentheti oxigénhiányos állapotokban. Az oxigénhiányos állapotban való túlélést "hibernálással" segítő gén a sejtek energiaközpontjában, a mitokondriumban található.

"Új megközelítéseket keresünk, hogy megértsük, miért pusztulnak el a sejtek, ha kevés az oxigén" - mondta Michael Crowder kutatásvezető.

Egy másik kísérletben azt vizsgálták, hogyan hajtogatják össze a gének a termelődött fehérjéket optimális formára. A nem megfelelően "csomagolt" fehérjék működésében zavarok keletkeznek, márpedig az alacsony oxigénszint összefüggésben van a rosszul összehajtogatott fehérjék nagy arányával. A kutatók úgy találták, hogy a sejtműködés lelassítása a hibás fehérjék okozta kárt is csökkentette.

Következő lépésként a csoport megvizsgálja, vajon emlősök idegsejtjei is megvédhetők-e ezzel a megközelítéssel.

(MTI)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.