Milyen hatással lehetnek az ünnepek a szívünkre?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász megjelent:

Míg az ünnepeknek a család és a barátok örömével kellene megtelnie és egy nagyszerű időszaknak kellene lennie, azok számára, akik szívbetegségben szenvednek - vagy akiknél fokozott a szívbetegség kialakulásának kockázata - az ünnepek inkább külön kockázatot jelenthetnek. Mi vezethet megnövekedett szív- és érrendszeri kockázathoz?

Több vizsgálat is kimutatta, hogy a téli ünnepek alatt nemcsak a szívproblémák előfordulásának valószínűsége nagyobb, hanem ha ezek jelentkeznek, akkor azok sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek halálos kimenetelűek. A december és a január hónapok kimondottan magasabb kockázatot jelentenek a szívbetegségben szenvedők számára. Egy a ’Circulation’ című egészségügyi szaklapban 2004-ben közzétett vizsgálat szerint az emberek a legnagyobb valószínűséggel szívbetegség következtében a következő három dátum valamelyikén haláloznak el: december 25-én, december 26-án és a január 1-jén.

Miért jelentenek veszélyt az ünnepek a szívünkre?

Hogy miért is különösen veszélyes az ünnepi időszak a szívet illetően, arról vitatkoznak a szakértők. Amikor azonban megpróbálják pontosan meghatározni az okokat, akkor a szakértők rengeteg tényező közül válogathatnak. Ami azt illeti, az ünnepekhez kapcsolódó megnövekedett szív- és érrendszeri kockázat nagy valószínűséggel számos különböző tényező együttes következménye.

Az ünnepek és a szívroham kockázata

A miokardiális infarktus (szívroham) az oka az ünnepek alatt megnövekedett szívproblémák többségének.

A szívrohamokat általában az akut koronária szindróma (ACS) elnevezésű állapot okozza. Ez akkor fordul elő, amikor egy koszorúérben egy ateroszklerotikus plakk (érelmeszesedéses plakk) hirtelen megreped, és a megrepedt plakk helyén egy vérrög kezd kialakulni. Ha a vérrög teljesen elzárja a koszorúeret, akkor a szívfalat teljes vastagságában érintő szívinfarktus (úgynevezett STEMI) jelentkezik. Ha az elzáródás nem teljes, akkor rendszerint a betegnél vagy „részleges” szívinfarktus (NSTEMI), vagy instabil angina jelentkezik. Az ACS minden epizódja orvosi vészhelyzetnek minősül és a kezelés késlekedése esetén fokozott szívkárosodás vagy halál következhet be.

Valószínűleg az ok, amiért az ACS gyakrabban fordul elő az ünnepek alatt, az az, hogy az ünnepi időszak rendszerint bővelkedik az ACS-t „kiváltó okokban”, azaz olyan eseményekben, amelyek gyorsíthatják a plakk leszakadását. Íme néhány ACS-t indukáló olyan tényező, ami gyakoribb az ünnepek alatt, mint más időszakokban. Miközben ez a lista azokat a kockázati tényezőket hangsúlyozza, amelyeket főleg a téli ünnepek alatt tapasztalunk, ne felejtsük el, hogy ezek közül a kockázatok közül több más alkalomkor is jelentkezhet, vagy életünk bármilyen fontos eseménye során:

  • hideg időjárásnak való kitettség,
  • hirtelen és szokatlan mennyiségű megerőltetésnek való kitettség, ilyen például a hólapátolás,
  • érzelmi stressznek való kitettség, ami nagyon gyakori és sok esetben elég súlyos az ünnepek alatt,
  • mozgásszegény életmód az ünnepek alatt,
  • betegségeknek, főként az influenzának való kitettség, ami gyulladásos változásokat eredményezhet az erekben,
  • mértéktelen evés, alkoholfogyasztás és/vagy dohányzás
  • beltéri légszennyezettségnek való kitettség, például cigarettafüst vagy akár egy rosszul szellőző fatüzelésű kandalló miatt,
  • vonakodás attól, hogy orvosi segítségért forduljunk,
  • kevesebbet tartózkodunk a napfényben.

Valószínűleg ezen tényezők mindegyike hozzájárul a szívrohamok fokozott előfordulásához az ünnepek alatt.

Fontos tudni! Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Az ünnepek és a szívelégtelenség

A szívelégtelenségben – ami egy olyan állapot, amelyben a szív nem képes megfelelően működni ahhoz, hogy a szervezet egészének igényét kielégítse – szenvedő betegek szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve az ünnepi időszakban. Az okok, aminek betudhatóan a szívelégtelenség gyakran súlyosbodik az ünnepi időszak alatt, hasonlóak azokhoz az okokhoz, amelyek miatt a szívrohamok is gyakoribbak. Ide tartozik a hidegnek való kitettség, a hirtelen megterhelés (különösen, amikor visszatérünk a rutinszerű fizikai terheléshez a pihenést követően), a „téli fertőzéseknek”, például az influenzának való kitettség és a mértéktelen étel-italfogyasztás.

A mértéktelenség egy sajátos probléma, ha valaki szívelégtelenségben szenved. Az alacsony sótartalmú étrend elhagyása gyakori oka annak, hogy emberek szívelégtelenséggel kórházba kerülnek, különösen az ünnepek alatt, mint ahogyan a szokásosnál több ital elfogyasztása is.

Az ünnepek és a szívhalál

Nemcsak gyakoribbak a szívproblémák az ünnepek alatt, hanem amikor jelentkeznek, akkor nagyobb valószínűséggel bizonyulnak halálosnak. Ennek senki sem biztos az okában, de a legvalószínűbb ok az emberi természet.

Ha valakinek szívproblémája van, az sohasem könnyű, de az ünnepek alatt még nehezebb.

Ebben az időszakban meglehetősen könnyű figyelmen kívül hagyni azokat a figyelmeztető tüneteket, amelyek lehetővé teszik a korai ellátást és a gyors kezelést. Azok az emberek, akik az ünnepek alatt kapnak szívrohamot, nagyon gyakran meggyőzik magukat, hogy csak beképzelik a tüneteiket, vagy valamilyen gyomorproblémának tulajdonítják azokat, vagy valamilyen más okból nem fordulnak azonnal orvosi segítséghez. (Egyébként a szív- és érrendszeri tünetek figyelmen kívül hagyása – különösképp az ünnepek alatt – gyakoribbnak tűnik a nők körében, mint a férfiaknál.)

Amikor a tüneteket már nem lehet elkendőzni, vagy mikorra a szeretteink csak ránk pillantva látják, hogy baj van, már túl késő lehet a katasztrófa megelőzéséhez.

Az, hogy ünnepi időszak van, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne a szívünkkel probléma. Sőt, valójában, ahogy korábban leírtuk, az ünnepek miatt csak még valószínűbb, hogy lehet valami a szívünkkel. Minden esetben vegyük komolyan a lehetséges szív- és érrendszeri tüneteket – különösképp ünnepek idején.

A szívproblémák és a szívproblémák okozta halálozások sokkal gyakrabban jelentkeznek a téli ünnepek alatt, mint bármikor máskor. Csökkenthetjük annak az esélyét, hogy az ünnepekhez kapcsolódó szív- és érrendszeri problémák áldozatává váljunk azáltal, ha elkerüljük az ezeket kiváltó okokat, valamint ha tisztában vagyunk a szívbetegség tüneteivel és azok megjelenése esetén egyből cselekszünk.

Kapcsolódó

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Füzesi Zsuzsa, fordító;
How Do the Holidays Affect Your Heart? (Verywell Health)
Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.