A vérnyomáscsökkentő hydrochlorothiazid és a gyógynövények kölcsönhatásai

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész megjelent:

A magas vérnyomás gyógyszeres kezelése fegyelmezettséget és tudatos életmódot követel a betegtől, a gyógyszer megfelelő hatásának fenntartásához emellett rendszeres orvosi kontroll szükséges. Fontos tudni azonban, hogy bizonyos vérnyomáscsökkentők, például a hydrochlorothiazid tartalmú szerek hatása megváltozhat, ha a beteg növényi alapú étrend kiegészítőket szed a gyógyszeres terápia alatt.

A hydrochlorothiazidot különböző típusú ödéma (például szív-, máj- vagy vese eredetű, illetve gyógyszer által okozott vizenyő) csillapítására, továbbá magas vérnyomás kezelésére (magában vagy más vérnyomáscsökkentővel kombinálva), illetve vizelettel való fokozott kalciumürítés kezelésére alkalmazzák.

Szedése mellett csökkenhet a szervezet kálium- és magnéziumszintje, ezért alkalmazása minden esetben egyéni beállítást igényel a sópótlás szükségességének és más, társuló betegségek súlyosságának figyelembevételével. Fontos, hogy a kezelés ideje alatt rendszeresen ellenőrizzék a vérben lévő elektrolitok koncentrációját, a kalciumszintet, a triglicerid- és koleszterinszintet.

Milyen táplálék kiegészítőket érdemes elkerülnie, ha hydrochlorothiazidot szed?

Központi idegrendszerre ható készítményekkel (például alkohollal, nyugtatókkal, antidepresszív szerekkel) együtt alkalmazva növekszik a vérnyomáscsökkentő hatás, ami ülésből felálláskor jelentkező hirtelen vérnyomásesést, úgynevezett orthostaticus hypotoniát okoz. Tünetei a szédülés, a látás elsötétedése néhány pillanatra, de előfordulhat ájulás is. Szintén fokozza a gyógyszer hatását az aranygyökér, a ginseng és a kava, amelyek szorongásoldóként ismert növények, de hasonló interakció alakulhat ki D-vitamin (kalciferol) készítmény alkalmazása során is.

A szennalevéllel (amely hashajtóként ismert növény) együtt alkalmazva hypokalaemia (alacsony káliumszint) alakulhat ki, mivel a növény hashajtó hatása miatt is káliumveszteséget idéz elő. A széles körben immunerősítőként ismert, népszerű aloénál ugyanez történik. A gyulladáscsökkentő, vizelethajtó édesgyökérre jellemző, hogy fokozza a káliumvesztő vízhajtók káliumcsökkentő hatását. A káliumveszteség izomgörcsöket és bizonyos esetekben szívritmuszavart vagy légzési nehézségeket is indukálhat.

Tanácsos tehát az interakcióra hajlamos növényeket elkerülni a hydrochlorothiazid terápia ideje alatt.

A hydrochlorothiazid tartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - M. J.
Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.