Feltölthető, szívizom-erősítő pacemakert ültettek be a Semmelweis Egyetemen

Szerző: MTI

Magyarországon először ültettek be feltölthető, szívizom-erősítő pacemakert, a műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján egy szívelégtelenségben szenvedő 57 éves férfin végezték el - tájékoztatta az egyetem szerdán az MTI-t.

A beteg állapota a gyógyszeres kezelés ellenére sem javult, betegsége már jelentősen korlátozta mindennapi tevékenységében. A műtét - amelyet Merkely Béla kardiológus professzor, a klinika igazgatója végzett - jól sikerült. A férfit öt nap múlva, javuló állapotban hazaengedték - ismertették.

A pacemaker működéseAz eddigi szívritmus-szabályozók elemei 8-10 évente lemerülnek, és a cseréjükkor a beteget műteni kell. Ennél a pacemakernél nincs szükség ilyen visszatérő beavatkozásra. A különleges szívizom-erősítő pacemaker energiaigénye viszont mintegy százszorosa a hagyományos készülékekének, ezért volt szükség arra, hogy feltölthető legyen. A készüléket kéthetente, fél órán át kell tölteni.

A betegek életminősége jelentősen javul

A közlemény szerint az újgenerációs pacemakert a világon eddig csak hat országban - Németország, Egyesült Államok, Olaszország, Svájc, Ausztria, Csehország - alkalmazták a szívelégtelenség kezelésére.

Lényege, hogy új módszerrel erősíti a szív izomzatát, olyan impulzusokat ad le, amelyek különlegesen ingerlik a szívizomsejtet, javítják a szívizomfunkciót, mindemellett a sejtek oxigénigényét nem növelik. Az eddigi klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a betegek életminősége jelentősen javul a használatával.

A készülék elterjedése nagy előrelépést jelenthet Magyarországon is a szívelégtelen betegek terápiájában, csökkentheti az olyan szívelégtelenség kialakulását, amelyet már csak szívátültetéssel vagy műszívvel lehet kezelni. A készülék ára 4,5 millió forint, az OEP a beültetést támogatja - írta az egyetem.

Magyarországon jelenleg mintegy 35 ezer pacemakeres beteg van. A hagyományos készülékeket döntően a szívritmuszavarok és szívelégtelenségek kezelésére használják. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán - az úgynevezett nem gyógyszeres terápiák legnagyobb regionális központjában - évente 1800 pacemakert ültetnek be - olvasható az egyetem közleményében.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A nocebo hatás és a sztatinok

A koleszterinszint-csökkentők legfontosabb csoportját kitevő sztatinok szedésével kapcsolatosan fellépő legtöbb problémát (mellékhatást) a...

A szívritmus-szabályozó (pacemaker)

Ahhoz, hogy szívünk elláthassa testünkben feladatát, szükséges, hogy összehúzódó képessége és a benne levő billentyűk működése tökéletes...

Pacemaker - Mennyire kockázatosak a...

Az elektromágneses teret sok elektromos készülék generálja, mely interferenciát okozhat a közelében lévő szívritmus-szabályozó pacemakerben, ami...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.