Életmódtanácsok pacemakeres betegeknek

Szerző: TAMARA HAGEN CONS.

A nyári hónapok általában megteremtik a pihenés és kikapcsolódás lehetőségét sokak számára, azonban az egészségügyi problémákkal küszködőknek ebben az időszakban, az önfeledt feltöltődés közben is több dologra kell ügyelniük. Különösen igaz ez a szív- és érrendszeri panaszokban szenvedők esetében, akiktől a szélsőségesen meleg időjárás még nagyobb odafigyelést kíván meg.

A beültetett pacemakerrel rendelkező betegek szintén ebbe a kategóriába tartoznak, hiszen a szívritmus-szabályozó egy nagyon hasznos orvosi műszer, ám használója akkor tud maximálisan élni az eszköz nyújtotta lehetőségekkel, ha betart néhány aranyszabályt. Ezeket próbáltuk meg egy csokorba gyűjteni, hogy a nagy melegben is karban tudják tartani szívritmusuk.

Mit jelent pacemakerrel élni?

Pacemaker és sebkezelés

"Nagyon fontos szempont a seb sterilitásának megőrzése, a seb fertőződésének elkerülése. A nyári hónapokban, különösen erre hajlamos betegeknél az izzadság sokszor átitatja a seb fedőkötését, ami leválhat. Ez esetben vagy sebkezelésben jártas egészségügyi dolgozónak, vagy a betegnek kell a sebet új fedőkötéssel ellátni. A sebhez közvetlenül nem szabad hozzányúlni. A gyógyszertárakban kapható fertőtlenítő spray-vel kell lefújni, majd steril fedőkötéssel ismét lefedni. Friss sebet semmiképpen ne érjen víz 2 héten át, a sebgyógyulás érdekében a sebterületet erős napsugárzás se érje. A már gyógyult sebvonal a legtöbb esetben nem, vagy csak erős odafigyeléssel látható. A fenti szabályok betartásával a beteg ismét a megszokott, 100%-os aktív életét élheti: ha orvosa is úgy látja jónak, folytathatja minden addigi tevékenységét" - mondta Dr. Zima Endre, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának osztályvezető helyettese.

A szívritmus szabályozó, vagyis pacemaker illetve a implantálható defibrillátor (ICD) beültetés ma már rutin eljárásnak számít, helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás az egyszerű készülékek esetében körülbelül 30 – 60 percet vesz igénybe, a bonyolultabb eszközöknél pedig 1 - 3 órán át tarthat.

A seb gyógyulási folyamatában 1 hét telik el a varratszedésig, utána gyakorlatilag egy hónap kell, amíg az operált oldalt a korábbiaknak megfelelően lehet használni.

A nyár a szabadságolás, nyaralás időszaka, sokan szeretik vízparton, vagy a szabadban tölteni idejüket. A pacemakeres betegek szabadidejükben kedvük szerint járhatnak vízpartra, úszhatnak, fürödhetnek.

A kertészkedés, egyéb szabadidős tevékenységek, az aktív nemi élet vagy éppen a napozás, szolárium használat szintén megengedett a szívritmus-szabályozóval élők számára.

Ha orvosának nincs kifogása ellene, a beteg akár sportolhat is, sőt egyes készülékek olyan programozási lehetőséget is kínálnak, mellyel a beteg aktivitásához automatikusan, ún. szenzor-vezérelten igazítható a szívritmusa.

Amennyiben a nyaralása során a beteg szédülést, lassú vagy túlzottan gyors szívverést vagy eszméletvesztést tapasztal, helyezkedjen kényelembe, szóljon hozzátartozójának, vagy barátainak, ha spontán nem rendeződik panasza, hívjanak egészségügyi segítséget. Nagyon fontos szempont, hogy gyógyszereit soha ne felejtse otthon.

Jó tanácsok utazáshoz

A pacemakerrel élők bátran utazhatnak tömegközlekedési eszközökkel: autóval, busszal, vonattal, hajóval, vagy repülővel. Annak sincs akadálya, hogy a beteg orvosi egyetértéssel hosszú útra induljon, a kezelőorvos azt is meg tudja mondani, hogy a célországban vészhelyzet esetén hová fordulhat. Egyes repülőtereken az ellenőrzőpontoknál figyelmeztetés látható. Ilyenkor a pacemakeres beteg ne haladjon át a biztonsági kapun, és viszont nyugodtan egyezzen bele a kézi fémdetektorral való gyors átvizsgálásba. Mutassa meg a biztonsági személyzetnek a pacemaker azonosító kártyáját, és kérjen további segítséget.

Pacemaker és pihenés

„A nyári feltöltődést sokan aktív pihenéssel érik el. E tekintetben az ICD-vel rendelkezőknek óvatosnak kell lennie, hiszen ezt a készüléket olyan betegek kapják, akiknek életet veszélyeztető, szapora ritmuszavaruk van. Amíg a készülék automatikusan meg nem szüneti ritmuszavart, ritkán figyelemzavar, megszédülés, rövid eszméletvesztés is kialakulhat, és amennyiben ez különleges körülmények között következik be, veszélyeztetheti a beteg, esetleg társai testi épségét. Ezért számukra nem javasolt a veszélyes, extrém (mélyben, magasban, vagy nagy sebességgel végzett) sportok űzése, mint pl. búvárkodás, szikla- vagy hegymászás, rafting, motokrossz, ejtőernyőzés stb.” – fűzte hozzá Dr. Zima Endre.

Ha a beteg jól érzi magát, és orvosa is jónak látja, autót is vezethet, amennyiben betartja a vonatkozó jogszabályokat. Itt fontos kiemelni, hogy vannak olyan országok, ahol ICD-s betegnek tilos vezetni (pl. Nagy-Britannia), más országokban pedig előfordulhat, hogy szabályozzák a beültetett készülékkel rendelkezők vezetői engedélyét. Utazás előtt ezért mindenképpen érdemes érdeklődni az illetékes ország követségén.

Az autókkal kapcsolatban arra ügyelni kell, hogy a beteg soha ne hajoljon a járó motor fölé. A motor elektromos gyújtószerkezete veszélyforrás lehet.

Különösen vigyázzon a gyújtótekercs, a gyújtáselosztó és a gyújtásvezetékek közelében. Ha saját kezűleg szeretné beállítani autóját, először állítsa le a motort.

Ha a beteg pacemakere fokozott fizikai igénybevételhez alkalmazkodó frekvenciájú, előfordulhat, hogy egyenetlen úton való vezetés közben a szívfrekvencia megemelkedik. Ez a jelenség teljesen normális. A pacemakert viselőknek is minden esetben be kell kapcsolniuk a biztonsági övet. Ha az öv nyomást gyakorol a pacemakerre, tegyen egy puha rongyot az öv alá.

A pacemaker működése
A szívritmusszabályozó (pacemaker)

Kertészkedés, barkácsolás: van néhány megkötés

A szívritmusszabályozó (pacemaker)

Ahhoz, hogy szívünk elláthassa testünkben feladatát, szükséges, hogy összehúzódó képessége és a benne levő billentyűk működése tökéletes legyen. Mindez mégis kevés, ha a szívünk túl kevésszer vagy túl sokszor húzódik össze. Ekkor lép közbe a modern orvostudomány egyik vívmánya, a pacemaker.
A szívritmusszabályozó (pacemaker)

Vannak bizonyos megkötések az eszköz elektromágneses tulajdonságaiból fakadóan, melyeket érdemes betartani a pacemaker zavartalan működésének biztosítása érdekében. Ha például a beteg vásárolni indul, gyorsan kell áthaladni az üzletek lopásgátló berendezésein, és nem szabad a közelükben maradni. Kertészkedéskor ügyelni kell, hogy az elektromos kerti szerszámokat körülbelül karnyújtásra kell a testtől tartani. Ugyanez igaz a gyújtógyertyás robbanómotoros berendezésekre, például az ilyen fűnyírókra is. Barkácsoláskor, házi ezermesterkedésnél is figyelni kell arra, hogy az elektromos szerszámokat (pl. fúrógépet, fűrészt) szintén karnyújtásnyira kell a testtől tartani. Az elektromos berendezések kapcsán fontos, hogy hibátlanul működjenek, rendelkezzenek az előírt földeléssel, a beteg ne maradjon egyedül használatukkor, továbbá ne állítsa folyamatos működésűre a berendezéseket (például a fúrógépeket) kapcsoló rögzítésével.

A fenti életmódtanácsok megfogadása segíthet abban, hogy a pacemakeres betegek önfeledten élvezzék a nyarat, a szabadságot és adott esetben a hűsítő habokat. Természetesen a javaslatokat nemcsak nyáron, hanem minden évszakban érdemes betartani, annak érdekében, hogy a szívritmus-szabályozóval élők valóban zavartalan, teljes értékű életet élhessenek.

Szívritmuszavarok (arrhythmia)

Nagyon gyakran a szívritmuszavarok nem okoznak semmiféle tünetet vagy panaszt, sőt előfordulhat, hogy orvosa rutin vizsgálat során mintegy mellékleletként veszi észre a jelenlétét. Nagyon gyakran azonban vannak észlelhető tünetek, ezek közé tartozik:

  • mellkasi remegésérzés,
  • túl gyorsan verő szív,
  • túl lassan verő szív,
  • mellkasi fájdalom,
  • légszomj,
  • bizonytalanság érzés,
  • szédülés,
  • ájulás (syncope) vagy ájulás közeli állapot.

Az észlelhető tünetek nem mindig utalnak súlyos rendellenességre. Akik érzik, megélik szívritmuszavarukat, bizonyos esetekben a betegség enyhe formájában szenvedhetnek, míg mások, akiknél életet veszélyeztető arrhythmia áll fenn, egyáltalán nem észlelik a tüneteket. Szívritmuszavarok (arrhythmia) tünetei

(WEBBeteg/www.tamarahagen.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Többszázezer már felismert...

Hazánkban 100 000 lakosra számítva 7700 szív- és érbeteg él. Ennek a számnak közel fele koszorúér-betegség.

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

A szívritmus-szabályozó (pacemaker)

Ahhoz, hogy szívünk elláthassa testünkben feladatát, szükséges, hogy összehúzódó képessége és a benne levő billentyűk működése tökéletes...

Pacemaker - Mennyire kockázatosak a...

Az elektromágneses teret sok elektromos készülék generálja, mely interferenciát okozhat a közelében lévő szívritmus-szabályozó pacemakerben, ami...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.