Szívátültetés téma

Magyarország 2012-ben történt csatlakozása az Eurotransplanthoz, azaz az európai transzplantációs szövetséghez, megteremtette annak lehetőségét, hogy a hazai szívtranszplantációs központban kezelt, sürgős szívátültetésre váró betegek külföldről is kaphassanak szívet az életet jelentő műtéthez - hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Szolnokon.
Először végeztek Magyarországon összetett szívfejlődési rendellenességben szenvedő gyermeken komplex érhelyreállító műtéttel kombinált szívtranszplantációt - jelentette be Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgató főorvosa csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Dr. Prodán Zsolt, a gyermekszívek specialistája

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2012-05-25 12:21
Évente több száz beteget operált meg sikeresen, több ezer gyermek és felnőtt köszönheti neki az életét. Keresett, külföldön elismert szakember, válogathatott az állásajánlatokban. Dr. Prodán Zsolt azonban ahelyett, hogy valamelyik nyugati transzplantációs központot választotta volna, hazajött, hogy az itthon 2007 óta működő gyermekszív-transzplantációs és –műszív program még jobbá tételén dolgozzon.

A modern szívsebészet sikertörténete

MTI-Press - 2012-01-03 18:37
Eufórikus izgalommal értesült a világ a futótűzként terjedő szenzációról, miszerint egy Dél-afrikai sebész elvégezte az első sikeres szívtranszplantációt. Christian Barnardot 1967-ben elvégzett műtétje után szárnyára kapta a világhír.
A közelmúltban volt egy éve, hogy szívátültetés után hazatért a kórházból Ilyés Lacika. Az őcsényi fiúcska jól van, iskolába jár. A napokban ünnepelte kilencedik születésnapját - éppen a kórházban, ami számára nem furcsa, ha összeadjuk az eddigi kilencből ott töltött éveket.
A hétvégén meghalt az a harbini hentes, aki a leghosszabb ideig élt szívátültetés után - közölték az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány székhelyének kórházában.

Először ültettek műszívet gyermekbe

Medipress - 2010-10-04 23:37
Olasz orvosok szombaton, műszívet ültettek be egy 15 éves fiúba. Ez volt az első olyan alkalom, hogy az eljárást gyermeken végezték el.

Kórházban van az újszíves kis Lara

Független Hírügynökség - 2010-01-02 12:34
Az újszíves Lara idén töltötte először otthon a karácsonyt, de az öröm sajnos nem tartott sokáig. Belázasodott ugyanis, és mivel huzamosabb ideig nem akart lemenni a láza, kórházba kellett vinni - tudta meg a Napi Ász.
Egy 16 éves lányon hajtottak végre tíz nappal ezelőtt szív transzplantációt a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - mondta el a Független Hírügynökségnek Ofner Péter, az intézmény főigazgatója.

Új alternatíva szívátültetés helyett

Független Hírügynökség - 2009-09-18 09:08
Új-zélandi tudósok kifejlesztettek egy olyan technikát, amellyel vezeték nélkül lehet árammal ellátni beültetett műszivet. A megoldás alternatívát jelenthet a szívátültetéssel szemben.

Sikeres műszívbeültetés

Független Hírügynökség - 2009-09-05 13:37
Libanonban sikerrel ültettek be mesterséges szívet egy 37 éves férfibe, aki halálán volt súlyos szívelégtelenség miatt. A hatórás műtétet a Beirúti Amerikai Egyetem orvosi karának kórházában végezték el múlt pénteken.
A világ első mini műszívét ültették be a németországi Heidelbergben, a szerkezet mindössze 92 gramm súlyú - jelentették be hétfőn a város egyetemi klinikája.
Háromszáz napos folyamatos kórházi kezelés után kedden hazamehetett a kórházból Lara, a kétéves, szívtranszplantáción átesett kislány - közölte a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet az MTI-vel.

Lara: eltelt fél év, nincs új szív

Független Hírügynökség - 2009-05-26 17:02
Éppen fél éve kapott műszívet Lara. Az egyéves kislánynak mielőbb új szívre lenne szüksége. Orvosai szerint nagyon le van gyengülve a szervezete, így egy fertőzés akár végzetes is lehet.

Külföldön keresnek donort a műszíves kislánynak

Független Hírügynökség - 2009-04-22 22:50
Már külföldön is keresnek donort a műszívvel élő szentesi kislánynak, korábban ilyen még soha nem fordult elő Magyarországon. Az egészségügyi miniszter ugyanis aláírta az édesanya erre irányuló kérelmét.

Csodás, mégis drámai fordulat a kórházban

Független Hírügynökség - 2009-04-09 09:01
Magától kezdett lélegezni szerdán egy két hónapos kislány az egyik torontói kórházban, ahol olyan agyi rendellenességgel született, amely miatt nem tudott magától levegőt venni. A gyereket eddig lélegeztető gép tartotta életben.