A hagyományos fájdalomcsillapítók kockázatai infarktus után

MTI
megjelent:

A hagyományos fájdalomcsillapító tabletták jelentősen növelhetik a korai halálozás kockázatát a szívinfarktust szenvedettek körében - figyelmeztetnek dán kutatók új tanulmányukban.

A Koppenhágai Egyetemi Kórház szakemberei Anne-Marie Schjerning Olsen vezetésével azt vizsgálták, hogy a mindenki által használt gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szerek szedése nem rontja-e szívinfarktus után a gyógyulás esélyét. Korábban már voltak megfigyelések, hogy ezek a készítmények kedvezőtlenül befolyásolják a szív gyógyulását, és a munkacsoport egyértelmű adatokat kívánt gyűjteni ezzel a fontos kérdéssel kapcsolatban.

Az országos vizsgálat során valamennyi dán gyógyszertárban kiváltott, fájdalomcsillapító gyógyszerre vonatkozó receptet összegyűjtötték, és annak a csaknem százezer embernek a nevét is, akik 1997 és 2009 között az országban szívinfarktus miatt kórházba kerültek. Ezt követően a számítógépes értékelés lehetővé tette, hogy az infarktus utáni első-, illetve öt évben ki volt az, aki fájdalomcsillapító gyógyszert váltott ki a patikából.

Az első érdekes információ az volt, hogy szívinfarktus után a harmincévesnél idősebb szívbetegek 44 százaléka szedett fájdalomcsillapító készítményt. A kutatók még fontosabb adatnak tartották ennek a betegcsoportnak a halálozását.

A Circulation című szaklapban közzétett tanulmányuk szerint azok a szívbetegek, akik szedtek ilyen patikaszereket, infarktusuk után az első esztendőben 59 százalékkal többen haltak meg, mint azok, akik ilyen tablettákat nem vettek be. A kutatók kiemelték, hogy ez a fokozott veszély az idő múlásával sem csökkent, sőt az infarktus utáni ötödik évben 63 százalékra növekedett.

Olsen hangsúlyozta: a hatásos gyógyszernek lehetnek mellékhatásai is. Mivel a fájdalomcsillapítók egy része recept nélkül is kapható, ennek szigorúbb szabályozására is szükség volna.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.