Fájdalomcsillapítók fokozzák a koszorúér-betegségek kockázazát

Szerző: MTI

Noha több éve ismert, hogy a leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók fokozzák a koszorúér-betegség kockázatát, mégis sok magas kockázatú beteg - ha csak rövid ideig is -, szedi őket.

Dán kutatók azonban még komolyabb veszélyre figyelmeztetnek: megfigyeléseik szerint e szerek használata szívinfarktus után többszörösére növeli a roham ismétlődésének kockázatát.

A legtöbbet használt fájdalomcsillapítók, mint például az ibuprofen, gátolják szervezetünk ciklooxigenáz enzimjét, amely a számos funkcióval (például a simaizom-összehúzódás elősegítésével) bíró lipidek, a prosztaglandinok előállításában játszik szerepet. Vagyis a fájdalomcsillapítók hatására a prosztaglandinszint csökken a szervezetben. Emiatt szűnik meg a fájdalom és a láz.

Anne-Marie Schjerning Olsen és munkatársai 84 000 infarktuson átesett ember adatait elemezték. A csoport átlagos életkora 68 év volt, a betegek 42 százaléka valamiféle idült fájdalom miatt fájdalomcsillapítóra - leggyakrabban ibuprofenre - szorult.

Az ibuprofent szedő betegek az infarktus utáni első napokban semmiféle kellemetlenséget nem tapasztaltak, ám az ibuprofen adagolásának hetedik napjától a szívroham ismétlődésének kockázata duplájára nőtt.

Nem világos, hogy a fájdalomcsillapító hogyan fokozta a második infarktus kockázatát, de Olsen szerint valamilyen módon a véralvadás erősödése és a vérnyomás emelkedése okozhatta a súlyos szövődményt.

Úgy tűnik, hogy infarktus után a ciklooxigenáz gátlásán alapuló fájdalomcsillapítókat nem tanácsos használni, mert a veszély megnő, noha az oka egyelőre még nem magyarázható.

A gyógyszerszedés szabályai

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni. Bővebben gyógyszerszedés szabályairól>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A nocebo hatás és a sztatinok

A koleszterinszint-csökkentők legfontosabb csoportját kitevő sztatinok szedésével kapcsolatosan fellépő legtöbb problémát (mellékhatást) a...

A koszorúér-meszesedés...

Coronariának orvosi szaknyelven a szívet ellátó verőeret nevezzük. Ennek az érrendszernek a meszesedését hívjuk coronariasclerosisnak. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.