• Szívbaj kezelése az ideggyógyászaton?

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

    A szívbetegség a felnőttek fő haláloka szerte a világon, így hazánkban is. Nem véletlen hát, hogy naponta érkeznek hírek a kardiológia területéről a fogyasztott étel, gyógyszer, az életmód: a mozgás/fizikai aktivitás, a gének (a felsorolás még hosszan folytatható) szerepéről, arról, miként okozhatják vagy előzhetik meg a (szív)bajt. Ám azt eddig kevesen feltételezték, hogy a keringés egészségét vizsgálók és az idegtudományok képviselői közös kutatásba foghatnának.

    Az amerikai Rochester Medical Center kutatóiban azonban felmerült, amikor a HIV-hez kötődő demencia, illetve a szívelégtelenség kialakulásának esetén az MLK3 (angolul: serine/threonine kinase) szerepét vizsgálták. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy a szívbetegség és a depresszió között jól dokumentálható, szoros összefüggés létezhet. Eszerint tehát, a szívbetegnél nagyobb valószínűséggel fordul elő depresszió, a depressziósok körében pedig gyakoribb a szívbaj. Ennek alátámasztására különféle okokat feltételezően, több teóriát publikáltak (http://www.urmc.rochester.edu/news/story/index.cfm?id=3337).

    Hirdetés

    Kardiológiai kockázatok

    Az összefüggés oka lehet: magatartásbeli, életvezetési – a depressziósra ugyanis jellemzőbb, hogy dohányzik, orvosilag nem megfelelően táplálkozik, fizikailag nem aktív, mindez pedig, közismerten, kardiológiai kockázat. Másfelől, a szívbetegek körében több a túlsúlyos, a diabéteszes, s mindkét állapot depresszióhoz vezet. Genetikai magyarázat, hogy a szerotonin receptorok kódolásáért felelős gének eltérése (abnormalitása) szerepet játszhat mindkét kór kialakulásában.

    Immunológiai, gyulladásos okra utalhat mindkét kórállapot esetén, hogy kimutatható a gyulladást előidéző sokféle biomarker emelkedett szintje. A koagulációs rendellenességet már kapcsolatba hozták a depressziót kutatók az erek felszínét borító sejtek eltéréseivel, ami egyébként az érpályák elzáródását is okozhatja (l. ateroszklerózis). Másrészt az agy vérellátásáért felelős erek elzáródása is gyaníthatóan előidézhet depressziót.

    Táplálkozási háttérre utal az, hogy a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak csökkent szintje hozzájárulhat mind az atherosclerosis kialakulásához, mind a szívbetegséghez vezető vérrögképződéshez, az agy neurális funkcióinak megváltozásához, ami végül depressziót idéz elő. Az akarattalan „cselekedeteket” (a szívverést, az erek összehúzódását, tágulását) ellenőrző, szabályozó vegetatív (autonóm) idegrendszer aktivitásának megváltozása mindkét betegség kifejlődésével kapcsolatba hozható. Mindezek alapján több tudós szerint célszerűnek látszik az adott kórokkal foglalkozó különböző területek kutatási eredményeinek összekapcsolása.

    Végül egy napon a szívgyógyászat eredményeit fel lehet majd használni a depresszió gyógyítására, vagy fordítva, az idegtudományok adhatnak választ egyes kardiológiai problémák megoldására.

    (WEBBeteg - Fazekas  Erzsébet)

    Módosítva: 2011.11.14 23:23, Megjelenés: 2011.11.14 23:23
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Fültisztítás

    Fültisztítás

    Dr. Horváth Tamás

    10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

    Eisenmenger-szindróma

    Az Eisenmenger-szindróma a ve­leszületett szívbetegségekhez köthető tüdőartériás hipertónia ritkán előforduló legsúlyosabb formája. Leggyakrabban a jobb és bal szívfél közötti sövényhiány áll a háttérben, de a kis és nagy vérkör erei közötti rendellenes összeköttetés vagy komplex veleszületett szívfejlődési hiba is okozhatja.

    Brugada-szindróma - Hirtelen szívhalálhoz vezethet

    A Brugada-szindróma egy olyan ritka, öröklődő elektromos eltérés a szívben, amely jellegzetes EKG-elváltozást okoz nyugalomban vagy speciális gyógyszeres provokációs tesztre és emelkedett hirtelen halál kockázattal jár kimutatható strukturális eltérés nélkül.

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

    A szívfejlődési rendellenességekről

    A veleszületett szívfejlődési rendellenességek a relatíve gyakori fejlődési rendellenességek közé tartoznak. Az élveszületések körülbelül 1 százalékában fordulnak elő. Súlyosságukat, összetettségüket tekintve igen különbözőek lehetnek.

    Szívbetegség és sportolás

    A sport, a rendszeres mozgás nagyon fontos az egészséges életmód kialakításában, az egészséget megőrző-fejlesztő hatását szerencsére egyre többen ismerik fel.

    Diabétesz és szívbetegség

    Cukorbetegség esetén nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának, ezért a diabéteszes betegeknek nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a megelőzésre.

    Miért veszélyes a nőkre az alváshiány?

    A napi hét óránál kevesebb alvás hosszú távon - szó szerint - szívügyünkké válhat - ám a szívbetegség kialakulásának kockázata csak a nőket érinti, a férfiakat alig.

    A fiú, akinek a mellkasán kívül van a szíve

    A négyéves kínai Zhang Weiyuan ún. Cantrell-pentalogiával született. Ez azt jelenti, hogy a szívét sem izmok, sem a szegycsont nem védi, csak a bőr fedi. A betegség igen ritka, egymillió születésből körülbelül öt ilyen eset fordul elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.