• Az ereket (is) védő újdonság: kenyér kevesebb sóval

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

    A magas vérnyomás kialakulásának egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sófogyasztás. Minden életkorban, mindkét nemnél szoros, dózisfüggő a kapcsolat a sóbevitel mértéke és a vérnyomás értékei között – ezt igazolja az utóbbi években született számos tudományos bizonyíték.

    Elemzések támasztják alá, hogy minél több sóval szórjuk meg ételeinket, annál nagyobb annak kockázata, hogy kóros szintre emelkedik vérnyomásunk. Ennek ismeretében különösen riasztó az a hazai „népszokás”, hogy nálunk sokan tán még a sóskiflit is megsózzák.

    A magyar lakosság sóbevitelének mértéke

     Ön tudta?


    A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban. Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól >

    A magyar lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja az ajánlott napi 5 grammot, fogalmazott dr. Kiss István a közelmúltban. A Magyar Hypertonia Társaság elnökének adatai szerint a férfiak átlagosan 18, a nők 14 gramm sót fogyasztanak naponta – ez pedig az ajánlott mennyiségnek mintegy 3-3,5-szerese. A gyerekeknél is hasonlóan rosszak az arányok – ők a közétkeztetésben eléjük tett ételekben mintegy 9 gramm sót kapnak, a számukra ajánlott 3 gr helyett, és nyilván az otthoni táplálkozásuk sem „sóban szegény”.

    Vizsgálatok adatai azt mutatják, hogy amennyiben napi 5 grammal kevesebb sót vennénk magunkhoz, ez 23%-kal csökkenthetné az agyvérzés és 17 százalékkal a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A Magyar Hypertonia Társaság ezért ambiciózus tervet dolgozott ki, amit Nemzeti Sócsökkentő Programnak neveztek el. Együttműködést kell kialakítani az élelmiszeriparral, melynek szerepe kulcsfontosságú, hiszen a sóbevitel jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből származik – erre példa lehet a levesporok, ételízesítők, húskészítmények, sőt a sajtok, kenyerek sora.

    Hirdetés

    Sófogyasztás: Mennyi az ajánlott napi maximum mennyiség?

    Amerikai felmérések szerint sok milliárd dollárnyi megtakarítással járna, ha sikerülne napi 3 grammra leszorítani a sófogyasztástMagyarországon a szakértők már azzal elégedettek volnának, ha napi 3 grammal sikerülne csökkenteni ezt a bevitelt, ami a feltételezett 300 gr-nyi kenyérfogyasztás mellett, elméletileg könnyedén elérhető volna. Napjainkban ugyanis 100 gr kenyérben 1 gr só helyett 2gr van. Egyelőre éles harc, egyezkedés folyik a gyártókkal, a köz-szolgáltatókkal, mondja a Társaság elnöke.

    Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői


    A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható faktorok. A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorairől bővebben>>

    Az Európai Unió 50 százalékos csökkentést vállalt – kérdéses, hogy hazánk mikor jut el erre a szintre. Tempónk ma jóval lassabb, 4 év alatt összesen 16%-nyi sófogyasztás csökken(t)és végrehajtására tudtunk vállalkozni. Egyetlen jó fejleményként azt említi dr. Kiss István, hogy a szakmai társaságuknak van hitele, tud nyomást gyakorolni. Azok az élelmiszeripari gyártók, akiket arra figyelmeztettek, hogy termékeiknek az egészségügyi határérték feletti a sótartalma, gyorsan reagáltak, és partnernek mutatkoztak a további együttműködésben.

    Portugáliában, Írországban, Belgiumban ma már törvény mondja ki, mennyi lehet a só-mennyiség határértéke a kenyérben. Mi még csak ott tartunk, mondja dr. Kiss István, hogy egy hazai pékségben kísérleti stádiumban van egy csökkentett sótartalommal gyártott kenyér. Úgy tervezik, hogy ezt az „egészségbarát” kenyeret majd a Magyar Hypertonia Társaság logójával hozzák forgalomba.

     Kulcsszó a tudatos törődés


    A szakemberek becslése szerinti inkább 3, mint 2,5 millió hipertóniás él közöttünk, annak ellenére, hogy a létező, elérhető - csak megfelelően alkalmazandó - terápia mellett, kordában lehetne tartani ezt a súlyos következményekkel járó népbetegséget –, hangzott el a Magyar Hypertonia Társaság napokban tartott rendezvényén. A mutatók szerintük nem megnyugtatóak – hiszen még csak nem is minden második betegnél éri el a kezelés az optimális eredményt, nem áll be a kívánatos szintre a vérnyomás. Még lesújtóbb egy felmérés azon adata, hogy a kezelt betegeknek mindössze 15-20 százaléka tudja gyógyszere nevét. Az idei programban a kulcsszó a tudatos törődés, aminek része egy régi-új, sosem elhagyható feladat: a nem ellenőrzött betegek felkutatása. A 2005-ben útjára indított „Éljen 140/90 alatt!” program folytatásával kapcsolatban a Társaság „A Hypertonia Éve 2011” kezdeményezését ismertette. Ebben fontos elem a stroke rizikó-szűrés. Szeretnének olyan típusú információt is eljuttatni a lakossághoz, hogy a szélütés kockázatát például a has körfogata is befolyásolja. Fontos elem, hogy nyitni kell a fiatalok, a serdülők korosztálya felé. Ezért, a Társaság az idei évben paradigmaváltó kommunikációs eszközökhöz fordul, hogy minél többen ismerjék fel a magas vérnyomásra, a betegségre utaló jelzéseket, ismerjék meg a kezelés mibenlétét, szükségességét és fogadják el az otthoni vérnyomásmérés jelentőségét.

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

    Legutóbb frissült: 2011.03.25 12:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magas vérnyomás - Amit Ön is megtehet

    A magas vérnyomás olyan állapot, amit rendszeresen, az élet végéig folyamatosan kezelni kell. Az életmódváltás nagyban hozzájárul a magas vérnyomás megelőzéséhez vagy karbantartásához akkor is, ha Ön már vérnyomáscsökkentőket szed.

    Magas vérnyomás: só helyett zöldfűszerek

    A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető. Ráadásul sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj, hanem a bevitt só mennyiségével, vagy az azonnali eredmények hajszolásával.

    Sokat tehetünk a magas vérnyomás ellen - Íme a rizikófaktorok

    Az emelkedett vérnyomás ritkán okoz tüneteket, lappangva, alattomosan károsítja az érfalat és okoz súlyos szövődményeket. Érdemes emiatt rendszeresen, minden háziorvosi vizit alkalmával ellenőriztetni a vérnyomást, 40 éves életkor felett pedig legalább évente javasolt szűrőjellegű mérés.

    Elsózott egészség

    Csökkenne a magas vérnyomással küzdő betegek és az agyi katasztrófák száma a dubaji Szív Világkongresszuson részt vevő tudósok szerint, ha az élelmiszeripar nem sózná meg annyira az ételeket.

    Már a csecsemők is túl sok sót fogyasztanak

    A szakértők szerint általánosan jellemző túlzott sófogyasztás már a csecsemők esetében is egyre jellemzőbb jelenségnek számít. A nyolc hónapos babák hetven százaléka több sót kap naponta, mint amennyi a korosztály számára egészségesnek számít.

    Mennyibe kerül? - Túlsúly, magas vérnyomás, konyhasó...

    A magas vérnyomás diagnózisa sokak szerint az egyetlen, bizonyíthatóan költséghatékony szűrés: gyermekkortól kezdve mindenkinek időnként mérjék meg a vérnyomását, hiszen a vizsgálat gyakorlatilag semmibe nem kerül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.