A mefedron veszélyei

MTI
megjelent:

A mefedron stimuláns kábítószer, amelynek a hatásai az Ecstasy, illetve a kokain hatásaihoz hasonlíthatók. Leggyakrabban porként, de kapszula vagy tabletta formájában is árulják.

Újabb életveszélyes drog a piacon

Az ÁNTSZ szerint a mefedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.
Újabb életveszélyes drog a piacon>>

Az Ecstacyhoz hasonlóan veszélyes, de 12 EU-tagállamban még mindig legálisan beszerezhető kábítószer, a mefedron uniós szintű betiltását követelte szerdai közleményében az Európai Bizottság. Brüsszeli adatok szerint a mefedront eddig a következő 15 EU-tagállamban tiltották be: Ausztria, Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Írország, Lengyelország, Lettország, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia és Svédország.

Az EU-ban eddig két olyan halálesetet jelentettek, amely vélhetően kizárólag a mefedron fogyasztására volt visszavezethető. Ugyanakkor Nagy-Britanniában és Írországban legalább 37 további halálesetnél mutattak ki mefedront a boncolásnál vett mintákban.

Mefedron - Az uniós javaslat szerint tiltani kellene

Az uniós végrehajtó testület javaslata szerint büntetőjogi szankciók kilátásba helyezése mellett tiltani kellene a mefedron előállítását és árusítását. Az EU-tagállamok kormányainak minősített többséggel kell dönteniük, hogy elfogadják-e a javasolt intézkedést.

Drogok és veszélyeik

A mefedron - olvasható a brüsszeli bizottsági tájékoztatóban - stimuláns kábítószer, amelynek a hatásai az Ecstasy, illetve a kokain hatásaihoz hasonlíthatók. Leggyakrabban porként, de kapszula vagy tabletta formájában is árulják, beszerezhető az interneten, kábítószer-fogyasztási kellékeket árusító boltokból, illetve utcai árusoktól.

A lisszaboni székhelyű Kábítószer- és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központ által végzett kockázatértékelés rámutatott arra, hogy a mefedron akut egészségproblémákat okozhat, és függőséghez vezethet, miközben nincs elismert gyógyászati értéke.

Olvasson bővebben a WEBBetegen a mefedron hatásairól>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.