A füstmentes bagó is (élet)veszélyes

MTI
megjelent:

A rágyújtást nem igénylő nikotin készítmények hátrányairól, veszélyeiről adott ki hivatalos állásfoglalást az Amerikai Szív Szövetség.

A megperzselt pipadohány rágása, a bagózás valaha és bizonyos társadalmi rétegekben igen népszerű volt. Eredetileg olyan foglalkozású emberek éltek vele, akiknek munkahelyén, tartózkodási helyén a nyílt láng használata biztonsági okokból szigorúan tilos volt. Ezért sok hajós bagózott, mert a hajókon nem lehetett tüzet gyújtani, vagy a huszárok, akik fegyelmi okokból nem füstölhettek. A dohánylevelek rágása divatként viszont ma is sokfelé visszatért. A bagózók általában kiköpik az összerágott leveleket, de a sok nikotint tartalmazó nyálnak legalább egy részét lenyelik, ami ugyanolyan nikotinfüggőséghez vezet, mint amikor valaki egyik cigarettáról gyújt rá a másikra.

Évszázadokkal ezelőtt, elegáns körökben divat volt a tubákolás. A finom port általában drága szelencében hordta magánál a szenvedély rabja és vagy lenyelt belőle, vagy az orrán keresztül beszippantotta. Így is jelentős nikotin adag jut a szervezetbe. Ma már világszerte sokféle nem meggyújtandó nikotin változatot gyártanak, melyeket rágni, sőt cukorkához hasonló módon szopogatni lehet. Az amerikai tizenévesek között ezek a nikotin variációk igen népszerűvé váltak. Becslések szerint az Egyesült Államokban nyolcmillió ember használja a füstmentes, de nikotint tartalmazó élvezeti szereket.

Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy ezek a készítmények nemcsak nikotint tartalmaznak, hanem legalább 30, rosszindulatú daganatot okozó anyagot. Ráadásul az így fölszívódó nikotin mennyisége több, mint a cigarettázás során szervezetbe kerülő méreg. A nikotinról több tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a nikotinfüggőség olyan erős, mint a heroinhoz kapcsolatos kötődés, de ezt sok millió cigiről leszokni vágyó dohányos szenvedése is igazolja. A szájba kerülő füstmentes készítmények használata során a fogíny és a fogak is gyorsan károsodnak. Külön gond a szájüreg rákos folyamatainak fokozott kockázata.

Nikotinfüggőség és a női szív
A nők általában később lesznek szívbetegek, mint a férfiak, kivéve, ha dohányoznak - állapította meg egy norvég kutatócsoport. Azok a nők, akik dohányoznak, átlagosan 14 évvel korábban kapnak szívinfarktust, mint nemdohányzó társaik.
Ártalmasabb a dohányzás a női szívre

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.